Зашто се на парадајзу формирају жуте мрље? Томато

Када се на парадајзу појаве жуте мрље, прво је потребно идентификовати узрок ове појаве. Мјеста су повезана са болешћу, али каква болест узрокује њихово откривање пре него што се почне са лечењем.

Жуте мрље на лишћу парадајза могу настати због различитих болести

Како излечити жуте мрље

Није битно да ли ћете узгајати своје саднице у стакленику, или на отвореном терену. У оба случаја, парадајз је склон болестима које прате жуте тачке. Пратећи услови за њихово појављивање и убрзани развој је висока влажност, која је карактеристична за стакленичке уређаје.

Болести парадајза се дијеле на гљивичне, бактеријске, вирусне и оне узроковане неправилном његом. Ако се на парадајзу формирају жућкасте мрље, а благе мрље повезане са недостатком азота у биљци. Такве мрље се формирају на листовима доњег нивоа, без утицаја на жилице.

С обзиром на чињеницу да у својој исхрани биљка нема магнезиј, она се развија:

 • хлорозу;
 • уочавање;
 • прерано сазревање плодова.

Хлороза парадајза је узрокована недостатком магнезијума

Симптоматологија је слична мозаику, који уништава биљку у кратком времену. Када доњи листови постану жути, а сама биљка здрава, није повезана са болешћу или лошом исхраном. Фитофлорозна болест је највишезаједнички за парадајз, који погађа биљке на отвореном тлу иу пластеницима.Позитивни услови за развој болести:

 • ниске температуре;
 • влажност;
 • обилне кише.

касно палеж се развија полако и утиче на жбуње углавном у вријеме жетве, без оштећења садног материјала. Симптоматологија касног пламена у првим фазама праћена је жутим мрљама на листовима садног материјала.Ове мрље имају мекану структуру и хетерогени облик.Са развојем касне пијавице, мрље мијењају боју у смеђу, а затим одумиру.Завршну фазу прати смрт дебла и грана.Са спољне стране листа, често се могу јавити места беле плијесни гљивичне болести.

Да би се овај узрок отклонио жутим мрљама на парадајзу, потребно је третирати садни материјал са 10% раствором соли.Да би се спречио и заштитио парадајз:

 • посадити парадајз од кромпира;
 • редовно третирају биљку профилактичким средствима;
 • оштећени дијелови постројења требају уклонити подручје;
 • Пре садње садница, обавезно се обрати земљи;
 • Направити заливање, искључујући капљице на грму.

Најважније оружје против болести је садња сорти које имају природну отпорност на болести.

Кашаљ - уобичајена болест парадајза

Уочавање и рајчице

Кладоспориоза и болест уочавањаје гљивична болест коју прате жуте тачке у раним фазама развоја.Даље, према претходној шеми, оштећење постаје смеђе и листови одумиру.

Главни извор ширења болести налази се у биљном отпаду, па чак и на стакленим структурама стаклене баште.Болест се може излечити на исти начин као и претходна болест.Да бисте се прецизно ријешили болести, чешће провјетравајте стакленик, осигуравајући свјежи зрак и смањујући влагу у стакленику.

Ништа мање чест узрок жутих мрља на листовима је фусариум.Ова болест, поред тачака, карактерише и туп изглед кошнице.То доводи до пропадања кореновог система.Узрок болести су споре гљивица које доспију до грма кроз коренски систем и оштећења која настају приликом уклањања или отпуштања тла.

Болесна биљка се одмах уклања са локације, а сви остали третирају се посебним средствима.

Суво место парадајза карактерише жуто-смеђе мрље на листовима

Суво место је такође повезано са жутим мрљама на листовима, које такође могу бити браон.Пратећи услови за њихов развој су падови температуре и висока влажност, односно неправилно обезбеђена нега за садни материјал.

Могуће је борити се са уочавањем уз помоћ посебних средстава и уклањањем погођених подручја из заражене биљке.

Мозаик је најопаснијисвих доступних болести, јер брзо уништава садни материјал. Спољни знаци мозаика су такође праћени жутим мрљама на листовима парадајза. Тада мрље постају мозаик. Поразити плодове парадајза. Главни метод лечења је превенција. Да би се то постигло, потребно је третирати биљке из фазе сјемена, обрадити и осигурати одговарајућу његу и осигурати неопходне услове за добар развој.

Виру бронзана тежина често узрокује жуте мрље на парадајзу. Ако су ивице пресушиле и мрље се претворе у смеђу нијансу, онда је то вирус бронзе.

Након првих фаза, биљка почиње депримирати, своју опћу летаргију и инхибицију у развоју грма. Читав грм постаје болан и полако умире, ако не подузме акцију.

Жуте мрље на парадајзу су знак болести која утиче на садни материјал. Његове врсте могу бити веома различите, од гљивичних обољења до елементарне неправилне његе.