Зашто паун шири свој реп Пеацоцкс

Сви су видели како кокоши и пијетлови изгледају. Да, и фазани се такође виде. Али, претпоставимо да се чудо може догодити када се прелази дивља врста ових пилића је прилично тешко. Међутим, догодило се чудо. А име овог чуда је паун. Јеси ли икада видио реп од пауна? Ако не, идите до најближег зоолошког врта, спектакл се исплати!

Паунов реп је једно од чуда животињског света

Реп или не реп

За птицу, обојену у јарким бојама, реп се протеже са шик перјем. Он је много дужи од тела пауна, и састоји се од великих и густих пера. Боја ових перја није описана. Светлуца са свим нијансама плаве, зелене и златне, у зависности од врсте птице. Али, припремите се да будете изненађени, оно о чему говоримо уопште није реп од пауна! Сва ова љепота се састоји од покривања надкхвостиа перја. А прави паунов реп изгледа далеко мање патетично.

Дужина перја горњих репова може достићи 1,6 м. Перо се састоји од ријетких влакнастих влакана.Боја влакана је неуједначена, једна нит може имати много промена нијансе дуж њене дужине. Крунисано перо је гушћи вентилатор. У чијем се средишту налази сјајно око. Боја очију има неколико јасних прелаза. Прво, светлија граница, најчешће жута или зелена.Затим ту је светло браон, наранџаст, или смеђе-црвени медаљон, ау његовом центру је плави круг са тамноплавом “зеницом”. Али ова надхвост боја је карактеристична за природне врсте паунова, а бројне мутације боја птица је веома тешко класификовати и описати.

Прелепо перје не расте у репу, већ у паунову капуту

.

Да ли паунови имају реп

Наравно, ту је реп, али нема дугог репа различитих боја. Питаш зашто? То је сасвим једноставно. Како би се женски паун сакрио у трави и грмљу од грабљиваца, и излегао пилиће?Мирна и природна боја перја за грашак није украс, већ прилика да испуни своју главну сврху - да остави потомство.Због тога су све боје света дане мужјацима, а дугим перима и њима. Треба ли некако привући и очарати своје пријатељице када дођу у пубертет.

Декорација или оптерећење

Орнитолози који посматрају ове птице у дивљини, имам неколико верзија о томе шта је паунов реп.

Ово је начин природне селекције. Дуго перо, које такође има светлу боју, привлачи предаторе. Зато у дивљини нема готово никаквих слабих и болесних пауна. Само најагресивнија и најмоћнија птица може да избегне опасност. Реп чини овај задатак још тежим. Питаш зашто? Тако да ће пава имати прилику да изабере најспособније и најздравије мушкарце да створе породицу.

Реп - средство за природну селекцију најбољих индивидуалних пауна

Репслужи за привлачење женки и упаривање.У сезони парења, реп од пауна се отвара испред женке са шареним навијачем.Мушки се тресе са репом, шушти перјем, замрзава се у спектакуларним позама.Он даје све од себе да павас обрати пажњу на њега.Али, чим је жена постала заинтересована за плес парења, мушкарац се окреће уназад према њој.Зашто?Она бира партнера за појаву кратких перја репа и леђа.Тако може да одреди старост, здравље и снагу изабраног.

И реп вам омогућава да одвратите предатора од гнезда.У трави се истиче јасна боја, а грабежљивац трчи за мужјаком, не примећујући женку и гнијежђење.Зашто предатор гледа пажљиво, ако можеш ухватити нешто што је већ видљиво.

Да бисте носили такав прибор, морате имати снагу и храброст.Тежина птице је 4-5 кг, а тешко је задржати реп.

И мушкарац такође плеше.Упркос чињеници да у природи паун живи у мјестима са живописном и бујном вегетацијом (Индија, Тајланд, Бурма, Малезија, Кина), свијетле боје њеног перја не дају прилику да се сигурно сакрију у лишће.

Множци павлових врста и боја

Без обзира на разноврсност боја, постоје само двије врсте ових птица:

  • заједнички паун;
  • Зелени паун.

Ове врсте су сличне једна другој, али када се пређу, оне производе стерилно потомство.

Бели паун је једна од мутација боје уобичајеног пауна

Стварањем ове лепоте природа се није могла зауставити.Почеле су мутације боје.Најпознатији облик мутације је бијели паун. Први пут је ова величанствена птица уведена у свијет у 19. стољећу.Упркос својој боји, бели паунови нису албини, иако из неког разлога мисле из неког разлога. Имају светле и лепе очи. Боја мушких очију је плава, а женска плава. Реп пауна је божанствено леп. Када птица изводи плес за парење са репом који тече, једноставно је немогуће одвратити поглед.

Још једна уобичајена мутација у боји је црно-крилати паун. У Европи се сличне птице појављују 1823. године. Ови паунови су се дуго сматрали засебном врстом, али су онда доказали да је то мутација боје. Реп у пауну има варијације плаве или зелене боје.

1984. године откривена је мутација боје лаванде. Опис ове птице је направљен у САД. Паун реп њежне лила-лаванде је незабораван призор. Врат и глава птице са сличном мутацијом могу бити зеленкасто-браон или светло ружичасти.

Удружење за узгој паунова у заточеништву службено признаје 10 основних боја, 5 секундарних и 185 мутацијских сорти боје перја. Зашто толико? Јер 76 хромозома дају огроман простор за варијације боја.

Црно-крилати паун - релативно нова мутација боја

Како је то бити предмет риболова?

Реп пауна привлачи пажњу не само предатора, већ и људи. А пажња је веома двосмислена. Неке нације обогатиле су прелепу птицу и певале је у уметничким делима.Неки су веровали да она доноси лошу срећу. Паун са репом који је приказан на хералдичким знаковима. Па, за неке - реп није уопште био битан, само су волели укус велике меснате птице.

Породице пауна су завладале због лепоте да гледају како мушки раствара реп пред павама. Често су људи једноставно уништавали птице да би добили лепа пера за декорацију и сувенире.

Данас је забрањено службено ловљење паунова у својим дивљим стаништима, али је немогуће искоријенити криволов. Паун је јасан примјер чињенице да се лијепом изгледу може дати живо биће не као награда, већ као тест.