Значајка пресађивања стабла лимуна у новом лонцу Лимун

Стабло лимуна је понос искусног вртлара, али на новодошли је да узгаја дивну биљку. Брига за лимун је једноставна, јер је непретенциозна суптропска биљка. Важно је разумети замршеност бриге и знати како правилно пресадити лимун.

Стабла лимуна не захтевају превише сложену негу

Потреба за трансплантацијом

Домаће лимунове дрвеће треба правовремено пресађивање. Када биљка потпуно повуче све хранљиве материје из земље, она се исцрпљује. То доводи до болести лимуна, постепено биљка испушта лишће и суши се.Пресађивање помаже биљци да на вријеме добије хранљиве материје из тла и да произведе плодове.

Потребно је одредити идеално вријеме за трансплантацију. Мали наговештај ће помоћи новајлијем вртлару око тога када је већ потребно пресадити корење са лимуном које извирује из рупа за дренажу у лонцу.

Али постоје и други разлози за пренос лимуна на нови лонац:

 1. Трансплантација собног лимуна је потребна одмах након куповине. Често укоријењени цитрусни изданци у продавницама продају се у малим посудама. Ако повучете цвијет из лонца заједно са земљаним грудама, можете видјети да је упетљан у коријенски сустав који се развија. Форефикасан раст биљке мора бити трансплантиран у већи лонац. Детаљне препоруке о трансплантацији након куповине могу се добити од продавца у цвећари.
 2. Пресађивање лимуна у нову посуду је неопходно када се корени труле. Ако је цвећар неприкладно водио рачуна о биљци и систематски се сипао по земљи, онда се може залити. Када се прелије, постоје знакови венућа, а из лонца мирише на трулеж. Да би се спречило да биљка умре, она мора бити пресађена у лонац са новим земљиштем и дренажом. Корени биљке морају бити очишћени од трулог дијела.
 3. Коријени се могу видјети око дебла биљке. То значи да је биљка већ израсла из лонца у коме је првобитно лоцирана, а коренски систем је довољно развијен да се трансплантира у велику посуду. Ако се не пресађује на време, коренски систем ће престати да снабдева хранљивим састојцима горњи пролаз, и они ће почети да се суше и отпадају.
 4. Ако се на биљци појави мање плодова од вегетације до вегетације, а цвеће се све мање везује, иако лимун изгледа здраво, земља се исцрпљује.
 5. Сломљена посуда.

Изаберите пот

Прије пресађивања лимуна код куће, морате се побринути за лонац, мора бити неколико центиметара већи у промјеру. За дрво старије од седам година, изаберите лонце средње величине са великим вратом, али сужено дно.Главни услов при избору посуде је присуство дренажних рупа.Ово је важан услов, јер биљкаболесна са вишком влаге.Постоје одређена правила за избор посуде за трансплантацију дрвета лимуна:

 1. Ако користите белу пластичну посуду или посуду направљену од прозирног материјала, морате је замотати дебелом тамном крпом или ставити у посуду.У супротном, биљка ће се разболети, а земља ће почети да се прекрива маховином.
 2. Ако је избор пао на керамичку посуду, онда пре садње биљке, посуда мора бити стављена у посуду са топлом водом на неколико сати.Керамичка посуда која није навлажена пре садње неће покупити течност из тла.
 3. Пластична посуда од тамног материјала је идеално рјешење за садњу цитруса.Пластичне посуде не узимају влагу из земље, биљке добијају довољно хранљивих материја и воде.Али да би се осигурала исправна микроклима потребно је на дно посуде ставити око 5 цм дренаже.
 4. Велика стабла лимуна треба посадити у дрвене посуде од бора или храста.Такве врсте дрвећа су високо отпорне на труљење и апсорпцију негативних патогених бактерија, идеалне су за цитрусе.Али дрвена кадица мора бити припремљена пре пресађивања стабла лимуна.Потребно је спалити ваљак изнутра тако да се на унутрашњој површини дрвеног лонца формира слој храњивог угља.Ово ће дезинфицирати контејнер и заштитити га од труљења.

