Зашто шљива не доноси плодове шљиве

]

Појава индикатора шљиве и приноса зависи од исправности неге.Много је разлога за недостатак плодних шљива, које се лако могу елиминисати.

Монилиоза може уништити усеве шљиве

Узроци лошег плодног узгоја

Плодови шљиве зависе од многих разлога.Основно: неадекватна нега и садња на неприкладним за узгојно подручје.Понекад вртлари нису у потпуности проучили карактеристике сорте и очекују жетву унапред.

Младе шљиве почињу плодоносити са 3 године живота.Разлог недостатка обилне жетве је зрело доба воћног стабла - 25 година.

Изтоварване в регионе с хладними климатскими условиами отстранат на плодност черепаха.Цвијеће које није прилагођено прољетним мразима замрзава, што доводи до дјеломичног или потпуног губитка усјева.Сорта је одабрана према захтјевима регионалне климе: на југу су засађене сорте отпорне на сушу, на сјеверу - зимско-зимске, у подручјима средње зоне с влажном климом - културе отпорне на гљивичне инфекције.

Садња на погрешно изабраном месту посебно погађа плодност.Недостатак сунчеве светлости доводи до тога дабобице постају мање и кисело. Вишак сунца доводи до опекотина коре и њеног пуцања, због чега принос брзо пада, а дрво престаје да се развија.

Ако шљива цвета, али не доноси плод, проблем је недостатак опрашивача. Уобичајене сорте су самоплодне, захтевају додатно опрашивање. Такође најчешћи разлози за недостатак приноса:

 • болести - монилиоз, клиастероспориосис, трулеж плода;
 • инсекти - жижак, мољци, пиљевине шљиве;
 • повећана киселост земљишта.

Решавање проблема са плодовима

Болести

Не носи шљиву за гљивичне инфекције.

Монилијаза је једна врста гљивичне инфекције која погађа цело стабло. На лишћу, изданку и деблу можете видјети трагове опекотина. Временом, лишће и целе гране почињу да падају, кора распрсне и почиње гума. Плод инфицира гљивице, што доводи до пропадања и пада. На површини бобице формира се сива кора прстенастог облика.

Фигхтинг Монилиасис:

 • орезивање свих погођених изданака и сакупљање зараженог воћа;
 • чишћење рана, које се одвија у 3 фазе: третман са 1% раствором бакра 200 г на 10 л, размазивање сечених делова са свјежим кисиком три пута, у интервалима од 10 минута, завршна обрада рана дрвеним пепелом;
 • наводњавање дрвећа пре цветања Бордеаук мешавином, у пропорцији од 300 г по канте воде.
Клиастероспориосис је гљивица која инфицира лишће и плодове. На судопере је уочљивопојаву смеђих или смеђих пјега, које се на крају претварају у рупе и доводе до сушења изданака. Бобице се пресуше и распадају.

Болести против холестерола:

 • спровођење сезонске санитарне резидбе;
 • паљење погођеног воћа и избојака;
 • прскање биљке раствором бакра 1% у пропорцији од 250 г по канте воде.

Труд плодова утиче на велики број плодова, појављујући се као плесни на површини бобица. То доводи до исушивања меса плода и његове потпуне неприкладности за јело.За превазилажење трулежи, користите фунгицид "Хорус" - 2 г на 6 литара. Прскање се врши пре цветања, а затим сваке 2 недеље док се дрво потпуно не излечи. Препоручује се да се поступак заврши неколико недеља пре жетве.

Клајстерспориоза или пенетрација листа

Штеточине

Уобичајени узрок лошег плодног узгоја је инвазија штеточина.

Жилавци - мале зелене кукце, опасни су за воћке својим потомством. Личинке жижака једу све што им је на путу и ​​наносе непоправљиву штету плоду. Борбена буба и грубс:

 • копање по кругу;
 • уништавање лишћа и плодова оштећених ларвама;
 • употреба лека "Децис" - 2 мл по канте воде.
Мољци су лептири смеђе-сиве боје, дуљине 20 мм у распону крила. Можете их видети на дрвету луткицама између грана. Личинке пре зиме прелазе испод коре дрветада се опскрбљују хранљивим састојцима, једу кашу од шљиве.

