Значајке сорте кајсије Лел Априцот

Већина воћних култура се узгаја у јужним регионима. Најчешће је то због хладних зима својствених територијама средњих и сјеверних климатских зона. Развој узгоја не остаје мирно, годишње се појављују нове сорте које подносе хладноћу и производе квалитетне усеве. Један од њих је марелица Лел. Плодови овог дрвета су укусни и веома слатки, а прва берба се може добити већ 2 године након садње.

Марелица Лел убрзо почиње да даје плодове

Карактеристике сорте Лел

Сорте Лел Априцот су популарне међу вртлацима у регионима Русије у средњој зони и близу иностранства.

Одрасли со 1987 г. дома {ни одгајиваци Крамаренко и Сквортсов.Добијене биљке су самооплодне, што је веома важно за добијање годишњег усјева. Званично, сорта је регистрована тек 2004. године.

Опис сорти:

 1. Дрво расте споро и не достиже више од 3,5 м висине.
 2. Цветови су бели, понекад ружичасти. Њихове величине су до 3 цм у пречнику.
 3. Круна дрвета је збијена, умерено обрасла.
 4. Плодови су мали, али сочни. Тежина једног плода је 18–22 г.
 5. Тврда кожа.
 6. Под деликатном пулпом плода лежи велика кост. Може потрајати до 15% од укупног волумена фетуса.
 7. Плодови сазревају на свимаизбојци дрвета.Чак и избојци који су били калемљени пре 2-3 године активно производе плодове.

Предности узгоја

Најбоља опција за садњу у средњој стази била би марелица Лел:

 • ова сорта толерише температуре до -25 ° Ц;
 • самопрашивање културе;
 • толеранција на сушу;
 • просечан принос;
 • отпорност на болести.

Приликом правилне садње и неге биљке, први усев се може добити за 3-4 године.Стручњаци савјетују да се сади 2-3 стабла у исто вријеме како би се повећао принос.

Самоплодност сорти

Правилно одабране саднице могу повећати принос других сорти кајсије, као и јабуке, крушке итд. Сорте унакрсног опрашивања савршено се комбинују са независним.

Одређивање способности самооплодње је једноставно: ако биљне цветове имају стаменс и овуле (пистил), онда је дрво самоносиво.Неколико цветова треба поново размотрити: само део цветања је самозапрашен, остатак захтева унакрсну опрашивање.

Присуство таквих способности омогућава да се цветови појаве на дрвећу пре него што се у вртовима појаве опрашивачки инсекти.

Лел је самоопрашујуће дрво

Садња и нега

Препоручује се да се годишње сади у тло, јер узгој из камена има својеКарактеристике које почетници могу да поднесу су тешки.Куповином садница можете наставити са садњом:

 1. Најбоље место за дрво ће бити брдо.Она можеурадите то сами, стварајући цветну гредицу висине 70 цм у јесен
 2. Гредица треба да садржи лаке типове земље обогаћене ђубривима (пепео и хумус). Они би требали бити направљени на јесен.
 3. Садња на припремљеном месту врши се у марту, са почетком вегетације.

Потребно је припремити јаму за димензије коријена дрвета и ставити слој пијеска или рушевина на дно. Поред биљке смјештене у рупу, увлачи се клин који је потребан за правилан раст кајсије. После садње потребно је залити биљку у обиљу (до 25 литара воде). То би требало да покрије лишће тла.

У првој години живота, марелица Лел се прилагођава новом мјесту, па се побрините да увјети за узгој буду удобни. Саплинг треба залијевати до 10 пута по сезони. Младим стаблима је посебно потребна влажност у сувом љету: суво тло може уништити биљку.

Храњење се врши у пролеће, лето и јесен. Душична ђубрива се примењују у пролеће, минерална једињења у лето, а креда и пепео у јесен.

Ово дрво не подноси вишак влаге: коријени стабла почињу трунути. Боље је залити усјев умјерено, додајући до 50 литара воде током периода цветања. Током периода плодоношења биљка се не може залијевати.

У вртовима који често пате од инвазије глодаваца, стручњаци савјетују кориштење гранчица од смрче. Њих гурају у земљу поред корена стабла (игле). Заштита од штеточина ће очувати здравље културе и избјећи њихове нападе.

Ако се зечеви често појављују на земљишту, заштитите дрвонеопходно.Неки баштовани раздвајају место слетања са металном решетком, док други постављају јелову грану око дебла.

Зец може да наруши дрво кајсије

Усјеви

Круница кајсије се брзо развија.У једној сезони, на дрвету се могу појавити на десетине младих изданака, и не би их требало оставити, јер кајсија троши много енергије како би осигурала одрживост круне.Због оптерећења, имунитет се смањује, дрво је изложено болестима.Резидба вам омогућава да водите рачуна о квалитету и количини усева.

Правила обрезивања:

 1. У пролеће су уклоњени оштећени или болесни изданци.
 2. Лети се пресијецају младе слабе гране.
 3. Најјача од младих грана се пресавија у прстен, држећи их до следећег пролећа.

Марелица Лел се подвргава подмлађивању резидбе свака 3 године како би се осигурала правилна регулација биљног сока. Најважније је оставити 3 јаке младице и скратити слабе неплодне гране за четвртину своје дужине.