Зашто су апикални листови савијени око парадајза? Томато

Брига за саднице парадајза јенајлакши задатак.Захтева састав тла, климатске услове и подложан је разним болестима.Само у свим условима узгоја могуће је добити укусну и здраву жетву.Али чак и уз одличну бригу немогуће је предвидети све нијансе.На пример, здраве и јаке саднице изненада почињу да ленију, постану жуте, суше лишће.Па зашто се парадајз савија на врху?

Увијање врха парадајза настаје из више разлога

Главне грешке вртлара

Парадајз одмах реагује на неповољне услове раста, суши и суши.Довољно је научити препознати ове сигнале и понашати се исправно.Увијени листови парадајза доводе до ниског приноса.На крају крајева, они нису у стању да ухвате довољну количину сунчеве светлости.Због тога је смањена производња пластичних супстанци неопходних за формирање плодова.

Да бисте разумели зашто се то дешава, морате потражити одговор како бисте утврдили тачан узрок проблема.

После увијања лишћа, суши парадајз

Постоји више грешака у расту садница, што доводи до сушења горњег дела рајчице:

 • неправилно или недовољно храњење;
 • недостатакважни елементи у траговима;
 • вишак органских ђубрива;
 • грешке у наводњавању;
 • превисока температура;
 • уши;
 • болест.

Грешке у наводњавању

Од недовољног заливања, саднице парадајза почињу да штеде влагу, пожуте, избледе и осуше.Листови су увијени, па покушавају да смање испаравање драгоцене воде.Ако често заливате биљке, али не у изобиљу, онда не можете чекати жетву.Вода са овим наводњавањем навлажи само горњи слој земље и не допире до корена парадајза.

Недостатак влаге узрокује склапање лишћа - то је начин на који биљка смањује испаравање

За заливање грма са довољно влаге, потребно је да сипате барем канту воде на њу.

Штавише, ово треба да се уради у неколико фаза, спречавајући да се вода шири око грма свака два или три дана.Главна ствар - залијевање треба бити у изобиљу.Али вишак воде такође узрокује да се лишће савија и жути.Ово се посебно односи на глинена тла.Дуготрајне кише доводе до недостатка зрака, а парадајз дословно угуши, појављује се увенуће.Потребно је направити дренажне жљебове, као и користити растреситу земљу приликом садње садница.

Топлота

На веома високим температурама, саднице у стакленику доживљавају стрес, суше се.Смањењем површине плоче лишћа, парадајз настоји спријечити испаравање и сачувати преосталу влагу, тако да се листови на врху окрећу и суше.За очување усева неопходно је створити циркулацију.ваздух у стакленику, обезбеђивање прозрачивања и присуство промаје.

Висока температура, посебно у пластеницима, суши постројење

Парадајз са јаком топлотом треба да се притемпед у подне.Да бисте то урадили, користите лутрасил или спунбонд белу боју.

 1. Лишће је препоручљиво третирати раствором од једне и по кашике урее на десет литара воде.После два дана, може се обрадити гримизним калијум перманганатом.
 2. Малчирање ће такође помоћи.Слој траве дебљине осам центиметара неће дозволити прегревање корена садница.
 3. Није препоручљиво покушати освјежити осушене грмље рајчице прскањем залијевања.На сунцу капљице воде добијају својства сочива и изазивају опекотине на лишћу, а оне постају жуте.Вечерње или јутарње посипање може довести до кашњења.

Недовољно храњење.Недостатак или прекомјерна понуда

Неопходно је да се парадајз хране у стакленику или на отвореном пољу једном у две недеље.

Главна грешка вртлара је претерана мода са органском твари.

Гнојиво, азот и прегрејано биље не могу да обезбеде цео скуп есенцијалних елемената у траговима.Прекомерна количина стајњака испушта много амонијака, печећи лишће и зашто они хоће.Често, узгајивачи размишљају о томе зашто горњи листови увијају у прстен, а они постају жути.Ово је, опет, последица превелике количине свежег стајњака и азота у земљишту.Постоји "товљење" биљака.То јест, парадајз даје сву моћизградити зелену масу, а не плод. Да би се то избегло, потребно је увести само добро иструну гној или компост, произвести сложене облоге.

Недостатак исхране узрокује губитак боје и увијање листа

 1. Препоручује се просипање садница раствором дрвеног пепела мешањем једне шоље у канту воде.
 2. Лишће можете прскати раствором калијум сулфата, чајну кашичицу које се мешају у литру воде.
 3. Промена облика лишћа, њихово снажно увенување објашњава се и недостатком најважнијих елемената у земљишту. То су елементи као што су бакар, сумпор, фосфор, калијум, цинк, бор, калцијум, гвожђе. Биљка је буквално постна, жута и увенула.

Парадајз указује на проблем променом боје, облика и структуре лишћа.

Апхид

Мале црне лисне уши могу се населити у осовини листа, узрокујући непоправљиво оштећење парадајза. Зашто присуство овог штетника доводи до увијања и улегања листа?

Апхид он томатоес суцкс јуице

Афида, која се храни биљним соком, излучује посебну супстанцу. Под утицајем не само лишћа, већ и облик стабљике се мења.

Уништавање није тако лако, јер се веома брзо множи. Прскањем парадајза, морате покушати да наводњавате све синусе и наборе лишћа.

Инфекција

Ако су испуњени сви услови, а проблем увенућа није нестао, из неког разлога, листови на врху настављају да се увијају. Остаје само једно објашњење - бактеријскоинфекције које су се слагале са семеном. Може се зауставити само уз помоћ лијека "Авикил", али не и излијечити.

Томато цурл је опасна вирусна болест

Постоји и неизлечива болест парадајза узрокована коврчавим вирусом. Такав парадајз мора бити уништен да би се избегла контаминација свих других биљака.

Упркос многим правилима и разним нијансама у узгоју парадајза на отвореном пољу иу стакленику, ово поврће је било и остаје омиљено међу баштованима. Временом долази искуство и лакше је добити богату жетву парадајза, доносећи задовољство из процеса и пријатан резултат.