Значајке сорте и узгој шљива Генералскои Плум

) Сваке године, узгајивачи доносе нове сорте шљива са високим приносима, отпорношћу на мраз и способношћу да производе плодове стабилно у регионима са различитим климатским условима.Ове особине имају одвод генерала.Ова разноврсна универзална примена је незахтјевна у бризи, тако да ће је сваки новакин вртлар моћи да га узгаја.

Генералова шљива је скромна сорта

Карактеристике сорте

Дрво средње висине са широком и густо разгранатом круном припада самобфлодними сортама.За успјешно плодоношење биће му потребан опрашивач.Најпогоднија опција је црвена шљива.

Без обзира на климатске услове, биљка увек носи обилно воће.Цветање почиње крајем маја и завршава се у првој деценији јуна, тако да се ова култура не боји мраза.

Шљива ове сорте припада сорти брзог воћа - прве бобице се појављују на трећој години након садње.Зрење жетве долази у другој деценији септембра.Зрело воће се практично не истушира.Јајници се формирају на прошлогодишњим гранама и потицајима.

Сорта је вреднована за високе приносе - 30-35 кг може се уклонити из једног петогодишњег стабладраин

Главне карактеристике сорте укључују:

  • велике плодове;
  • Висока зимска отпорност - лако толерише ниже температуре до -35 ° Ц;
  • доследно висок принос;
  • зрење касног воћа;
  • универзалност употребе;
  • одличан воћни укус;
  • непретенциозност у бризи.

Воће

У овој класи плодови су велики - тежине око 40 г. Због лепе, светло наранџасте боје изгледају атрактивно и имају добру презентацију.У каснијој фази зрења, на плоду се појављује руменило.Испод густе коже налази се жуто, слатко-кисело и сочно месо.Камен је мали, лако се одваја од пулпе.

Описание на това восата съдържа възстановаването на плодове.Шљива се складишти око месец дана и не губи свој утрживост и укус.

Плодови су богати витаминима и минералима, погодни за исхрану.Жетва конзумирана свежа, као и за припрему зимске конзервације (џемови, конзерве, компоти).У процесу термичке обраде производ не губи своја корисна својства.

Генералова шљива производи велике и атрактивне плодове

Тајне култивације

Генералова шљива је скромна према условима узгоја.Погодан је за готово све врсте земљишта.Али ако засадите биљку на плодној и растреситој земљи, приноси ће се значајно повећати.Захваљујући компактној и малој круници, брига о дрвету је врло једноставна.

Ова култура је добраразвија се, густо цвјета и обилно даје воће на сунчаном подручју, гдје нема засјењења и сусједства других плантажа воћа.

Садња се обавља у пролеће или јесен. У овом другом случају, младе биљке пружају добро склониште за зиму од јута, кровног материјала или отпалог лишћа.

Пре засађивања, вреди унапријед купити младице опрашивачке шљиве. Поред уралске црвене шљиве, имаће још једна шљива са сличним периодом цветања.

Извуку подземну јаму дубине 0,5 м и ширину од 0,8 м. То је довољно за пун развој коријенског система. Дно је испуњено хранљивим супстратом припремљеним од хумуса (1 канта), дрвеног пепела (0,5 кг) и баштенског земљишта (1 канта).

Да бисте подржали младу биљку у рупи, морате возити клин. Спустите садницу, поравнајте корење на површини земље, прекријте је земљом, газите је, вежите је на колац. После садње, улијте доста хумуса и обилно.

Карактеристике неге

Упркос чињеници да је ова култура непретенциозна у њези, она треба да обезбеди редовну хидратацију, исхрану и орезивање.

Заливање

ову врсту шљиве треба често залијевати - до 5 пута по сезони. Прво влажење се врши на почетку вегетације, затим пре цветања и 2 недеље након тога. Испод сваког стабла сипали су 4 канте воде. За вријеме излијевања и зрења, потреба за влагом се повећава. На копији трошите око 7 канте воде.

Коначно обилно заливање се врши у јесен, када дрвећеће испустити лишће. Испод једне биљке сипали су 10 канте воде.

Дан након сваког залијевања, земља се отпушта, а затим мулча како би се спријечило испаравање влаге.

Храњење

Овај воћни усев добро реагује на дораду. За потпуни раст и плодност, потребна су различита ђубрива:

  • органска материја се у пролеће и јесен уноси у земљиште за копање;
  • агенси који садрже азот - у периоду повећања зелене масе;
  • у фази формирања јајника и након завршетка плодоносног периода, дрвеће се храни суперсфосфатном и калијумовом соли.

Суперфосфат се примењује пре и после периода плодоношења

Обрезивање

Одмах након садње, садница се скраћује до врха на висину од 50-60 цм, а наредне године централна грана се орезује 20 цм од врха, а бочне гране се режу 1/3 дужине.

На 3. и свим наредним годинама гране воћа и годишњи пораст су одсечени за 1/3 дужине, централни проводник је 10-15 цм од врха. Уклоните све оштећене и мртве гране да бисте спречили развој болести. Сприги који згусну круну и расту под погрешним углом (45 °) подложни су резању у прстен.

На 7-8, дрво је подвргнуто поступку подмлађивања - сви петогодишњи изданци су преполовљени, млади - до трећине дужине.

Превенција болести и штеточина

За превентивне сврхе, почевши од прве године живота, биљке су задовољне троструким третманом хемикалијама - бакар сулфат или бордо мешавина концентрације од 1%. ПрвоТретман се обавља у рано пролеће, други - месец дана пре сазријевања плода, а последњи - после јесењег лишћа.

У случају појаве штеточина, круна дрвета се наводњава инсектицидима - Актеллик, Фитоверм, Детсис или Моспилан.У борби против гљивичних и вирусних болести, вртлари користе системске фунгициде као што су Карбофос, Вецтра, Маким или Фундазол.

Децис је ефикасан инсектицид

Закључак

Генералова шљива је једна од најпопуларнијих сорти међу баштованима.Висок принос, отпорност на мраз, крупно плодна и непретенциозност у бризи су главне особине за које баштовани преферирају само ову сорту.