Зашто су лимунови листови увијени лимун

Ако су листови лимуна почели да се увијају или изгледају лоше, морате одмахсазнате разлоге за то.Промените методе за негу дрвећа, квалитет ђубрива и земљишта, количину наводњавања и тако даље.Ако не можете сами спровести анкету, затражите помоћ од специјалиста.

Цурлинг листа лимуна је симптом болести

Главни узроци болести

Узгој агрума код куће не изазива никакве посебне тешкоће.Ова стабла задржавају своју зелену боју током целе године.Поред естетског ужитка, дају и укусна и сочна воћа. Цитруси се питају зашто су листови замотани у лимун. Да би се ријешио проблем, потребно је открити узрок болести, а главни су:

 • зараза крпељима;
 • недостатак бакра и калцијума;
 • недостатак свежег ваздуха;
 • неправилна хидратација;
 • минерално изгладњивање, итд.

Најчешћи фактор у болести лимуна су лоши услови.Температура, превише влажан или сув ваздух, обилно наводњавање, лош квалитет тла, недостатак поступака ђубрива - све то има негативан утицај на стање лимуна.

Услови за узгој лимуна

Када се брине о лимуновом стаблу, најчешћа грешка је нетачно залијевање.ПрвоНе навлажите земљу нормалном текућом водом.Обично садржи хлор, који негативно утиче на лишће лимуна.Почињу брзо да се увијају и жуте.Неколико капи сирћета по литру воде помоћи ће да се неутралише дјеловање микроелемената.

Друго, пазите на стање Земље.Не би требало да буде сув или мокар.По потреби залијте биљку тако да листови нису увијени.

Суви ваздух може бити проблем зими.Користите квалитетан овлаживач или поставите велики спремник с водом у близини лимуна.

Избегавајте пропух и директну сунчеву светлост ако су листови увијени.Љети ставите биљку на балкон тако да има довољно свјежег зрака.

Оцат ће помоћи да се неутралише хлор у води из славине

Минерална гладовања

Минерална исхрана стабала лимуна састоји се од бора, бакра, калцијума.Да бисте утврдили који елемент недостаје, морате прегледати стабло за специфичне симптоме.

Лимун, губитак тургора, лишће се све више омата сваки дан - разлог може бити недостатак бакра.Ослободите се овог проблема који ће помоћи:

 • бакар сулфат;
 • комплексни адитиви;
 • плави витриол;
 • Гнојива, ки всебујејо бакар.

Недовољна количина магнезијума се манифестује у облику хлорозе - болести која узрокује да вене на лишћу постану беле, њихова боја бледи.Могуће је елиминисати хлорозу уз помоћ минералних ђубрива, уСастав је магнезијум сулфат.

Недостатак бора може утицати на лимун на исти начин као и недовољно заливање. Млади и свијетло зелени избојци постају жути, савијају се дуж цијеле дужине листа, прекривени прозирним или бијелим пјегама. Да би се отклонио проблем, довољно је користити борну киселину.

Да би се утврдило зашто собним биљкама недостаје калцијум, помоћи ће жути листови. Неки од њих почињу да умиру и руше се, други - да се окрену. Калцијум нитрат, екстракт креде, креч ће обновити количину овог минерала.

Редовно држите лимун. Дрвету су увек потребни азот, калијум и фосфор. Њихов ефекат утиче на плодност грма лимуна. Листови неће моћи да се увијају, а лимуни ће бити укусни, сочни и велики.

Бакар сулфат ће надокнадити недостатак бакра

Контрола штеточина

Утјецај штеточина је врло једноставан за утврђивање. На лишћу се појављују различити паразити инсеката, паучина, рупице. Стручњаци су приметили главне штеточине стабала лимуна:

 • уши;
 • гриње;
 • трипси;
 • инсекти на скали.

Шта учинити у овој ситуацији? Најбољи начин борбе против ових инсеката је брисање лишћа сапунастом водом. Да бисте то урадили, узмите чисту спужву за посуђе и потопите је у раствор сапуна (20 г на 1 л воде). Смеша се испире под тушем следећег дана.

Ако је сваки лист жут, а између парова видимо паукову мрежу, потребно је да се ослободите паука. Они суможе носити инфекције.Као превентивну меру нанесите препарате инсектицида на листове лимуна.

Утицај лисних уши је приказан у облику увијених, деформисаних листова са уплетеним изданцима.За почетак, можете користити традиционалне методе третмана пепелом или водом од чешњака.Инсектициди ће бити ефикаснији: дихлорвос, "Фитоверм", "Искра златни".

"Фитоверм" помаʻе у борби против инсеката

Паму ~ ни јастук је навлаʻен са дихловором и умотан у пласти ~ ну кесу заједно са стаблом лимуна.Након 2 сата третмана, инсектицид се испере.

Ако листови лимуна постану лепљиви, пуни рупа и сјаје, онда је хитна потреба да се ослободите коса. Одличан лијек би био рјешење карбофоса, који се примјењује два пута: први пут када се лишће дезинфицира, друго - уклањају јаја инсеката.

Да би се избегле такве болести, спроводити редовне превентивне поступке.Састоје се од недељног прања лимуна под водом и прераде лишћа раствором сапуна једном месечно.