Зечеви: корисне информације о садржају зечева

Одржавање зечева на приватним фармама и на фармама постаје из године у годину све популарније. Ово је потпуно разумљив феномен, јер не захтева велика финансијска улагања и увођење сложених технологија.

Животиња расте и добија на тежини довољно брзо, узгаја се без проблема, а производња кунића: месо и кожа, стално се тражи. Шта је још потребно за фармера почетнике? Потребне су информације како би се спријечиле погрешке и изградиле, иако мали, али профитабилан посао.

Зечеви су профитабилан бизнис

Општи опис

Род зечева је члан породице Зајцев. Овај род је подељен у две независне групе. Једна од њих обухвата дивље зечеве, који живе слободно у природи. А друга група су домаћи зечеви које људи узгајају да би задовољили своје потребе за месом, крзненим производима и доле.

Човек је донио на десетине врста зечева са различитим карактеристикама. Нису све расе од економског значаја, постоје и декоративне врсте за чување у становима, и лабораторијске за истраживање.

Вође зечева бирају за себе главни правац и бирају пасмине које одговарају њиховим циљевима.:

 • месо, за трупла и једући их;
 • облагање меса, за добијање висококвалитетног крзна и трупова;
 • ломљиве стијене, за спуштање, које су главна сировина у производњи филца и скупих врста велура.

Али при избору пасмина жељеног правца, стицање здраве стоке је увек главна ствар.

Пасмина зечева

Како разумети да је животиња здрава?

Пре него што кренете у куповину, морате проучити стандарде спољашњости пасмине. Ово ће вам помоћи да сазнате да ли је зец довољно велик и добро храњен. Али упркос очигледним разликама у расама, карактеристике здраве животиње су увек исте.

Здрава кунића једе са апетитом и мобилни. Њушка му је сува, а зуби су без патолошких промена. Очи су очигледно јасне, а изглед је јасан. Длака здравог појединца је униформна и сјајна.

Без обзира на то што вам је узгајивач рекао, али се не слажете да од њега купите животиње са аљкавим крзном, гнојним очима, без апетита, чак и по најнижим цијенама.

Здраве зечеви со мобилни и радознали

Домаћи садржај

Индустријски комплекси имају већу профитабилност од домаћинстава, али овдје можете добити властите користи. На крају крајева, вашој породици ће бити обезбеђен користан дијететски производ и труп зечева након клања који се може продати на тржишту или кроз мрежу пословница.

Један здрави зец сваке године ствара 6. Бигрубе процене су 26-30 зечева. Тако да од неколико парова зечева за годину можете добити мини фарму.

Домаћин мора одабрати метод одржавања. Он може бити група или појединац.

Кавез за неколико кунића

Групна варијанта претпоставља одржавање у кавезима неколико животиња. Избор зечева у сваком кавезу врши се према следећим параметрима: старост, пол, развој, тежина и сврха. Малолетници се распоређују по 6-7 грла, поправљају зечеве и зечеве у 4 јединке. Када сукролност (трудноћа) поправља женке, одлаже се у посебан кавез. Мужјаци за поправке се депонују у старости од три месеца да би се очувао квалитет крзна.

Групе стално прате и уклањају од њих пацијенте са ретардираним развојем или злобне зечеве.

Индивидуална верзија садржаја добро утиче на квалитет крзна. Зец нема коме да се бори, а његова кожа не пати од угриза. Власник је боље да контролише крај митаја и одабере појединце за клање.

Избор методе оплемењивања

Раббитхеадс користе два главна принципа узгоја:

 • чистокрвни метод оплемењивања, који има за циљ да побољша карактеристике потомства најсјајнијих особина пасмине;
 • метод интерлинског крижања, који омогућава хибридизацију спаривањем најбољих представника породица различитих пасмина.

Први метод захтева избор упарених парова и усклађених породичних линија. Линија у зецу се зове продуктивнагрупа појединаца који су потомци једног мушкарца.Постоји таква ствар као "породица", што значи појединци, чији је заједнички предак женско.За парење се као најбољи пар сматрају нећаци и нећаци, као и унуци и праунуци.

Чистокрвни златници од сребра

Међутим, обожаватељи прве методе морају бити опрезни, јер погрешно парење узрокује деформације и абнормалности.

Метод хибридизације омогућава оплемењивање са захтеваним економским квалитетима.Са таквим укрштањем, зечеви се могу добити са брзим добивањем на тежини, или са посебно вредним падом и крзном.Међутим, ови зечеви нису погодни за племе, јер су карактеристике њиховог потомства инфериорне у односу на родитеља.

Методе су блиско повезане и често се примењују истовремено.Таква комбинација омогућава оплемењивање са оптималним квалитетима.

