Зашто рајчице имају жуте парадајз лишће

Зашто жути листови парадајза?Свака љубавница, бар једном у животу, поставила је ово питање.У ствари, многи разлози за овај феномен.Главна ствар је имати времена да спасимо биљку од смрти.

Жути листови на врху указују на недостатак осветљења

Узроци жутих листова у парадајзима

Постоји неколико разлога због којих се жути листови могу појавити на парадајзу:

 • проблеми са функционисањем кореновог система;
 • оштећење коријена;
 • недостатак влаге /његов вишак;
 • недостатак светла /његов вишак;
 • хипотермија;
 • недостатак елемената у траговима;
 • присуство болести у парадајзу.

Начини решавања проблема

Проблеми са функционисањем кореновог система.Овај проблем се јавља ако се парадајз посади у контејнер мале запремине.Коријени су сувише чврсто уткани у једну клопку, што у будућности не даје нормалан развој.Решење овог проблема је да се култура пренесе на тло (где је количина земљишта много већа).Парадајз се тако прилагођава новим условима и биљка ће почети да расте.

Оштећење кореновог система изазива поремећаје и лишће је суво.Такав феномен се често дешава ако се корени не обрађују на одговарајући начин током трансплантације, редовно се отпуштају или уклањају корови.

Медведка једе корење - разлогжутило листова

Са таквим проблемом, само доњи листови биљке обично постану жути и суви.

У овом случају, не треба ништа да се ради, јер парадајз самостално обнавља оштећене корене, корен и убрзо мења боју лишћа од жуте до зелене.

Недостатак влаге /вишка.Уз недостатак влаге, листови парадајза постају жути, суви и могу чак почети да падају.То се дешава ако говоримо о пролеће или лето, када се посматра суво време.У овом случају, препоручује се редовно заливање биљке у корену, тако да вода не падне на оштећене листове.У супротном, ако приметите вишак влаге у земљишту - треба да сачекате да се потпуно осуши и тек онда да добијете следеће заливање парадајза.

Вишак влаге - порумењење листова одоздо

Велика количина влаге доводи до труљења кореновог система и због тога нових проблема.

Недостатак светлости /вишка.Када се прегусто засади парадајз појављује жутило лишћа (посебно ниже, где светлост практично не продире).Да би се избегао овај проблем, препоручује се исушивање парадајза.Ако приметите да лишће парадајза осуши и пожути - потребно је да им се вештачки створи сенка, јер је прекомерна количина сунчеве светлости веома штетна за биљку.

постројења за прегревање.То је прилично уобичајена појава која захтева тренутно решење.Хипотермија се најчешће јавља када се биљка пресади у земљу у хладном времену.година.У овом случају, температурни режим је нарушен не само за коренски систем, већ и за целу биљку у целини.Ако приметите да су парадајз пожутели, суви и чак попримили плавичасту нијансу, морате хитно решити проблем.

Жути тонови садница су често узроковани прехладом постројења

Да бисте то учинили, потребно је направити специјалне пластенике од полиетилена, који би требали покрити биљке док се не успостави нормална температура.

Недостатак елемената у траговима.Недостатак азота - један од главних проблема.Са недостатком азота, цела биљка постаје мала, бледа: листови парадајза суви, постају бели или пожуте, а вене лишћа постају плаво-црвене.Такав недостатак је опасан не само током раста зелене масе, већ и током формирања плода.

Недостатак исхране се манифестује жутом бојом на листовима

Решење овог проблема је хитно храњење азотним ђубривима: уреа, дивизм, птичји измет са додатком дрвеног пепела.

Такође, земљиште може бити сиромашно калијумом, магнезијумом или фосфором и то ће даље утицати на горњи део листа парадајза и на труљење целог воћа.У овом случају, најбоље рјешење - кориштење минералних и органских гнојива прије садње или тијеком цватње парадајза.

Фусариум вилтинг оф парадајз

Присуство на болестите в парадајз.Најчешће, биљке пате од гљивичне болести која се назива фузаријум.Када посматрате погођени парадајз то је осјећајдавно су их наводњавали, иако је то могло бити прије неколико сати. Семе, земљиште или ђубрива могу бити погођени. Инфекција биљке почиње од корена и глатко прелази до стабљике.

Влека на листи на парадајз

Да би се спријечила таква болест, потребно је подузети превентивне мјере: сјеме третирати слабом отопином калијевог перманганата (након чега се препоручује да се посади), испрати све вртне алате и алате слатком водом.

Превенција

Увијек је лакше спријечити све него исправити посљедице онога што је учињено или није учињено. Превентивне мере морају бити свеобухватне и узети у обзир све могуће узроке одступања у нормалном функционисању постројења.

Јесенско жућење почиње у септембру

 1. Да бисте се борили против гљивичних обољења, потребно је да посадите парадајз у чисту, деконтаминирану земљу, обрадите семе, посуде и баштенске алате са калијум перманганатом.
 2. Пажљиво пратите температурни режим, распоред наводњавања и прскање.
 3. Оплодити биљке на вријеме.
 4. Потребно је пажљиво одабрати земљиште за садњу парадајза.