Зашто шљива не цвета и плод?

Шљива је представник рода дрвета и роза.Има више од 250 сорти.У средњој стази цвјета прилично рано - до средине маја.Одсуство пупољака у овом тренутку прети да култура неће донети плодове.Извор проблема због којих престаје цветање шљиве може бити недостатак влаге или хранљивих састојака, неправилна нега, напад штеточина или пораз болести.

Шљива обично цвета до средине маја

Могући узроци

Искусни вртлари наводе неколико главних разлога зашто шљива не цвета:

  • замрзавање цветних пупова;
  • вишак или недостатак ђубрива и минерала;
  • неуспешно изабрано место за слијетање;
  • суво љето;
  • недостатак правилне обраде круне;
  • заразне болести;
  • инсекти инсеката.

Начини да се елиминише

Случај када практично ништа не зависи од баштована је замрзавање бубрега.То се може догодити ако сунце сија у рано прољеће, дрво је имало времена да се пробуди, а након што је дошао мраз.Благи пупољци у овом случају нестају, тако да шљива неће цветати.Зими се мраз може замрзнути. Поред тога, постројење нијетолерише нагле промене температуре, а климатски услови могу бити главни разлог за недостатак цветања.

Додавање ђубрива

Када примењујете ђубрива и минерале који су неопходни за здрав раст, морате пажљиво пратити стање биљке. Ако активно доприноси расту и запремини круне, али не цвета, онда то значи да се добија превише хранљивих материја.

Фосфор, гвожђе и цинк су потребни за формирање бубрежних шљива. Могуће је да је за наставак цветања време да се уведу хранљиве материје. Пре цветања може се оплодити раствором урее и калијум сулфата. Обрада пепелом је обавезна: шљиве као алкална средина. Промовише добро цветање и формирање јајника плода. Корисно ђубриво сече љуску и зелено ђубриво.

Избор правог места за слетање

Кад је ријеч о површини садње, шљива је прилично каприциозна биљка. На нацрту неће процветати и доносити плодове.

Недостатак сунчеве светлости осетиће се и одсуством цветних пупољака. Ово се може исправити само трансплантацијом стабла на прикладније мјесто - сунчано и заштићено од вјетра.

Ако то уопште није могуће, вртлари граде око себе заштитне структуре. Може бити висока ограда, која у потпуности штити судопер од вјетра.

Правилно заливање дрвета

За време суше, шљива можда нема довољно снаге да активно цвета: сви ће ићивађење влаге и хранљивих материја. Његов коренски систем је дизајниран тако да је главни део корена постављен довољно близу површине - 30-40 цм На овом нивоу, земља брзо испарава влагу под ужареним сунчевим зрацима, тако да је потребно пажљиво обилно залијевање - до 5–6 канте одједном. Међутим, такође је важно да се не претјерује и да се не попуни. За шљиве, главна ствар је равнотежа у свему.

Заливање шљиве захтева 5-6 канте воде

Обрезивање

Правовремена резидба круне је кључ за активно формирање бубрега. За почетак обраде потребно је од друге године. За високе врсте - од прве године након слијетања.Поред санитарне резидбе круне, потребно је уклонити и базални раст, тако да не одузима силу са дрвета.

Укупно за годину дана потребно је да се обрада обави 3 пута.

  1. У пролеће пре почетка вегетације, вишак младих изданака и старих грана се уклањају како би се правилно формирала круна.
  2. Лети, сувише густа вегетација захтијева стањивање.
  3. У јесен, одмах након лишћа, врши се санитарна резидба.

Недостатак систематске обраде одмах ће утицати на здравље и плодност дрвета. Мноштво лишћа је одличан плодно тло за инсекте.

Схема обрезки обрезки

Превентивне мере

Превентивне мјере помоћи ће да се шљива процвјета годишње. За превенцију болести, шљиве се морају третирати хемијским растворима. Поред болести, погодитестабла и штеточине.Обично се третман обавља пре цветања и након бербе плода.

Прскање треба обавити у пролеће пре почетка протока сока.Његов циљ је да уклони штеточине и дистрибутере инфекција које хибернирају испод коре дрвета.Боље је изабрати лекове универзалне.Може се третирати раствором урее или бакар сулфата.

Ако из неког разлога третман није обављен на време и бубрези су се већ отворили, прскање се врши биолошким препаратима, као што су "Фитоверм" или "Агровертин".

Као метода заштите од инсеката, користи се кречење дебла и копање тла око дрвета.Јесенска обрада се врши с циљем припреме стабла за зиму, како би се уклонило могуће полагање јаја штеточина.Недостатак прскања може довести до инфекција као што су цхолеразори, сиве плодове или монилиаза.Ако се инфекција и даље дешава, захваћене гране треба уклонити и спалити, рез мора бити обрађен.

Закључак

Недостатак цветања стабала шљиве захтева јасно разумевање узрока проблема.Неопходно је на вријеме уочити болест и подузети одговарајуће мјере.Приликом одабира сорте за садњу потребно је осигурати да је погодна за одређену регију и да се може прилагодити одговарајућим климатским увјетима.Као опште правило, шљива би требало да почне да доноси плодове на 4–5 година након садње.Постоје новије сорте.Исто важи и за цветање.

Ако баштован све ради исправно и дрво обезбеди уз одговарајућу негу, иснежно-бела цветна шљива остала је сан, онда је управо добио сорту са касним цветањем.У том случају морате бити стрпљиви и редовно подузимати мјере за бригу о шљивама, не заборављајући на превентивне мјере.