Зашто саднице паприке расту лоше?Шта радити Пеппер

Постоји много корисних минерала и витамина у биберу, стога сваки вртлар жели да узгаја ову биљку у својој летњој кућици. Али не увијек чекање за жетву даје добар резултат, и из тог разлога вртлари се питају: "Зашто папар понекад слабо расте?". Има много одговора на ово питање. Да бисте добили укусне плодове код куће, морате прво узгајати саднице, али се дешава и да слабо расте. То сугерише да је вртлар направио грешку. Да бисте избегли такве инциденте, следите основна правила за узгој паприке.

Да бисте узгајали јаке саднице паприке, морате се придржавати правила

Избор и садња семена

У природи постоје многе врсте паприке, и свака се понаша другачије. За неке врсте, фактори као што су погодна земља, ђубриво и одређена клима су веома важни. При одабиру семена одређеног типа, вртлари обраћају пажњу:

 • шта је земљиште на предвиђеном месту за гајење паприке;
 • које сорте ђубрива се преферирају за одабране врсте
 • временски рокови за слијетање;
 • какви климатски услови треба да буду како би саднице добро расле;
 • када сазрева одабрана врста.

Двије или три врсте могу бити засађене у једној области у исто вријеме, а најважније је да су њихови захтјеви у погледу његе и времена воћаисто.Ако нема искуства у вртларству, најбоље је слиједити упуте.Фирме које производе семе доброг квалитета увек објављују детаљна упутства на својој амбалажи. Неки ће питати: "Зашто фирме дају детаљне инструкције?". Одговор је једноставан, тако да можете безбједно одабрати врсту сорте за коју сте заинтересовани, без страха да ће се саднице лоше развијати.

Ако се при одабиру сјемена папра уоче сви фактори, у сљедећем кораку они ће наставити с директном садњом. Пре садње треба припремити семе. Треба имати на уму да се не могу дуго чувати. Ако је семе давно купљено, онда треба проверити квалитет. Може се одбацити користећи 3% раствор соли.

Семе пепера се мора преверити на клијавост пре сађење

.

Да би се спровео убијање, потребно је разриједити 30 грама камене соли у 1 литри воде. После тога, семена су напуњена раствором и натопљена 10 минута. Они који се појављују су неспособни за садњу. Зашто морате одбити? Зато што стара семена неће моћи да се уздигну, а ако то ураде, чак и ђубриво неће помоћи да се добију добри плодови. Такође можете извршити процес каљења семена. Потребно их је ставити у 2% раствор калијум перманганата 20 минута. Затим се 48 сати натопи отопљеном водом. За то вријеме, вода се мора мијењати сваких 5 сати. Такође за гашење, можете користити раствор сока који је истиснут из алое.

Семе, које је остало на дну резервоара са раствором, пажљивоопрати и осушити.Ова процедура се спроводи пре директног слетања.Ако семе леже дуго времена након одбацивања у сланом раствору, паприке ће се слабо развити.

Да би семе брже бубрило, треба их опрати текућом водом и оставити на полиетилену, који треба ставити на топло мјесто један дан.

Ако паприке не расту добро, онда вероватно вртлар није следио одређене факторе:

 • погрешан избор места за садњу садница;
 • није одабран погодан начин узгоја за ову сорту;
 • Разноврсност бибера не одговара климатским условима на дацхи.

Стога, да би се избегли слабије квалитетне саднице, и као резултат тога, папар ће се лоше развијати, потребно је приступити селекцији семена са посебном одговорношћу.

Саднице ће добро расти ако сорта бибера одговара климатским условима парцеле

Како узгајати саднице паприке

Након доброг семена биберодабрани су, посађени у било коју посуду напуњену земљом у којој ће расти саднице.Земљиште се купује у специјализованој продавници или самостално.То ће захтијевати тресет, травњак, старе пиљевине и хумус у омјеру 4: 2: 1: 1 дијелова.Добијена текстура се залијева раствором калијум перманганата.

После постављања семена у жлебове, прскајте земљу једном у два дана.Прскати, али не поплавити водом. Ако не следите ову процедуру, онда ризикујетесеме неће добро расти, повећат ће се неколико пута. Ако саднице слабо расту у почетној фази развоја, то указује на недостатак светлости за биљку, што ће довести до труљења корена бибера. Недостатак светла је главни разлог зашто саднице слабо расту.

Такође, поред обилног заливања, саднице треба заштитити од пропуха. Нахраните паприку у овој фази није потребно. Зашто се иначе паприке слабо развијају? Један од разлога може бити контакт листова један са другим током раста.

Саднице бибера треба ставити на светло место које не пропушта

Зашто саднице расту лоше, разлози

Сви разлози за слаб раст садница су у погрешним акцијама које врше вртлари.Ако саднице почну да расту лоше, онда то може бити због:

 • Мешавина која се користи за земљиште има погрешан састав. Пре него што купите земљиште у продавници, требало би да пажљиво проучите од чега се састоји. Приложена упутства увек садрже информације о томе које поврће је погодно за гајење у овом тлу. Ако је земљиште доступно са сопствене парцеле, онда земљиште у којем цвеће и друго поврће које се користи за гајење није погодно за садњу паприке.
 • Непажљив избор семена. Овај фактор је кључни разлог зашто паприке не расту.
 • Неправилно време за сетву. Ови датуми се морају утврдити са посебном прецизношћу, јер ако се рано посади паприка, онда у посуду са земљомформира се јајник, који не дозвољава биљци да нормално расте. Ако се овариј уклони, папар ће ослабити и можда неће преживети слетање на отвореном тлу.
 • Неисправан режим температуре. Једна од честих грешака вртлара је да се капацитет садница поставља на батерију. Због тога се земља веома брзо загрева, што негативно утиче на развој садница. Земља се суши, а клицице почињу да умиру од врућине.
 • Недостатак светлости. Да би се побољшао раст расада, потребна је одговарајућа количина светлости. Недостатак светлости ће имати негативну улогу у развоју паприке. Због тога се за осветљавање садница користе и додатни извори светлости.
 • Жеља да се изданак узгаја што је чешће могуће. Пре садње биљке у земљи, баштован мора хранити саднице неколико пута. Али ако храните саднице више од два пута, бибер може да умре.
 • Претјерано залијевање. Семе воли влагу. Стимулише њихов раст и развој. Али немојте заборавити да саднице треба само прскати. У случају прекомерног заливања, саднице ће се испрати са земље или једноставно оштетити. Усклађеност са режимом наводњавања смањит ће вјеројатност смрти биљке, јер коријени паприке не подносе суше.

Садове треба посадити у земљу са температуром од најмање +15 степени

Из другог разлога, ова биљка слабо расте због неприпремљеног отвореног тла. За добру жетву, пре садње, садницетреба да се загреје на најмање 15 степени и пожељно је сипати топлом водом. Заливање топлом водом се врши не само у време пресађивања садница, већ и током целог развоја биљке. Ово треба урадити како би се избегло промрзлине корена бибера.

Ђубрење садница треба да буде органски минерали у малим количинама. Често вртлари покушавају хранити клице у почетној фази раста 4 пута, али то не треба чинити, јер ће прекомјерно гнојиво довести до нежељених посљедица.

Чак и најмања грешка вртлара може довести до смрти усева, па ако саднице не расту, онда се све препоруке морају запамтити. Поштовање правила садње и неге довешће до тога да ће саднице расти здраво и јаче, од чега ће касније бити формирана укусна и здрава паприка.