Значајке сорте шљива Отсарк Премиер Плум

Плодна, укусна и непретенциозна шљива Отсарк Премиер постала је омиљена за многе вртларе.Диплоидна биљка која је узгајана у Сједињеним Државама задржала је све сортне карактеристике својих родитеља - Плум Меттли и Бурбанк.Због своје високе издржљивости, ова биљка је погодна за узгој у свим климатским условима.

Плум Озарк Премиер је разноврсна америчка селекција

Сортне карактеристике

Дрво средње бујности са пространом, скифоидном и густо лисном круном.Кора на деблу је тамно браон, груба, садржи мале пукотине.

Млади избојци су покривени светло смеђом кором, без пубертета, усправни.

Листови су сјајни, у облику јајета, тамно зелене боје.Снежно-бели цветови, мали, формирани на гранама воћа, скупљени у гомилу од 2-3 комада.

Вишња шљива Отсарк - друго име Озарк Премиер, односи се на хибриде раног сазревања са раним периодом цветања - средином маја.Сакупљање воћа се одржава крајем јула.Улази у плодност на трећој години живота.

Плодови су овални, светло зелене боје.После сазревања, постаје тамно црвена са руменицом.Кожа је густа,прекривена воштаним цветањем. На површини је изражен шав. Плодови су велики - теже око 110 г.

Слатко-кисела пулпа, крем боје, мирисна и не превише густа.

Плод је богат и сталан. Од одрасле биљке старости од 9 година може се уклонити до 60 кг великих плодова.

Карактеристике плодних сорти

Главне карактеристике постројења укључују:

  1. Култура је безуспјешна, стога јој треба опрашивање. Најбоље опрашиваче препознају само неколико сорти шљива - Схироу, Сатсума, Фриар, Санта Роса, Саркинг Делисхес.
  2. Дрво је прилагођено за узгој у јужној зони. У регионима централне зоне и на северу, биљка може мало замрзнути. Али уз правилну негу и склониште за зиму, могу се постићи добри приноси.
  3. Високоприносна култура, уз добре услове одржавања, количина усјева се повећава годишње.
  4. Воће се одликује добрим одржавањем квалитета и преносивости на велике удаљености.

Сатсума Плум - одлицен опрашивач за Отсарк Премиер

Агротехника

Озарк Премиер је диплоидна сорта, која се од других хибридних облика разликује интензивним растом и развојем, стога захтијева добру и правовремену његу. У складу са условима садње и правилима неге, узгој ове културе ће донети велики успех - богату жетву и здраву шљивицу.

Избор локације

Па ова култура расте на сунчаном, без вјетра мјесту. Лагано, добро дренирано земљиште са нискимниво киселости. Може се спустити са хидратизованим кречом, млевеном кредом или доломитним брашном.

Дрво добро расте и доноси плодове на глинастом или песковитом земљишту са дубоким проласком подземних вода.

Гнојиво за тло

Вишња шљива воли да расте на плодном земљишту, стога, да би се овај индикатор повећао, органска и минерална ђубрива се наносе на тло. Током јесења садње, у јами заспавају хранљиве материје заједно са баштенским земљиштем по 1 јами од 3 кг иструнаног стајњака, 100 г дрвеног пепела и 40 г калијумове соли. Када се пролеће сади, површина ђубрива се држи у јесен под дубоким копањем. 5 кг иструнутог стајњака, 400 г дрвеног пепела и 80 г калијумове соли по 1 м2. м. Накнадна исхрана шљивама врши се најраније 3 године након садње.

Правила за слетање

Упркос чињеници да је то култура отпорна на мраз, одгајивачи саветују да га посадите у пролеће. Пре почетка јесењих мраза, саднице ће имати времена да се слегну и укорене.

Годишњи или двогодишњи саднице са затвореним коренским системом сматрају се најбољим садним материјалом.

Копају јаму величине земљане саднице, стављају хранљиву смешу на дно. За подршку, возе се клином, затим спуштају корење биљке, исправљају га и посипају вртном земљом. Засадите тако да врат корена буде 4-5 цм изнад површине земље.

Посађено дрво је везано за потпорањ, обилно заливено - 1 канта воде на 1 биљку. Онда је дебло дрвета прекривено земљом илипиљевина.

Упутства за негу

Након слијетања шљива Отсарк Премиер треба пажњу и пажњу. Главна брига за ову културу је следећа:

  1. Редовно заливање. Спроводи се током целе вегетације и биљци обезбеђује добар раст, висок квалитет и обилно плодоношење. Напуните биљку кроз рупе ископане 50 цм од круга дрвета. Рано у пролеће, у фази цветања и 2 недеље након цветања оттсветета доприносе 5 канте воде под једном биљком. Током периода излијевања, доза се повећава - до 7 канте. У јесен, мјесец дана прије почетка првог мраза, врши се наводњавање водом за пуњење - до 15 канте. Након сваког влажења, подручје око круга дебла је обрађено вртним тлом, што спречава испаравање влаге.
  2. Лабављење тла је обавезан поступак који повећава аерацију тла и побољшава приступ воде и кисеоника коријену. Проведите га редовно - неколико дана након заливања. Да би се спречила појава болести и штеточина, неопходно је редовно уклањање корова и биљних остатака са локалитета.
  3. Храњење. Шљива Озарк добро реагује на дораду. Прва храна се обавља на трећој години живота. Органска ђубрива (компост, трули гној) се примењују у пролеће и јесен под копањем. Минерални препарати (фосфор и калијум) се примењују 3 пута по сезони - на почетку цветања, 2 недеље након тога и у фази изливања воћа.

Компост се ставља под одвод у пролеће и јесен

Обрезивање

За ово дрво је погодна ретка тачка која формира круну.Прво орезивање средњег водича врши се одмах након слијетања.Скраћује се на висину од 60 цм, што доприноси развоју скелетних грана.Следеће године, централна грана се поново орезује, скраћујући је за 15 цм од врха.Такође подрежите бочне гране на трећину дужине.Први слој оставља 3-4 најјаче гране.Сви други избојци су исечени.

Наредне године формира се други слој - остављене су 2-3 велике гране, остатак избоја се реже.Средишњи проводник се реже 10-15 цм, а све гране које расту унутар крунице се изрежу на прстену.

Поред формативног орезивања, шљива се дезинфикује, сви покидани, сушени и смрзнути изданци се секу.Ова процедура спречава развој болести и појаву штеточина.

На 8-9 година живота, када дрво престаје да расте, растиње се подмлађивање.Одрежите све изданке од пет година, а младе скратите на трећину дужине.Кришке на великим гранама су покривене вртним парцелом како би се елиминисао ризик од инфекције.

Схема обрезки обрезанно по году

Презентациа на обсества и штеточинами

Непределението на този култура емитува слаба отпорност на болезни.Стога су превентивне мјере обавезна мјера за бригу о дрвету.80Прво прскање се врши у рано пролеће, пре него што се пробуде паразити и њихове личинке, други - 2 недеље пре цветања, а финални - у јесен након пада листа.

Закључак

Шљива сорте Озарк Премиер има многе предности - висок принос, добра отпорност на неповољне временске услове, одличан укус и одлична транспортност воћа.Због ових особина гаји се у многим регионима наше земље.Уз добру негу, биљка задовољава обиљем воћа и добрим здрављем.