Контрола дотока мољаца:

 • чишћење непотребног смећа у том подручју;
 • уклањање пилинга кортекса;
 • уградња на дрво трап траке за инсекте;
 • наводњавање са раствором сапуна: 300 г на 10 литара топле воде, уз додавање 1 кг дрвеног пепела.

Кукавице шљиве - мали инсекти који достижу 30 мм, полажу своје потомство на лишће и изданке воћног стабла.Овипозиције се налазе по целој биљци, у малим џеповима у ткивима листа, одакле ларве долазе на светло и почињу да једу све што им је на путу.

Борба против пиле би требала бити комплексна:

 • отпуштање тла око дебла;
 • уништавање остатака и сушених грана;
 • Наводњавање инфузијом камилице - 1 кг смрвљених цватова камилице у трајању од 24 сата у ведру са топлом водом.

Климатске посебности

Један од најчешћих разлога због којих шљива не даје плодове је садња сорти које нису погодне за климатске услове региона.Лоша толеранција на сушу или отпорност на зиму доводе до пукотина у кори и увелико смањују принос.

Шта учинити да би се избегли проблеми:

 • изабрати зониране сорте;
 • купују саднице у региону, обавезно проверите траг вакцинације, што доказује аутентичност сорте;
 • Да би се повећала отпорност на мраз у јесен, воду би требало залијевати и мулчати пристволни круг пиљевине.Ово ће задржати довољновлаге и обезбеђују топлоту кореновом систему;
 • за период зимске хладноће, замотајте дрво у костријет или картон.

Неисправна површина за слетање

Разлог зашто плум не доноси плодове могу бити физиолошки фактори.Квалитет и број плодова на дрвету утиче на погрешно место за садњу.У условима неугодног раста, шљива не доноси плодове, јер нема довољно снаге да створи плодове.

Шљива се осећа нелагодно током суша и високе влажности, тако да треба да буде постављена на месту где сенка почиње у подне.Изаберите област са ниском подземном водом, како не бисте стварали додатну влагу.

Киселост земљишта

Ако шљива не доноси плодове, треба обратити пажњу на киселост тла.Повећана киселост доводи до инхибиције развоја културе, укључујући и утицај на плодност.

Да би се утврдила киселост земљишта, користи се лакмус тест, који се купује у специјализованој продавници. За експеримент, потребно је сакупити земљиште на градилишту са различитих мјеста и замотати сваки узорак чврсто у крпу, ставити га у дестилирану воду 5-10 минута.По истеку времена спустите лакмус на означену ознаку и потврдите резултате скалом са тестом.

Да би се прикупило довољно воћа, потребно је произвести земљу са доломитним брашном.За његову припрему ће бити потребно 100 кг креча и 4 литре воде.

Прво изаберите равну површину тла исипајте кречом, затим је прелијте водом и сачекајте 20 минута док се реакција не појави. Добијено брашно се сакупља и поступак се понавља. Да би се произвела кисела земља, потребно је 500 г крзна на 1 м, средње киселинско земљиште ће захтијевати 400 г супстанце, благо киселе - 300 г.

Недостатак опрашивања

Понекад, да би се шљива поново натјерала на плод, потребно је засадити оближње опрашиваче. Шљива не доноси плод ако у близини расте неприкладна разноликост опрашивања. Одлично опрашивање дрвета шљива - жута шљива трешње.

Приликом садње, изаберите место ближе месту где расте шљива. Можете да привучете опрашиваче инсеката прскањем раствора шећера у цветним јајницима.

Ако усев не доноси добро плодове, а парцела не дозвољава садњу додатних сорти, могу се користити вакцинације: калемљеним изданцима различитих шљива и шљива вишње на већ растућем дрвету.

Жута шљива - оптимални опрашивач шљива

Закључак

Разлози због којих шљива не доноси усјев, масу: неадекватна брига, лоше место садње, неприкладна сорта за регион. Гљивичне инфекције и напади штеточина доводе до лошег плодног узгоја. Правовремена брига и избор погодних сорти за садњу помоћи ће да се избјегну проблеми са плодоношењем.