Зашто стерилисати женски лас?Ферретс

Садржај
  1. Проток
  2. Методе стерилизације
  3. 9) Припрема и операција
  4. Операција код куће

Данас се међу домаћим животињама не налазе само пси и мачке, али и корњаче, заморце, па чак и беле псе.Ово је прилично необична животиња са својом особитом физиологијом, али не и мање омиљена.

Приликом куповине феррета, један мора бити припремљен за поступак стерилизације

Олово

Сексуална зрелост се јавља код животиња старих 5-8 месеци.У овој фази развоја код женке, први еструс се јавља у њеном животу, мења се хормонска позадина, животиња се припрема за парење и касније трудноће.

Тецхка је озбиљан стрес за мали организам.Ако се парење одвија нередовито или уопште не, женка почиње да се ћелава, јавља се опште слабљење имуног система, појављују се разне болести, развија се анемија, што је веома опасно за животињу, јерможе бити фатално.

Проточност се прекида тек након потпуног парења. Ако власник животиње не планира редовно производити потомство, онда је стерилизација најбољи начин.Сам процес најбоље се изводи током прве врућине животиње.

Ако се не планира гнездење толстов, женка се стерилизира

Методе стерилизације

Постоје два начина за спровођење поступка:

    27) подвезивање јајовода животиње, у овом случају, производња хормона не престаје, већтрудноћа је искључена;
  • уклањање гениталних жлезда, са овом опцијом еструс нестаје једном заувек, као и могућност да има потомство.

Најчешће користе други метод. У овом случају постоје и две опције:

  • уклонити само јајнике (ово ће бити овариектомија);
  • потпуно уклонити све репродуктивне органе (овариохистеректомију), што је пожељно јер елиминира развој компликација у будућности.

Шиве после стерилизације

Припрема и рад

Овај тип хируршке интервенције се пожељно изводи током еструса. Припрема животиње за стерилизацију је прилично једноставна: прије операције, животиња се не храни осам сати, не залива неколико сати.

Феррет ради под општом анестезијом, сама процедура не траје дуго, до пола сата, рана је мала, једва приметна, само до једног и по центиметра. Шавови зарастају у року од недељу дана, не захтевају посебну негу, једноставно бришу са раствором који садржи алкохол и размазују га посебном мастом како би се кожа брзо вратила. Прање у том периоду треба искључити. Постоји метода наметања и интрадермалног шава, који се сам апсорбује, овај метод је пожељнији, јер ласица неће сама уклонити такве шавове пре него што је медицински неопходна. Ако, међутим, животиња посвети велику пажњу својим шавовима, лиже их. Да бисте спречили да се шавови поквасе, можете носити заштитну огрлицу за пацијента, алињихов постоперативни завој није ефикасан, брза животиња га брзо одбацује.

У овом случају, стерилизација није абдоминална операција.Женка се прилично лако опоравља за њом, а након анестезије не осећа нелагоду и бол.Овдје је најважније слиједити све препоруке ветеринара за бригу и надзор малог и окретног пацијента.

Животиња се извади из анестезије неколико сати.Убрзо након тога, женка се може хранити и дати јој воду.

Након стерилизације, неопходно је пажљиво праћење столице пацијента, због анестезије, све функције тела почињу да раде споријим темпом, укључујући гастроинтестинални тракт, а ако није било два дана,затим женка треба да унесе 2 мл вазелинског уља и све ће се вратити у нормалу.Феррету није потребна посебна дијета, за разлику од мачака, након захвата нису склони да добију на тежини.

Операција се изводи под општом анестезијом

Операција код куће

Ова процедура се може обавити не само у специјализованој клиници, већ и код кућеније компликовано, најважнија ствар је искуство и квалификације ветеринара.Али власник и кућни љубимац неће искусити непотребан стрес и напетост.У познатом кућном окружењу, операција ће бити удобнија за обоје.

За време стерилизације, препоручује се уклањање паралаличних жлезда - то су минијатурне врећице са жутом течношћу, са обе стране ануса, које емитују непријатан мирис,у овом случају, ласица два пута неће морати да прође општу анестезију. Њихово уклањање је спречавање развоја могућих упала и апсцеса, који се јављају када прелазе жлезде. Њихово присуство је релевантно у природном станишту животиње, у дивљини, где се користе да уплаше непријатеље и обележе њихову територију, у домаћем окружењу губе своје функције.

Власник кућног љубимца не би требао бити забринут, а жена лако подноси поступак.

Након операције, ласица постаје радоснија, здрава, уклања вишак агресивности и жељу да обележи своју територију. А ако је љубимац срећан, власник је сретан.