Заштита винове лозе

Заштита винове лозе

У овом периоду се наставља заштита винове лозе против пламењаче, пепелнице, црне трулежи и сиве трулежи.

Стручњаци Пољопривредне станице из Јагодине раде прогнозу пламењаче винове лозе. Сва третирања објављујемо преко локалних медија,радија и телевизије .

Због честих киша и оптималних температура за развој пламењаче (од 20-24 степена) у неким виноградима који нису адекватно штићени је дошло до појаве симтома болести. Повољни услови за инфекцију пламењачом који се најављују и даље у току јула(повремене кише и оптималне температуре) могу омогућити остварење инфекције и због тога је потребно наставити заштиту од пламењаче системичним препаратима. Могу се користити неки од следећих фунгицида:shutterstock_128724788_PSD11
Mikal flash-0,3-0,4 % ,Acrobat -2,5 kg/ha, Ridomil gold 0,25%,Equathion pro-400 g/ha, Forum star-2 kg/ha,Curzate M-0,3%,Profiler -2,25-3 kg/ha,Pergado F 45 WG -2-2,5 kg/ha. Могу се користити и системични препарати који истовремено сузбијају и пламењачу и пепелницу Quadris max-2l/ha ,Cabrio top -0,2%.

У току године не треба користити исти препарат више од два пута због могућности стварања резистентности патогена на фунгицид.

У неким засадима је дошло до појаве пепелнице на бобицама посебно код сорти које су осетљиве на пепелницу.Пепелница је болест сенке што значи да се јавља више ако је облачно време .Против пепелнице користити неки од препарата:
Topas 100EC-0,025% , Stroby-DF-200 g/ha,Systane 12E-0,02%,Tilt 250 EC -0,015%,Falcon EC-460-0,4L/ha,Vivando -0,015-0,02% .

Ако има појаве пепелнице на бобицама обавити и третирање сумпорним препаратима Kвашљиви сумпор,Kолосул или други у зони грожђа.Ово третирање обавити предвече због високих температура у току дана.

У виноградима Поморавског региона у неким годинама долази до појаве црне трулежи . Симптоми црне трулежи се јављају на свим младим деловима лозе:лишћу,дршкама,младарима и бобицама. На лишћи симптоми су у виду пега које су ограничене зоном црвенкасте боје.kocide_opti_thumbnail_630x315 Зараза на бобицама је у виду ситних тачкастих пегица,које су ограничене црвенкастим прстеном који се може проширити врло брзо.За неколико дана бобица се суши,смежура и постаје тврда,тамноплаве боје.У центру пеге се формирају пикниди.Младе бобице могу бити заражене од прецветавања па до почетка зрења.Пикниди-споре се формирају назараженим бобицама и наставља се секундарно заражавање нових бобица.

Сузбијање црне трулежи се врши механичким мерама одстрањивањем заражених мумифицираних бобица при берби и заоравањем при обради земљишта.

Хемијско сузбијање се врши од фазе када су ластари 10-16 цм и траје до почетка зрења.Могу се користити за сузбијање неки од препарата:
Curzate M,Curzate R као системични препарат и превентивни фунгициди Kaptanom(Merpanom) .Препарати на бази каптана се примењују одвојено.

У фази затварања грозда обавити друго третирање против сиве трулежи .Kористити препарате Mytos ,Pyrus -2,5 l/ha(0,25%),Dional -0,15%,Teldor -0,15 %,Swich 62,5-WG -0,6-0,8 kg/ha.

Саветодавац за заштиту биља
дипл.инж.Љиљана Јеремић

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *