Зашто су лишће грожђа увијено

Чак и искусни узгајивачи-узгајивачи често наилазе на чињеницу да се лишће грожђа на грму увија.Зашто се то догађа и како се носити с тим?Зашто заразна болест утиче на различите сорте грожђа?Одговоре на ова и друга питања добијате читањем овог чланка.

Проблем увијања лишћа грожђа

Вирусне болести увијања лишћа - листа

До сада је познато много вирусних болести грожђа.Једна од најчешћих је увртање листова грожђа (Грапе Лаефролл).Ова инфекција се појавила у другој половини 19. века и први пут се помиње у француским и немачким изворима.Мало касније, болест је званично призната.

Подручје дистрибуције инфекције грожђа је веома велико.Ти региони укључују:

 • Сједињене Америчке Државе;
 • Јужна Америка;
 • Африка;
 • Нови Зеланд;
 • Европа;
 • Мексико;
 • Австралиа;
 • Россиа.

Међутим, увијање не утиче само на главнисорте грожђа, али и хибридне сорте.

Посљедице болести

Инфекција у великој мјери захваћа грмље, тј. Готово цијела биљка је до неке мјере заражена.Са овом болешћу, лист грожђа почиње да се савија, а затим исушује, а тодоводи до смањења величине грмљаи увелико смањује проценат приноса.Истовремено се погоршава квалитет и укус бобица.Плодови добијају недовољну количину шећера, брзина сазревања се смањује, а ви ћете жетву много касније од планираног.Код увијања зеленог грма, плодови грожђа мењају боју и губе своју вредност.Померање времена жетве из грмља погођених болешћу негативно утиче на количину и квалитет грожђица припремљених од ње, јер су за сушење потребне сунчеве зраке које се могу добити само у врелим летњим данима.Низак садржај шећера у бобицама је неприхватљив квалитет за производњу вина од грожђа.Што је више лишћа грожђа, то је лошији квалитет и количина произведене културе.

Увртање лишћа на грожђу

Ако приметите да су зеленице на виновој лози почеле да се увијају - то је први сигнал за акцију.Морате схватити разлог настанка такве болести, јер се посљедице не могу одмах изразити, већ након неког времена, али онда ће бити прекасно за било шта.

Знакови инфекције грожђа са заразном болешћу

Грожђе нема исте симптоме инфекције, јер постоје бројни разлози: различите сорте, климатски услови, сезона и брига о грмљу. У пролеће, савијање листа је готово немогуће детектовати. Ако биљка није довољно заливена, сваки баштован ће приметити прве знаке болести у првом месецу лета. Уз довољно залијевање грмља, болест се манифестује касније, и обично овај пут пада у августу.

Вањска манифестација болести је сасвим прикладна за име - лишће грожђа се савија према доље, а понекад се исто догађа и са резницама. Доњи листови грмља, који се налазе у близини базе, највише трпе. Током болести, заражени листови дискова мењају боју. За бијело грожђе карактеристична је жута боја, а за црвена - тамна (црвена, тамноцрвена, вишња), што је слично стандардној јесени. Чак иу овом случају, листови листова чувају зелену нијансу. Са таквим промјенама у боји се повезује опћи жбун. Супротни смер увијања лишћа јавља се у бази. Онда је лист склупчан. Временом, инфекција покрива преостале листове листова до самог врха грма. Резултат такве болести је комплетно увенуће грмља.

Неке сорте грожђа нису подложне котрљању листа љети. Али у јесен са променом температуре, они се претварају у грмље нестабилне на такву болест, а то се изражава у облику опекотина на лишћу.

Раст и развој инфицираних грмова успорава и смањује се

Раст и развој заражених грмова успорава и лишће се смањује. Све то доводи до чињенице да се угао који се јавља на месту где је нож причвршћен за ручку постаје оштрији.

Кластери такође постају мањи, њихова опуштеност расте, јер се број плодова смањује.

Инфекција не утиче само на листу винове лозе. Бобице су такође изложене негативном утицају, мењајући стабилне боје и укусне особине.

Како зараза вирусом проузрокује изазивање листног покрова усјева

Вирус који узрокује цурлинг листа улази у грм заједно са вакцином. Главни разлог за ширење инфекције је употреба зараженог алата за садњу. Строго је забрањено узимати и користити резнице из обољелих грмова за жетву. Различити штетници инсеката (на примјер, апхидс) могу бити носиоци вируса, стога је препоручљиво третирати грожђе од паразита инсеката као превентивну мјеру.

Други разлози за заразу грожђа помоћу увијених листова

Вирус је један од главних разлога за пораз лишћа грожђа. Међутим, ту су и многи други око којих се не може ни нагађати. Да би се исправно и компетентно бавили увртањем лишћа, морате правилно одредити узрок. Међу њима могу бити:

 • недостатак или вишак влаге у земљишту (претјерано и често залијевање)грмље, дуготрајно сушење земљишта);
 • недостатак корисних супстанци (ретке и сиромашне биљке за ђубриво, посебно недостатак азота, сумпора, калијума, итд.);
 • Вруће сушно време.

Да бисте се борили против ове болести, морате да идентификујете изворни извор

Да не бисте побркали пораз грмља увијањем лишћа, морате обратити пажњу на место одакле је почео овај процес.Ако је лист почео да се увија, почевши од врха главе, то указује на недостатак хранљивих материја и елемената у траговима.А инфекција погађа лишће у подножју грмља.

Избегавање вирусне болести грожђа

Да би се смањила могућност заразе грожђа увијањем лишћа, неопходно је редовно хранити биљку пепелом, а такве савјете дају искусни вртлари.Пепео доприноси брзом расту и бољем развоју грожђа.Треба почети да хранимо винову лозу пепелом, чинећи малу количину и постепено повећавајући дозу.

Пажљива пажња, пажљива брига и поштовање једноставних правила узгоја грожђа спасит ће вас од могуће инфекције увијањем лишћа.

Међу баштованима има довољно присталица позиције која се тиче увијања лишћа грожђа.Младе саднице и грмови одраслих често погађају уши.Због њене инвазије, лист грожђа почиње да се савија и суши.Ипак, није стварно, стварно.Лисне уши нису директан разлог зашто је лист грожђа увијен.На плочи плоче оставља много пјенушавих подручја.На крају јепровоцира појаву додатног проблема - трулост лисних плоча грожђа.

Увртање лишћа грожђа је опасан проблем који захтијева пажњу и треба подузети мјере за његово уклањање.Ова болест пријети смрт бусх, који ви, као вртлар, немате право признати.67