Керамически лонци треба да се чуваат в топла вода пред пресадението

Тло за цитруси

Пресађивање лимуна код куће није најлакше урадити, већ искусни вртлари могу компетентно обављати све операције.Велика важност се даје супстрату у којем ће биљка живјети до сљедеће трансплантације.

Прије пресађивања лимуна код куће, морате купити земљу за агруме, али можете је сами припремити, то ће захтијевати:

 1. Припремљено и третирано за паразите и бактерије.
 2. Хумус из шуме или стајњака.
 3. Пешчани песак.
 4. ​​

Све компоненте су помешане у једнаким пропорцијама и додатно оплођене азотним или фосфорним хранљивим састојцима.Након пресађивања на такво земљиште, лимун се не оплођује првих мјесеци.

Након тога, потребно је примијенити минерална или органска ђубрива.Предуслов за негу је одсуство хлора у таквим ђубривима.

Хумус из шуме је део земљишта за лимун

Одводњавање

Дренажа је саставни део екосистема лонца састабла лимуна, омогућава вам да контролишете влажност земљишта и спречите труљење корена.Преузми одговорност за његов избор.Уобичајено је користити неколико различитих опција:

 1. Ако је посуда глина и са једном рупом, онда је потребно ставити на њу крхотину глине са конвексном страном према горе.Ово ће оставити рупу увек отворену због прекомерне влаге која се може испустити.
 2. Речни песак.Цитруси се одлично осећајублизу речних пескова. Користи се у производњи хранљивих материја, јер ријечни пијесак савршено пролази кроз влагу.
 3. Експандирана глина - је шљунак печене глине, који савршено апсорбује влагу. Често се користе као дренажа не само за агруме, већ и за друге биљке. Проширена глина се може сипати слојем до пет центиметара на дно лонца приликом пресађивања агрума или мијешати са земљом у једнаким омјерима. Ова дренажна опција се најбоље комбинује са стаблима лимуна, јер помаже да течност у земљишту добро циркулише и омогући проток ваздуха.

Речни песак - одлична дренажа

Упуство за трансплантацију корак по корак

Пресађивање биљке је важан корак у његовању, морате јасно слиједити упуте:

 1. Дренажа се поставља на дно посуде и прекрива малим слојем земље.
 2. Уклоните биљку из старе посуде. Неопходно је залијевати биљку неколико сати прије пресађивања ради лакшег проналажења. Потпуно очистити корење лимуна од земљане кома је немогуће, јер постоји висок ризик од оштећења малих корена.
 3. Уклоните суве корене или напукнуте коренске делове.
 4. На врху дренаже и малог слоја земље ставите груду земље заједно са кореновим системом биљке и почните да их нежно посипате по земљи.
 5. Приликом пуњења посуде потребно је збити тло, постепено прскајући нови слој супстрата изнад претходног.
 6. Коријенски овратник стабла лимуна не би требало да буде прекривен земљом.
 7. Након пресађивања, залијте биљку, прераспоредите је у сјени.

Будући да је пресађивање за лимун стресно, не можете пресадити биљке плодовима.Али ако сте је већ купили са њима, онда би требало да сачекате да буду потпуно сазреле.

После трансплантации, се предостави посадка на заселка

Нега растениј по трансплантациата

После трансплантации, растът захтева посебна нега.Морате га ставити у хлад, а након напрезања воћа проћи, премјестите га на своје уобичајено мјесто.

Већина вртлара је заинтересована за питање да ли се ново пресађено дрво може обрезати како би се заштитило од додатног стреса током поновљеног трауматског поступка.

Ова процедура је опционална, али ако биљка има суве коријене или сухе врхове пужева, може се резати.

И неки вртлари тврде да ће таква брига помоћи биљци да формирају нове плодове са троструком снагом.