Значајке узгоја шљиве Уссуриискаиа Плум

Једна од најпопуларнијих врста садница је шљива. Њена љубав за обилну жетву и лаку негу. Али Уссурска шљива има још једну предност. Сматра се једним од најотпорнијих на мраз и може толерисати чак и озбиљно хлађење.

Опис врста

Уссуријска сорта шљива не може да се смрзне чак и на -30 ° Ц. Даје много малих плодова. Први усев се појављује 4-5 година након садње саднице. И ова сорта има неколико подврста:

 • Жути хмељ;
 • Манцху Беаути;
 • Црвена;
 • Наранчаста шљива;
 • Религхт.

Ово дрво има добар имунитет на болести и напад штеточина. Још једна предност је да сорта не мора да скраћује круну. Али да би добили квалитетан усев, дрвећу су потребни опрашивачи.

Цветна сорта шљива Уссуриискаиа почиње пре цветања лишћа. Цвеће се увек појављује много, понекад иза њих нису видљиве гране дрвета. Касније се почињу појављивати листови, светло зелене боје. Њихов облик је дугуљаст, а површина је глатка.

Опис воћа

Уссуријска сорта шљиваПлодови су мали плодови, њихов пречник не прелази 2 цм.Унутра је мала кост.

Плод има слатко, месо је врло сочно.Међутим, недостатак је то што зрели плодови брзо падају, па је неопходно да се жетва убире на време, можете да покупите плодове чак и мало незадовољни.Уз добру негу са једног дрвета, можете добити до 15-20 кг усева.

Култивација

Ускуријска сорта шљива треба засадити на малом брду.Мјеста на јужној и југозападној страни су најпогоднија.

Такође, није потребно посадити дрво у близини високих зграда или зрелих стабала која могу створити хлад.Ова сорта добро расте у иловастом и подзолном тлу.

С обзиром на чињеницу да већина сорти овог стабла није сама опрашена, вреди засадити неколико других биљака у близини.Погодне шљиве Урал, Уралске зоре, скромна и жута шљива.

Правила садње

Посебност уссурског сорте је у томе што је засађена на необичан начин.Ова садница не добија корен, ако је ставите у рупу.

Да бисте добили јаку биљку, морате изградити мало брдо из земље и посадити дрво у њему.Његова висина треба да достигне 60 цм и ширину - 1 м. Да би се олакшао процес садње, брдо можете заштитити од земље помоћу дасака.

Њега

Да би се узсурска сорта шљиве брже узгајала, потребно је да се орезује након садње.Главни труп је скраћен за 7-10 цм, а горњи бубрег је такође потпуно одсечен.Хаве мореодрасле биљке уклањају латералне избојке.

Заливање је веома важно за младе шљиве.У воду можете додати специјалне препарате који стимулишу раст стабла.Такође, да не би оштетили корење, боље је косити траву близу дебла, а не извадити је.

Гнојива

Прво дърво на трабва се употребљава година по изтоварване на Уссуријска шљива.Његов тип зависи од доба године.

Прије почетка цвјетања, боље је додати калијеву сол.Припремите раствор од 10 литара воде и 100 г ђубрива.Лети, током зрења плода, боље је хранити дрво уреом.Не узимајте више од 50-70 г садње по биљци.У јесен, након жетве, можете додати мало суперфосфата и калијум фосфата да би биљка била јача пре зимовања.

Органске сорте се могу користити за сорту шљива Уссуријски.Она ће добро допунити минерална ђубрива.У рано прољеће, потребно је ископати земљу око дебла и у њу донијети мало доломита или хумуса.

Болести и штеточине

Ова сорта је прилично отпорна на болести и штеточине.Али понекад се може подвргнути монилиози или сивој трулежи.Ова болест се манифестује у облику тамних мрља на плодовима, ако се не узму, почињу да труну.

У таквој ситуацији може помоћи само третман посебним фунгицидима.Гране на којима је захваћено воће, морате одмах исећи и спалити.Ово ће помоћи да се избегне ширење болести.

Један од најопаснијих штеточина за шљиве је уши.То су мале мушице које сишу хранљиве сокове са дрвета. Заштити одбиљке ће помоћи засађеним оближњим мариголдима.Мирис ових цветова привлачи бубамаре, које уништавају лисне уши.С јаком лезијом ће помоћи само третман са инсектицидом.

Обрезивање стабла

По први пут, Уссуријска шљива је подрезана одмах након садње.Скратите труп да бисте стимулисали раст латералних изданака.Затим се процедура изводи уз раст стабла.

Правила обрезивања:

 • за наредну годину након садње дрвећа, бочне и доње гране су скраћене;
 • 2 године након садње, бочни и доњи изданци морају бити скраћени за 10-15 цм;
 • након 3 године формира неколико подружница;
 • након 4 године, 7-8 скелетних грана и 3-4 пупа остају на сваком изданку.

Припрема за хлађење

Уссуријска шљива, попут уралских сорти, толерише чак и значајне падове температуре.Али младо дрвеће треба загрејати за зиму.Можете користити вреће, најлон или агрофиро.Неопходно је да је дрво сигурно умотано, али да може дисати.

Тло око дебла би требало прекрити слојем малча.Боље је користити хумус или компост.Да би се спријечило да мали глодавци покваре коријенски систем, потребно је покрити тло и труп посебном заштитном мрежом.

Жетва

Уссуријска шљива сазрева средином августа.Усјев се може уклонити постепено или истовремено.

Али презрело воће не би требало дозволити, иначе ће изгубити свој пријатан укус и распасти се.За жетву, морате припремити велике кутије унапријед илидруги пространи резервоари.

Неопходно је почети жетву из најниже гране, а затим се кретати према унутра. Немојте превише нагињати гране да их не сломите.

Складиштење и употреба

Најкорисније је користити ове плодове свјеже, али их можете припремити за зиму. Постоји неколико познатих начина да се ово уради:
 1. Сушење. Можеш да скуваш суве шљиве. Да бисте то урадили, потребно је неколико сати намочити у раствор соли, а затим сушити у пећници или на природан начин.
 2. Очување. Од шљива често припремају разне џемове и чува. Користе се и као база за ликер и вино.
 3. Замрзни. Плодове треба добро опрати, добити кости и ставити у контејнере. У овом облику, Усуријска шљива може да се складишти до шест месеци, на тај начин се могу сакупити шљиве.

Закључак

Разноврсна сорта сливова у Осурији је добар избор за узгој у малој врту. Ова биљка није претерана у бризи и добра против болести.

Али, да би жетва била боља, вредно је обрезивање грања на време и превентивно лечење болести. Такођер је потребно покрити дебло за зиму дебелом крпом како би се заштитили од смрзавања.