Значајке сорти Греат

Не може се замислити сеоска кућа или летња кућица без густих шикара грожђа које висе са лука.Лети ова биљка даје хлад.На таквом месту је веома удобно.Нарочито када на њиховим главама виси велики сочни гроздови грожђа.Његове бобице су веома здраве.Богати су витаминима, а њихова употреба повољно утиче на гастроинтестинални тракт човека.Током прошлог века, виноградарство је постигло велики успех у погледу своје селекције.Готово сваке године виноградари откривају нове сорте које, по свом укусу, не престају да задивљују љубитеље ових плодова.Ово укључује Велико грожђе.

Гомила сорти Велика

Бугарски мигрант

У историји и опису пише да је Велика била узгајана у Бугарској у другој половини осамдесетих година.познатог одгајивача Ивана Тодорова.Две сорте грожђа Алпхонсе Лавалле и Болгар, у комбинацији у овом изведеном чуду селекције, имају најбољи укус.Иван Тодоров, који је у свом животу довео неколико десетина врста ове биљке, означио је овај рад једним од најуспјешнијих.Велика се сматра средње раном сортом грожђа која зори у својој домовини до задње седмице августа.На нашим просторима ова биљка је спремна за жетву ближе средином септембра.У просјеку, дозријева грожђе од тренуткапојава бубрега износи 140-150 дана. Ова биљка има високу стопу раста.

Жбун се брзо развија и захтева његово формирање након неколико месеци његовог присуства на локацији.

Тежина гроздова Велика

Ова сорта грожђа најчешће се калеми на снажне изданке. У опису радова Ивана Тодорова налази се податак да је овај тип грожђа најпогоднији: Монтикола, Схасни, Берландиери и други, захваљујући повезаности ове сорте са таквим подлогама, "Велика" добија велике показатеље приноса и величине својих четкица. Опис брзог раста биљке уочили су и други савремени узгајивачи. Саветују га да га узгајају на дрвету, два или три нивоа. То је због високе стопе раста и снаге грана постројења. За разлику од четкица, листови су мали. Имају заобљен облик. Са унутрашње стране је мала површинска храпавост. Лист има неједнаку нијансу. Од почетка до ивице, мења се од смеђе до зелене.

Је велики у јесен је изузетно декоративан

Посебно лепи, листови тепиха изгледају јесени. Њихова боја се мијења у свијетло смеђе.

Укус и принос грожђа Велика

Сорта “Велика” припада столном типу грожђа. Облик његове гомиле подсећа на цилиндар и конус. Тежина једне може достићи и до 1,5 кг. Јагоде су велике, издужене. Тежина једног је 12–14 г. Боја им је плава, тамноцрвена боја. Тастебригхт."Сјајно" је веома слатко и сочно.Опис њеног укуса је тешко упоредити са било којом другом сортом, од укрштених врста биљака.Више је сличан укусу зрелих вишања.Кожа ових плодова је чврста, а месо је сочно.У свакој бобици налази се један камен.У својој структури бобице имају сличности са родитељским сортама Бугара.

Велике бобице су прекривене воскастим премазом

Након што су засадили "Велику" на својој парцели, знајте да уз правилну његу даје огромну количину жетве.Један грм производи 8-10 кг бобица.

У подручјима типа поља "Велика" даје до 400 центара воћа са једног хектара земљишта.Ова сорта грожђа је стабилна у својој култури.То је ретко када можете видјети велики пад броја прикупљених килограма.Али правилна нега и хладна клима утичу на величину четкице, а не на њихову количину.Чак и замењени пупољци ће донети плодове.Друга важна карактеристика ове сорте је отпорност на падавине и сунчеву светлост.Због своје структуре бобичастог воћа, “Велики” толерише чак и најокушније и најзападније сезоне.Кожа на бобицама је густа и готово никад не пукне од природних фактора.Мразеви до 10–12 степени добро подносе.На подручју рођења сорте Велика, ретко се температура још више смањује.

