Значајке садње лук Севка лук

Да бисте добили квалитетну културу, морате знати суптилности узгоја домаћих биљака. Стољећима се гомилају информације, што омогућава да се саднице узгајају без проблема. У малом прегледу објаснићемо како се припремају сетови лука за садњу на вашем локалитету, као и методе гајења популарног поврћа.

Да би се повечали приноси и отпорност на болести, севок може бити натопљен прије садње

Припремни рад

Богата жетва не овиси само о хранљивом тлу и јарком сунцу, већ ио правовременим припремама за садњу. Лук је култура коју човек узгаја већ хиљадама година и постао је неизоставна компонента националних јела. Ако су усјеви умрли, онда је то била трагедија за становнике.

Пре почетка рада препоручује се сортирање свих сјеменки након складиштења како би се уклониле труле, оболеле луковице и сортирати по пречнику. Што је већи случај, раније га треба засадити. Мале и средње главе дају најбољи принос, а велике се користе за производњу зеленила и формирање сјемена.

Пресеинг припрема штити усјеве од неповољних временских услова и болести.Купљено семе или након складиштења мора се сушити недељу дана у сувој и топлој соби. Затим се лук загријава - то једуга процедура која предузима неколико корака:

  • сипати лук у топлу воду (+ 45-50 степени) 15 минута;
  • уронити шавове у хладну течност у исто време;
  • Сипајте сјеме сложеним ђубривом преко ноћи.

Без загревања и намакања, ваш лук ће ићи на оловку и стрелицу, тако да је процедура важна. Прелазак на хладну течност учвршћује усеве, а хранидбени медиј се препоручује за сва семена. Клијетке ће се брже оклевати, а биљке ће се разликовати добрим здрављем и отпорношћу на инфекције.

Вртлари напомињу да се прије садње мора обавити дезинфекција: главе морате натопити слабим раствором мангана или бакар сулфата.

Постоји још један начин припреме сијања лука прије садње. Потребно је више времена, али резултат је много ефикаснији. За то се семе суши на температури од +25 степени недељу дана. Запамтите: не можете ставити главу на уређаје за гријање, боље је да их поставите недалеко од њих.

Сол је такође погодна за севаге

Пре сетве, потребно је три сата намакати у сланом раствору, испрати и ставити у течност са калијум перманганатом 120 минута. Опет испран и мало осушен. Ово је стари метод који су користиле баке, али још увијек не губе релевантност.

Време сејања

Нема конкретних датума за садњу лука, јер се сетва врши само када се земљиште загреје до дубине од 10 цм.временске услове прије сијања, тако да се дневна температура чува неколико дана.Најчешће, крај априла или почетак маја је оптималан период за пољопривредни рад са таквом културом.

Запамтите: температура Земље током дана не треба да буде испод +11 степени.Међутим, такође је немогуће одложити садњу, јер ваш усјев неће имати времена да се развије. Севок је отпоран на мраз, тако да се у неким фармама сије за зиму, не заборављајући да нагомилава кревете.За то, најмањи узорци, који се суше током складиштења, имају корен 14 дана пре почетка хладног времена.Али да не би бринули о томе да ли ће плантажа лука да преживи или не, боље је да све радове садње обавите у пролеће.Намакање и прерада за зиму врши се по стандардној шеми.

Независно од сорте, севок не подноси ниске температуре у пролеће

Тло

Пре него што се крене на слијетање, потребно је одабрати подручјеза лук.Запамтите да је ово фотофилно поврће, па изаберите локацију са максималном сунчевом светлошћу.Дрвеће или воћни грмови неће бити добри другови за културни развој.Заливање је обилно, али без стагнирајуће течности: луковице и коренски систем труне.

Ова култура воли влагу, али не подноси прекомјерну количину воде, тако да треба избјегавати подручја гдје тече подземна вода.

Препоручује се да се земљиште припреми унапред.У јесен, парцела је пажљиво ископана и оплођена - стајњак или компост.Бовпреферира кисело земљиште, стога се врши калцификација. У прољеће копају земљу и додају минералну дораду. Недељу дана пре сетве, парцела се третира раствором за дезинфекцију:

  • плави витриол - три кашичице;
  • течност - 10 литара.

Лук знатно истроши земљу, тако да се двије године за редом ова биљка не може садити на једном мјесту. Није пожељно узгајати поврће након мркве и чешњака. Постоје културе које се активно третирају топ-дресингом, па се након њих севок правилно развија и развија:

  • парадајз;
  • краставци;
  • кромпир;
  • купус.

Кромпир је велики претходник за лук

Садња и њега

Лук се сади након намакања у припремљеним лежајима, чија дубина је 4-5 цм, а размак између редова је 20 цм. Препоручени јаз између глава је од 10 до 7 цм, али за мале је изузетак - 5 цм. Дебљина слоја - не мање од 2 цм.

Бујна трава задржава течност у земљишту, што изазива појаву болести лука. Редовито бављење ће штитити усеве од паразитских биљака које спречавају да се усеви нормално развијају. Не можете чекати да се цијела плантажа прекрије коровом - они се уклањају у почетној фази. Иначе, редовно отпуштање земље не само да обогаћује корене кисеоником, већ и помажеправовремено уклоните коров.

Након искрцавања, лук се залива једном недељно, течност за један квадратни метар није већа од 8 литара.Средином љета, количина залијевања је смањена, тако да се формира луковица, а не зелено перо и стрелице.Прехрана није обавезна процедура, али да би се побољшао раст препоручује се третирати минералном или органском твари једном месечно.Запамтите: не можете оплодити суво тло, само након обилног заливања.

Припрема пре садње лук севка је важна фаза за добијање квалитетне жетве.Да бисте осигурали здрав раст и развој биљака, прије садње морате правилно загријати и намакати сјеме у посебним отопинама.Не штедите време, већ користите наше препоруке.