Зашто се истуширао јајник? Шта да радим

Обично, највећи проблем за вртларе је пролијевање јајника у грожђе грожђа. Зашто цвијеће пада на лозу? Који је разлог? И које мјере треба подузети како би се спријечила прерана смрт усјева?

Понекад се дешава да цветови и формирани јајници грожђа почну да падају

Зашто пада цвијеће грожђа?

До таквог пада може доћи најјаче било неколико дана након што су руке процветале, или када плодови расту у величинама до 4 мм.Сами пупољци су повремено засипани.

Понекад је овај феномен последица природних узрока - сам грм регулише количину воћа које треба везати, тако да не постоји додатно оптерећење на њу због превише кластера.

Може бити више разлога да јајници грожђа падну. Можете навести неке од њих:

 • Постоје неправилности у структури цвијећа (неразвијених прашника, или самих пелуди, као и друге промјене у структури цвијећа - мушке, женске и бисексуалне), због чега је немогуће квалитетно оплођење цвјетних кластера и формирање плодова.
 • Грмови су ослабљени болестима или штеточинама.
 • Размак између активног раста избојака и плода баца се. Пребрз раст вегетативне масе не дозвољава развој класично гроздова грожђа.
 • Нису сви цветови женског типа опрашени на руци, тако да плодови нису везани за њих, а цвијеће се само распада;
 • Недовољно заливање винове лозе.
 • Недостатак минералних елемената у земљишту.
 • Превише земљишта има нагомилано ђубриво које садржи азот.
 • Сорта грожђа је сама по себи склона пролијевању јајника.
 • Превише хладно и влажно.
 • Вруће је и суво.
 • Због посљедња два разлога, јавља се недовољно опрашивање цватова.

Пчела не лети у влажном и сувише врућем времену, тако да грожђе може остати опрашено

Мјере за спречавање распадања цвасти

Знајући зашто цватови на грожђу могу да падну, можете да спречите такву катастрофу унапред. Да би се цвеће на гроздовима оплодило на време, потребно је спровести бројне процедуре пре него што цветање грожђа почне.

Ово захтева:

 • Водите рачуна о довољној количини полена приликом опрашивања цвасти, тако искусни узгајивачи никада не уклањају додатно грожђе док биљка цвета, тако да има резерву полена.Већ када су се кластери формирали са малим плодовима, најбољи од њих су остали, а мањи и слабији су уклоњени.Тако се формира будућа жетва, као и мање цвијећа и плодова.
 • Редовно прати влажност тла, јер за нормалан развој цвасти потребна је велика количина воде (влажност земљишта мора бити најмање 70%), само у овом случају опрашивање женског цвијећа ће бити максимално.
 • Такође у пролеће пре почетка цветања, потребно је увести органска и минерална ђубрива у земљиште како би биљка на време добила читав спектар есенцијалних нутријената неопходних за раст и његов даљи развој. Да би ова хранива брже дошла до свих делова грожђа, потребно је применити ђубриво не под кореном, већ провести фолијарне завоје са високим садржајем Б и Зн. Штавише, немогуће је обавити облагање раствором који садржи и Зн и Мг истовремено, таква смјеса може изазвати и такав пад.
 • Пратити да ли виноград има знакове болести као што су пламењача или праве пепелнице или друге болести овог усјева. Такође треба да редовно прегледате грмове о присуству штеточина које такође могу проузроковати непоправљиве штете не само за лишће, већ и за цвасти и сет воћа.
 • Винова лоза мора бити добро проветрена. Да бисте то учинили, потребно је благовремено изрезати винову лозу, уклонити непотребне избојке, превише активно растућу зелену масу, посебно око настајућих цватова.
 • За оне типове винограда који су склони падању цвијећа или да сазријевају превише мале бобице, треба да стегнете горњи дио плодоносних изданака. Ова мера стимулише повећање величине плодова и спречава пад јајника. Уклањање апекса омогућава да више хранљивих материја из лишћа тече у цвеће у рукама. У овом случају, четкица за цветање се такође не распадатаква мјера служи њиховом најбољем опрашивању.
 • Ако се време погорша - почне да се хлади, почиње кишна сезона, а виноград још није почео да цвета, затим се попрска раствором који се састоји од 2 кашике урее, 1,5 кашике борне киселине и 2 кашичице плавог витриола и лимуна. киселина, ови састојци се разблаже у кантици воде. Штавише, прва лимунска киселина се разблажује у води и тек тада се додају друге супстанце уз константно мешање. За боље отапање, борна киселина се прво отопи у малој количини загрејане течности, а тек онда се сипа у канту са осталим компонентама. Ово распршивање вам омогућава да продужите цветање грожђа, тако да ће доћи до додатног времена за опрашивање цвасти.
 • Могуће је и опрашивање цвијећа примијенити умјетном методом, или их додатно опрашити. Таква мјера помаже да се формира јајник, а цвасти су мање склони пролијевању. Ова процедура треба да се спроведе у почетној фази цветања, у средини и када заврши цветање. Вештачки опрашујуће цвеће је боље у рано јутро, или у облачно време у било које време. Опрашивање се врши посебним пуфовима или ресе. Више информација о томе можете наћи у другим чланцима.
 • Ако се, упркос свим предузетим мјерама, још увијек примјећује опадање воћа, вјероватни разлог лежи у самој разноликости винограда. У овом случају, вреди размислити о искорењивању таквог грожђа, а засадити га на његово мјесто, а не на такав начинфеномен.

Ако су гроздови грожђа сувише густи, онда их није вредно вештачки опрашивати, тако да се превише плодова не везује. Онда ове четкице морају да се стишћу, уклањајући вишак, мање бобице.