Зашто саднице парадајза имају љубичасте листове?Томато

Парадајз, захваљујући својим нутритивним својствима и здравственим предностима, дуго је био један од најважнијихпожељне врсте међу поврћем узгојеним на личној парцели.У настојању да се узгајају здраве и јаке саднице парадајза, вртлари су веома често забринути због промене нијансе лишћа и питају се зашто је садница парадајза пурпурна.

Узроци

Постоје два међусобно повезана разлога за промену нормалне зелене боје лишћа парадајза у необичну љубичасту боју.Један од разлога за појаву пурпурних парадајза је снижена температура раста.Други је недостатак хранљивих материја, фосфора у земљишту.Однос ових разлога је у томе што недовољно висока температура утиче на апсорпцију фосфора из тла помоћу парадајза.

Вијоличне саднице парадајза постају хладне и недостатак фосфора

Али такође се дешава да је температура била нормална, а биљка пропада, лишће постајеразболи се, можда се појавио пурпурни парадајз.

Знакови недостатка фосфора

Парадајз је прилично захтјевна биљка која активно апсорбује корисне супстанце из тла.Недостатак бар једног од њих доводи до тужних посљедица - деградације биљке до њене смрти.Пре свега, због недостатка елемената у траговима, као што су фосфор, магнезијум, калијум, цинк и азот,упозоравају на доње листове биљке.

Раст чепова

Ако постоји дефицит фосфора у земљишту, стабљике и листови парадајза постају нездраво тамно зелени са плавом нијансом, пролазећиу љубичасто-љубичастој боји.

Стари листови у својим доњим деловима постају љубичасти.Прво се појављују тачке, које се шире читавом биљком.Поред промене боје, дешавају се и бројне промене.Лишће се увија према унутра, може се подићи и мазити до стабла.Сама стабљика постаје влакнаста, крута и крхка.Корени су у депресивном стању.

Са променом боје, лишће се такође увија

Фосфор је неопходан током целог периода раста парадајза.Али то је најважније у првом периоду раста.Одговоран је за праћење сталних метаболичких процеса и служи као извор енергије.Током клијања семена, овај микроелемент повећава раст корена, убрзава почетак цветања и сазревање плодова.Осим тога, фосфор повећава садржај шећера и повећава количину пулпе, значајно повећава принос.Млади парадајз је у стању да акумулира овај елемент у траговима и онда га потроши у процесу његовог развоја.

Љубичаста боја је најуочљивија на доњем делу листа

Недовољан садржај фосфора доводи до слабе апсорпције азота, што је неопходно за добар раст биљака.

Зато раст рајчица готово потпуно престаје.Плодови су мали,слабо формирана и полако сазрева.

Обнављање фосфора

Постоји само један начин да се сачувају љубичасти парадајз - попуните недостатак фосфора што је брже могуће. За то се врши ђубрење ђубривом.

Међу најчешћим су ђубрива као што су суперфосфат, двоструки суперфосфат, аммофос, диамофос.

  • Једна чаша суперфосфата се улије са једним литром кипуће воде. Овај раствор се уноси осам, дванаест сати.
  • Инфузија се разблажује са десет литара воде. Потребно је залити по литри за свака два грмља.
  • Можете направити лисне мамце прскањем лишћа са 0,5% раствором гнојива са фосфором.

Суперфосфат гнојива

Уместо минералних ђубрива за корен и фолијарну употребу, користе се дрвени пепео или ђубрива створена на основу хумата.

Коштано брашно, које служи као одлична фосфорна дресура без хемикалија, је савршено.

Природна фосфатна ђубрива омогућавају компостирање хранљивих састојака са природним саставом. То су пелин, глог, перја, бобице пепела, мајчина душица.

Али не би требало да покушавате да засићите земљиште фосфором што је више могуће, јер је његова прекомерна количина деструктивна и за парадајз.

Тровање се манифестује као жућкасто и падајуће лишће. Ту су некротична места смеђих и жутих нијанси.

Температурни режим

Понекад узрок промјене боје лишћа постаје баналан.замрзавање садница. Парадајз као на одређеној температури и ако падне на петнаест степени и ниже, одмах га сигнализирају. Заиста, смањена температура земљишта спречава биљку да асимилује фосфор и азот из земље. Ако се земља загреје на само дванаест степени, коријени престају да се хране. Необична нијанса доњег дела лишћа ће нестати чим се температурни режим врати у нормалу.

Контрола температуре за узгој садница је обавезна

Оптимална температура за парадајз је унутар двадесет степени у току дана и осамнаест у ноћи.

Уравнотежена исхрана је веома важна за узгој поврћа. Никада не заборавите на значај фосфора, јер је он један од најважнијих елемената у траговима за развој биљака. Умерено засићен ђубривима и органским земљиштем - гарантом приноса парадајза.