Значајке сорте шљива Прунес Плум

Име сорте суве шљиве указује да се плодови који расту на овом дрвету могу осушити и добити мирисно кисело-слатко суво воће. Користе се не само за израду компота, већ и за салате, месна јела и печење. Осушене шљиве, или суве шљиве, имају много корисних својстава и садрже мало калорија. Једење не дозвољава развој штетних бактерија. Може се користити као превентивна мјера против каријеса и болести десни.

Опис сорте

Сљиве су сорта која је добијена као резултат природног преласка Терне и Алицха. Дрво ове сорте је снажно и високо, може нарасти до 4 м висине. Шљива ове сорте одликује се снажним имунитетом.

Шљиве суве шљиве - разноврсне. Шљиве имају заобљен, благо издужен облик.

При описивању плодова треба напоменути да имају плаво-љубичасту, скоро црну боју. Кожа плода је густа, груба, киселкастог укуса. Месо је жуто-зелено, слатко и сочно. Слабо је одвојен од коже и лако од камена. Након сушења плодова суве шљиве се добија више од 22% сувог воћа.

Шљива која припада разним шљивама не разликује се раним зрењем. Ово дрво припада средњорочном зрењу плода. Ова сорта је непретенциозна. Ондаје добре приносе, лако толерише зиму, отпоран је на сушу. Суве шљиве су плодне, плодови су атрактивног изгледа и пријатног укуса.

Правила о бризи

Земљиште за садњу треба бити лабаво, са добром пропустљивошћу ваздуха и нормалном киселошћу. Не би требало да бирате место у низинама, где је подземна вода близу површине. Удаљеност између стабала треба да буде око 3 метра.

Прије садње биљке, потребно је мијешати тло с хумусом у јами за садњу (ставити 1 дио хумуса на 2 дијела тла). Коријен врата засађеног стабла треба да буде изнад земље, јер дубоко усађена садња може узроковати спор раст и погоршати плодну шљиву.

После садње, дрво треба залијевати и неколико пута годишње да би се уклонили базални изданци који могу ослабити дрво.

Око месец дана пре жетве, морате престати да заливате дрво. Правилна нега ће обезбедити обилне плодне шљиве.

Препоруке за сушење

Постоје многе врсте шљива. Нису сви од њих погодни за сушење. Немојте сушити превелико воће. Они су у процесу сушења могу трунути. Боље је изабрати шљиве које не прелазе 40 г. Плодови сакупљени пре пуног сазревања нису погодни за сушење. Боље је пустити их да се мало потапају по гранама.

За квалитетне суве шљиве постоје неки захтеви:

 • удео суве материје у испуштању треба да буде око 20%;
 • садржај шећера не мањи од 12%;
 • компонента влаге и киселина не више од 1%;
 • тежина плода 30–40 г;
 • тамноплава кожа;
 • плод без оштећења са малом кости.

Најпопуларнија од свих сорти за производњу суве шљиве је мађарска. Веома је укусна, садржи много шећера и савршено се суши.

Постоји неколико варијанти ове шљиве:

 1. Възможни възможни възможността на средниат сезон на Маџарски. Добро се осећа на топлим местима. Уз јаке мразе може умријети. Јадни суша. Први пут има плодова у 4-5 години живота.
 2. Мађарски дом карактерише касно сазријевање. Воли топлину. Плодови се појављују 7–8 година након садње. Мађарски Вангенхеим припада сортама раног старења. Толерише ниске температуре и разне болести. Непроменљив у избору земље. Цвеће је потребно оплодити да би се добила добра жетва. Плодовање почиње 6 година након искрцавања.
 3. Мађарски Корнеевскаиа - шљива средње сезоне. Она је плодна. Лако толерише мраз и суво време. Воће се појављује на 3-4 године стабла.

За шљиве треба изабрати само потпуно зрело воће. Пре почетка сушења, одабране шљиве треба темељно опрати, а затим сортирати по величини. Након тога опрати и испрати кипућом водом. Уроните шљиве у раствор од 1% каустичне соде не дуже од 20 секунди. Ова процедура ће ослободити восак од коже. Ондапотребно је испрати преосталу соду на површини воћа и хладним шљивама.Затим, воће се полаже у посебну сушару.Тамо се воће суши на температури од око 50 ° Ц током 3 до 5 сати.

Након истека времена, температура се мора повећати и сачекати док шљива не достигне жељено стање.

Код куће постоје двије опције за сушење шљива: у обичној пећи или на улици.

У пећници се шљиве суше у 3 фазе:

 1. Плодови се чувају око 4 сата на температури од 45 ° Ц.Затим се пећница искључи, шљиве се охладе 4 сата.
 2. Плодови су поново у рерни, загревани на 60 ° Ц око 4 сата.Накнадно хлађење траје исто толико времена.
 3. 10 сати шљиве су у рерни на 75 ° Ц.У последњим минутима потребно је повећати температуру на 100 ° Ц.То доприноси појави сјаја на површини плода.

Друга верзија производње суве шљиве: воће је постављено у равномерном слоју на прикладним листовима и изложено директној сунчевој светлости.Процес ће трајати 5 дана.Током овог времена, шљиве се морају преврнути, иначе могу постати пљесниве.Након тога, плодови се премештају на засењено место, а тамо су све до потпуног сушења.

Закључак

Припремљене шљиве су меке и еластичне.Остаје одређена количина сока.Чак и не тече са јаким притиском на фетус.Ако су ови знаци својствени насталим шљивама, процес сушења се врши правилно.Сада остаје самоуживајте у укусном и здравом сушеном воћу.