Зашто сам јајник и грожђе падају?

Сама грожђа је прилично рањива, захтјевна и "хировита" биљка.Посебно проблематична природа, као грм који воли јако сунце, расте у подручјима која нису у потпуности прилагођена његовој култивацији (даље на сјевер, више проблема).Климатски услови и временске прилике, земљиште и ђубрива, непоштовање правила о заштити и заштити - све то може изазвати проблеме са грожђем.

Формирање јајника је најважнија фаза у развоју грожђа

Основна сврха узгоја грожђа је добијање укусних, лепих и великих плодова у великим количинама.И можете схватити какво разочарење доживљава вртлар или узгајивач када на жбуњу почну да се распадају јајници бобица, или сами плодови, скоро спремни за жетву, масовно падају.Зашто падају дуго очекивани плодови?Који је узрок таквих процеса и како их елиминисати?- веома важна питања која треба ријешити.

Узроци испуштања

Јајник сорти бобица грожђа са типичном женском функционалношћу цвијета може да се љушти због недовољног опрашивања.Хомосексуалне сорте плодоносних биљака могу имати сличне проблеме “опрашивања” ако:

 • Тло није довољно засићено нутријентима.
 • Грмови грожђа не добијају влагу у потребној количини.
 • Дуго време је хладно и влажно током периода цветања.У кишном времену током периода распада цвијетанема испуштања вијенаца, што доводи до самооплодње бисексуалних сорти и одсуства оплодње у функционално-женским. Осим тога, кише испиру полен од стигме.
 • Током периода цветања, време је врело са топлим ваздухом и високим степеном сувоће. У овом времену се стигме суше, што спречава клијање полена.

Када дозријева грожђе, може доћи до неугодне ситуације када плодови почну сушити и распасти се. Вртлари почињу да се питају зашто се то дешава и одакле долази опасност.

Шта би могла бити претња:

 • Пораз гљивичних обољења (плијесан, оидијум (пепелница)). Патогени плијесан биљке пепелницом одређен је појавом на листовима светлих тачака жућкасте боје (спољне стране) и прашкасте беле патине (унутрашње стране). Опасност од плијесни је да се врло брзо шири. Оидиум обично погађа дио биљке која се налази на површини током сушног врућег периода. Знакови - појава мрља на листовима и пепељасти цват.
 • Дјеловање штеточина (пруритус грожђа, гриња).
 • Недостатак елемената у траговима.
 • Неисправно и претјерано ломљење пастора, који су активно укључени у процес фотосинтезе.

Разлог за фединг може сугерисати временски период, ако се не пронађу визуелни знакови и манифестације пролијевања.Дакле, ако се бобице грожђа почну распадати крајем јуна - почетком августа, можетеизвесно је да је разлог то што је превише воћа, односно грм је преоптерећен жетвом, не може да обезбеди све зреле бобице одговарајућом количином влаге и хранљивих материја.

Пре него што огласите аларм о пролијевању грожђа и предузмете хитне мјере за спашавање грожђа, појасните карактеристике сазревања воћа у вашој сорти грожђа.За многе сорте (Украинка, Русбол), расипање зрелих плодова је нормална појава.Разлог томе лежи у чињеници да се плодови ових сорти воћног стабла суше, што доводи до пада.Поред тога, свака сорта грожђа може имати своје карактеристике раста и зрења, само својствене проблеме и разлоге због којих плодови падају.

Пепелница заразила је јајнике и изазвала их да падну.

Решења проблема

Како би се избегло падање јајника јагодастог воћаЗбог квалитетног опрашивања цвасти потребно је примијенити низ припремних мјера. То укључује:

 1. Стално снабдијевање тла са одговарајућом количином влаге (земља треба да садржи 70-75% влаге).
 2. Фолијарна примена зелене масе грожђа прије периода цветања.За ово веома погодна микронутријентна ђубрива која садрже повећану количину бора и цинка.
 3. Грожђе треба да буде довољно прозрачено.Ово се постиже нормализованим чишћењем прекомерних зелених изданака, као и од листова поред цватова.
 4. Стисните врх воћног клице за 2-3 цм.
 5. ЗаНеке сорте су ефикасан метод уклањања врхова гомиле
 6. Ефикасан начин за борбу против потреса у мокром и хладном времену је употреба посебног рјешења. Отопина треба да садржи 10 литара воде: 20 г бромне киселине, 10 г железовог сулфата, 30 г урее и 10 г лимунске киселине (прво треба да се дода у воду). Решење ствара услове за затезање цветања грожђа, што ће повећати вероватноћу довољног опрашивања биљке.
 7. Употреба метода вештачког и додатног опрашивања. Такво опрашивање је пожељно произвести 3 пута ујутро (на почетку, средини и на крају нормалног периода цватње ове сорте грожђа). Интервал између опрашивања не би требао бити краћи од 2-3 дана.
 8. Не препоручује се наводњавање винограда током цветања и ђубрења, јер то доводи до хлађења ваздуха и повећања влажности.

Лимунска киселина ће спречити пролијевање јајника у мокрим временским условима

Метода елиминисања недовољног броја елемената у траговима је додавање дрвеног пепела у земљу током пролећног копања и плијевљења. Поред тога, за ову сврху веома је ефикасно посути круну и бобице специјалним екстрактом који садржи пепео (концентрација: 1-2 литра пепела разблаженог са 10 литара воде) од средине августа. Овдје је важно знати да није потребно прскати грмље отопином прије жетве, ако се бобице узгајају за продају. Раствор ће изазвати мрље на плоду, што ће смањити њихову презентацију и проузроковати оштећења. Инфузија ће омогућитигомиле шећера и не исушује, а штити биљку од развоја гнојних бактерија. Обраду треба обавити најмање 1 пут у 10 дана прије периода пада листа у јесенском периоду.

Да би се зауставило пролијевање са превеликим бројем плодова, потребно је одрезати део незрелог грожђа.

Ако узгајате сорте за које је пролијевање нормално, средство за елиминисање проблема је правовремено жетва.

Дјелотворан начин за сузбијање пада јајника и јагодастих плодова је процедура пригњечења врха биљке изнад листа од 16-18, као и уклањање додатних пастора. Одлична превентивна мера је и уклањање 4 доње плоче на грму током омекшавања и бојења плодова. Ови листови више нису укључени у процес фотосинтезе, већ троше супстанце потребне за воће. Осим тога, они могу засјенити воће, што омета сакупљање шећера и боје због недостатка сунчеве свјетлости.

Плијесан - "близу" оштећењима биљке фитопхтора, врста пламењаче. Начини бављења њиме су слични елиминацији фитопхоре (прскање 1% Бордеаук мешавине пре растварања пупољака и почетак цветања, прскање Ридомил-Голд-ом, прскање треба прекинути месец дана пре почетка бербе). Ефикасна превентива је садња копра око грмова грожђа.

Средства за сузбијање пепелнице су препарати - Топаз, колоидни сумпор.