Размесение.Први кораци

За почетак узгоја зечева потребно је водити рачуна о доступности довољног стамбеног простора.Потребне су ћелије са два одељка. Један ће се размножавати, ау другом се врши храњење.Простор на крми може имати под решетке са ћелијама од 2к2 цм.Хранилице за додавање и пијанице треба да буду посебно издржљиве, јер ће животиње покушати да их преокрену.У гнездећем делу није могуће направити под.Израђена је од чврсто монтираних плоча.

Власници могу преферирати ћелије различитих модела, али се узима у обзир неколико захтјевазаједнички за све типове. Ћелије треба да имају свеж ваздух, али без пропуха, чишћење треба да буде згодно и доступно, кавез треба да буде довољно осветљен. Кућишта за зечеве могу бити смјештена у неколико разина како би се лакше брину о њима.

Након што сте припремили потребан број ћелија, морате одлучити о спремности кућних љубимаца за парење. Запамтите, јер је ова информација веома важна:

 • мале пасмине кунића спремне су за узгој испред својих већих рођака. Женка је стара пет мјесеци, а мушкарац је стар 6 мјесеци;
 • зечеви средње величине спремни су за парење 6 месеци, а зечеви 7 месеци;
 • женке великих пасмина су спремне за узгој од 8 мјесеци, а мужјаци улазе у потребан период од 9 мјесеци.

Сваки кунић може произвести нормално потомство до три или четири године.

Дозвољени су само здрави појединци за узгој.

За парење, готова женка се ставља у кавез до мужјака. На њеној територији жена ће бити агресивнија.

Пре парења, пажљиво посматрајте животиње. Морају бити здрави, покретни и слободни од генетских дефеката. Под у кавезу је чист. Ако сте забележили присуство лабаве столице, онда је кунић највјероватније ускоро болестан. А при избору животиња за парење важна је карактеристика њихових родитеља. Морамо узети у обзир колико су они плодни и здрави.

Зајчева трудноћа траје до тридесет дана. Тако да морате имати времена да припремите гнездо за новорођенчад.

За женско сазечеви да признају да мушко не може.Може затрудњети одмах након рођења потомства.

Ако женка није направила нормално гнездо сијена и њу доље, а зечеви леже један по један, онда се могу прехладити и умријети.У том случају, пажљиво извуците зеца на стомак и помозите јој да распореди гнездо.

Шта и како хранити зечеве?

Пробавни систем кунића има неке посебности.Имају слабе стомачне мишиће, па се мора стално пунити храном и водом.У супротном, храна неће прећи у танко црево.Из тог разлога зечеви често једу, ау свом кориту би увијек требали бити храна, барем сијено.

Зечеви треба да дају сено

Дијета зечева се састоји од сточне хране.Од ових животиња добијају потребне састојке, минерале и витамине. Систем напајања укључује грубе, сочне и концентриране опције исхране.

У сезони биљака, веома је корисно обогатити исхрану зеленом храном.То могу бити младице из дрвећа и разне врсте биљака, и то:

 • коприва;
 • боквица;
 • пшенична трава;
 • чобанска торбица;
 • маслачак;
 • цолза;
 • чичак;
 • коњска ђурђица и друге биљке.

Пре сервирања, мало обришите.Идеално - да се направи мешавина биљака, а не да се храни са једном врстом.

Приликом жетве зелених биљака, мора се водити рачуна да се у отровне биљке не уђе у храну.Датура, рјеђе, розета слободно расту на нашим територијамахемлоцк и друге опасне врсте биља.Може бити присутан пелин у исхрани животиња, али његова количина не би требала бити превелика.

Када се узгајају зечеви, сијено се не може ослободити, што би, као што је већ споменуто, требало стално држати у кориту.

Поред зелене траве и сена, дијета садржи:

 • тиквице;
 • кромпир;
 • шаргарепа;
 • бундеве;
 • репа;
 • лубеница и лубеница лубенице.

Од жита треба да буду овас, јечам, пшеница и кукуруз.Биљке, пасуљ, грашак, лећа и соја су добри.Важно је да зечеви добију колач, оброк, мекиње и храну.Додајте рибу и месо и коштано брашно.

Сточнице су добар додатак исхрани кунића

Припрема за зиму

Упркос топлој кожи, зечеви захтевају додатно загревање својих станова зими.Други кров је постављен на ћелије, прилази се преклапају са штитовима или покривени филмом.И предњи зид решетке може бити затворен привременим прозорским оквирима.У екстремној хладноћи вреди користити електрични гријач.

Ако се зечеви држе у посебној просторији, онда морају бити заштићени од пропуха и температурних промена, али треба обезбедити одговарајућу вентилацију.

Коначно, желим дати још један важан савјет.Када одлучите да се ваше стадо мора проширити и да ће се бавити набавком нових животиња, немојте журити да их ставите у заједничке кавезе.Допуна мора бити подвргнута некој врсти карантина у року од мјесец дана.То јеће вам омогућити да будете сигурни да су сви појединци здрави и да немају абнормалности.Тако је могуће заштитити главну стоку од заразних и других болести.