Значајке трешње Волоцхаевка Цхерри

Међу свим сортама трешњиног дрвећа, дрво вишње Волоцхаевка има велику вредност у баштованству.Одличан укус воћа, зимска тврдоћа и непретенциозност у њези главни су састојци који су ову биљку учинили тако популарном.

Особености сорте

Ова култура је била најраспрострањенија у Московској области иу регионима Централног појаса.

Да би се добила ова хибридна форма, прелазиле су две врсте - Лиубскаиа и Владимирскаиа.

Опис сорте има низ следећих карактеристика:

 • дрво има заобљену, густо краставу круну;
 • труп и избојци су глатки, тамно браон;
 • Максимална висина је 3 м;
 • овални плодови, велики, масе око 4-5 г;
 • мала кост, лако одвојена од пулпе;
 • берба универзалне намјене - користи се свјеже и користи се за припрему приправака за зиму.

Предности и недостаци

Цхерри Волоцхаевка има добру отпорност на мраз, може издржати пад температуре на-30 ° Ц. На нижим температурама, бубрези се могу смрзнути.

Воће почиње четири године након искрцавања. Даје стабилан и висок принос 12 година. Зрење почиње крајем јула. Припада самооплодним сортама, па не захтева опрашивање биљака.

Средња резистенција на кокомикозу и монилијални опекотина је поменута у опису сорте. Ово је једина мана биљке.

Правила за слетање

Волоцхаевскаиа трешње не захтевају посебне услове одржавања, али уз добру негу и правилну садњу, биљка годишње повећава принос.

Избор младице

Да бисте добили биљну биљку која ће стабилно доносити плодове, требате купити расад у специјализованом расаднику. Када купујете, прегледајте га ради присуства болести и паразита. Коренски систем треба да буде јак, уједначене боје, а надземни део живог - са зеленим избојцима и пупољцима.

Оптимална висина биљке за садњу је најмање 60 цм. Намакање у глини повећава шансе за преживљавање биљке.

Припрема локације

Сорта вишње Волоцхаевка спада у светлољубиве усеве, зато дрво треба засадити под сунцем. Тло треба да буде лабаво, обогаћено органским ђубривима и са ниским нивоом киселости.

Изаберите парцелу са дубоком подземном водом, иначе ће корени саднице брзо трунути и умреће.

Парцела се бере у јесен - посипа се хумусом по стопи од 1 канта по 1 квадрат.м. Затим извршите дубоко копање.Приликом садње у глиненом земљишту направите додатни пијесак - 2 канте по 1 квадрат.м.

Земљиште се може оплодити у пролеће - две недеље пре планиране садње.У јаму се уводи следећи састав: 1 канта хумуса, 400 г дрвеног пепела, 4 кг песка и 50 г суперфосфата.Добијена смеша се помеша са биљним земљиштем и сипа у рупу.

Искрцане

Биљка се засади на пролеће.Обично се ова процедура проводи на почетку или средином априла.Избаци величину кореновог система трешње.Онда возе у клин за подршку.Коријени се спуштају у јаму, изравнавају и посипају вртном земљом.Код садње је важно да стабљика биљке буде 3-4 цм изнад нивоа тла.Зона пристволног круга добро трамплед.

Цев је везана за клин.На удаљености од 50 цм, из ње се извлаче 2-3 рупе како би залиле дрвеће.Испод једне саднице улило се 2 канте воде.Да би се спријечило испаравање влаге, круг близу стабљике је обрађен са хумусом или баштенским тлом.

Карактеристике неге

Брига о трешњама Волоцхаевка обухвата неколико важних мера које обезбеђују пун раст стабла и његово плодоношење.

Заливање

Вишња ове сорте треба редовно али умјерено залијевање.Прво влажење се врши у рано пролеће, друго - две недеље пре цветања, следеће - две недеље после.Обилно заливање се врши током заливања бобица.О количинивлага ће зависити од сочности, величине и укуса воћа. Почетком дубоке јесени, након пада листа, настаје водоотпорно залијевање, што повећава отпорност биљке на смрзавање.

Склониште

Без обзира на чињеницу да је ова култура отпорна на мраз, младе плантаже у првим годинама живота морају бити заштићене од мраза. Пристволни круг посут снегом, затим прекривен слојем вртног тла. У овом стању земља остаје замрзнута дуже, а стабло престаје цветати. Као резултат, смањује се ризик од губитка пупољака и јајника плода.

Неки вртлари упрегну пиљевину или тресет. Дим штити младо дрво од мраза.

Храњење

У раним годинама, биљка не треба да се облачи, већ само оне хранљиве материје које су унесене у земљу током садње.

Почевши од треће године живота, усев бобичастог воћа се оплођује компостом или трулим гнојем. Поред тога, направите минерални облог.

Съдържа следната схема за оплодитев:

 1. Уреа се уводи у трећој години живота.
 2. Течна азотна ђубрива почињу да се хране током четврте године. Такође, урее се додатно додаје рано пролеће, калијум сулфат и двоструки суперфосфат - у лето и јесен.
 3. У петој и шестој години живота, користи се амофофос.
 4. У седмој години, у прољеће, у удубљени круг улази се урее под ископом, у јесен - суперфосфат и калијев сулфат. Органицсдодати у тло за копање.

За све наредне године, биљка се оплоди минералним компонентама сваке друге године и органским облогама сваке четири године.

Поред тога, спроводи се поступак кречења земљишта како би се отклонио проблем његове закисељавања.За калцификацију користи се доломитно брашно, креда у праху или гашено вапно.Обавите ову процедуру не више од једном у пет година.

Олабављење

Поступак отпуштања тла повећава његову влажност и пропусност ваздуха.Проведите га дан након сваког заливања.Такође је важно редовно чишћење биљних остатака, воћа и корова.Ово ће елиминисати ризик од паразита и болести.

Обрезивање

Годишње сечење пролећа врши се да би се дрвету дала исправна круна.За разноликост трешања, Волоцхаевка се уклапа у ретко слојевиту форму круне:

 1. У првој години, непосредно након садње, средишњи диригент се орезује 60 цм од земље да би дрво формирало скелетне гране.
 2. Наредне године, средишња грана је одрезана 20 цм од врха, а млади је подрезан на једну трећину дужине.
 3. У трећој години формирају се скелетне гране другог реда.Сви избојци у другом реду се режу, остављајући само 2 најјаче гране.Скраћују се на трећину дужине.Централна грана је исечена 15 цм од врха.

За све наредне године, дрвету је потребно санитарно подрезивање - све смрзнуто, одваљено од ветра и осушене су уклоњене.подружнице.Проводи се и стањивање круне - уклањају се гране које расту према унутра и под погрешним углом.

У доби од 9 до 10 година, биљка је помлађена - све петогодишње гране су изрезане, а млади расту на једну трећину.

Болести и штеточине

Понекад ова култура је под утицајем антракнозе, монилиазе и кокомикозе.За профилактичке и терапеутске сврхе користе се системски фунгициди - Бордеаук мјешавина, бакар или жељезо витриол.

Највише штеточине ове сорте су лисне уши, мољац, жижак, љигава пила.У борби против њих користе се инсектициди - Кинмикс, Децис, Актара.

Закључно

Јединствена биљка - Волоцхаевскаиа вишња има све потребне квалитете за узгој у различитим регијама наше земље.Захваљујући одличном укусу, отпорности на мраз, високом приносу и непретенциозности у нези, ова биљка спада међу десет најбољих сорти вишње.