Зашто орезати лишће грожђа

Сваки вртлар аматер ментално замишља дан када почиње жетву. Било да се ради о јабукама, шљивама или грожђу. Уосталом, сва баштенска култура у његовој бризи захтева сталну пажњу и бригу, без обзира на једну или другу врсту или културу баште. Нема изузетка и винове лозе, на коју се, поред остатка комплекса брину и за њу, потребно је и обрезивање лишћа. Обрезивање се врши како би се обезбедила будућа берба грожђа са већим приступом сунцу и ваздуху.

Обрезивање лишћа врши се како би се осигурала будућа берба грожђа

Обрезивање листова

Искусни вртлари воле да кажу да без разређивања грмља грожђа не можете чекати добру жетву. А да би се достигао годишњи нормалан ниво бербе грожђа, стањивање и орезивање морају се вршити систематски. Иако нису сви климатски услови задовољили критеријуме за које је потребно исећи лишће. У регионима са жарким сунцем, то се не може урадити. На крају крајева, они обављају крајње супротну функцију - штите гроздове од паљења под ужареним сунцем.

Обрезивање лишћа није једина процедура из броја поступака прорјеђивања, стога,

  • пасинковање;
  • штипање изданака;
  • стањивање гроздова гроздова;
  • јурњаваизданака (уклањање врхова грожђа)

које се могу наћи детаљније у другим чланцима.

Обрезивање лишћа у грожђу ради побољшања плодоносности

Листови разрјеђивања

Обично се поступак обрезивања лишћа може започети за вријеме вегетације, кадаберба грожђа остаје две до три недеље.На местима где расте грожђе, можете исећи пет до шест листова, што ограничава честу директну сунчеву светлост на гроздовима.Обрезивање лишћа врши се у неколико посјета.Уосталом, уклањањем свих додатних листова преко ноћи, може се оштетити вино.Али на крајуобрезивање оставља користи , јер под најбољим условима приступа сунчевој светлости и аерацији, можете добити најбољу бербу грожђа.Исто тако је потребно исећи лишће које расте на самом дну грмља ради боље вентилације плантажа од испарења које потиче из земље.

Обрезивање лишћа, у комбинацији са другим врстама стањивања, учиниће гроздове средиштем гравитације, и као резултат ослобађања одређеног дела зеленог покривача, повећат ће концентрацију хранљивих материја које се достављају гроздовима из коријена грма.