Али у нашим условима хладнијег мора бити покривено и третирано специјалним препаратима који спречавају развој гљивичних израслина.

Величине плодова су велике

Сорта Велика има неколико предностикоји укључују:

  • карактеристичне ароме бобичастог воћа других сорти;
  • дуго време складиштења на хладним местима;
  • високи приноси;
  • отпорност на пуцање бобица;
  • непривлачна за осе.
Због тих својстава сорта Велика се сматра једном од најбољих стоних грожђа. Али, заузети прво место у овом рејтингу ометају недостаци. Ево листе њих:

  • брзо растуће грмље;
  • умерена отпорност на болести;
  • просечна отпорност на мраз.

Посљедња ставка с ове листе је најважнија за виноградаре који желе узгајати бугарско грожђе у својим воћњацима. Због просечне отпорности на мраз, веома је тешко засадити и одржати живот "Великог" у северним територијалним областима. Ова грожђа воли топлину и за такве услове ствара. Опис ових карактеристика је доступан у многим референтним књигама о производњи усева. Сви који познају посао узгајивача знају да је "Велика" столно грожђе намијењено за узгој у умјереним климама.

Склониште за зиму Велика потреба да се уради

Тешкоће у култивацији

Због осетљивости на гљивичне болести, грожђе захтева пажљиво одржавање. Слетање ове сорте треба вршити у добро проветреним просторијама. Заливање треба да буде умерено. Вишак влаге је штетан за коријенски систем грожђа Велица. Са честим и волуметријским заливањем, први симптоми се брзо појављују на биљци.гљивичне инфекције.Да би се спречили овакви проблеми, неопходно је користити решења заснована на фунгицидима.Прије појаве могућих проблема, биљка се третира у три узастопне фазе.Прскање се врши употребом лекова: “Свитцх”, “Цхорус”, итд. Заштитни ефекат се појачава када се они измјењују.

Поред главне функције, борбе против формирања гљивичних болести, ови лекови могу да ојачају места која су слаба за преоптерећење.

Квалитетне сорте садница Велика

Грожђе се размножава калемљењем до јаких сорти.Повољни услови за такве манипулације су периоди активног кретања сока у биљци.Током ових периода, гране грожђа постају зелене.Пресађивање се врши на удаљености већој од пола метра изнад земље.То можете урадити већ са одраслим резницама.Важан услов који мора бити испуњен је јака веза.Спајање два исјечка чврсто је везано са стезаљкама, жицом или комадима тканине.Али пре тога, важно је припремити основу за потомство.На овом месту ручно, уз помоћ ножа, уклања се део коре.Резултат је удубљење које служи као контактна тачка.Али, пре пресађивања, неопходно је да се третира вртним травњаком.Исправно изведена операција омогућава да добијете жетву 2-3 године.Што боље радите пресађивање, све више и боље ће бити сакупљене бобице.

Гартер пуца

Велики изданци морају бити везани тако да неодломљена под тежином гроздова

Ово грожђе које се узгаја у Бугарској је веома популарно међу стручњацима за раст биљака и аматерима.Често се упоређује са подједнако добро познатим сортама "Кодрианка" и "Надежда Азос".Њихова сличност са страним грожђем повезана је са обликом и бојом бобица.Али све остале карактеристике су потпуно другачије.Када екстерно упоредите "Велику" и "Цодреанки", можете видети да прва има велике величине четкица и бобица.Али све ово се може оспорити.

Неправилна нега и хладни климатски услови утичу не само на укус, већ и на спољашње карактеристике сорте.

У топлој клими, ова грожђа има 17% садржаја шећера у бобицама и киселости од 5,05 г /л.Код недовољне сунчеве светлости, први индикатор може пасти на 15%.Јасно речено, то значи да ће бобице, када буду потпуно зреле, бити мање слатке и сочне.Количина жетве такође трпи под таквим условима.