Зашто не можете пробудити винову лозу

Грожђе није само вриједно грмље, већ и три или четири кошаре бобичастог воћа. Али, да не бисмо смањили ову количину на једну хрпу, или чак уопште не, постоји потреба да окружите винову лозу са невиђеном пажњом и љубављу. Ту настају главни проблеми.

Након што су слушали баке и дједове који су радили повремено у винограду прије пола стољећа, појединци имају утисак да знају све о грожђу. У пракси се често испоставља да то уопште није случај.

Грожђе се није пробудило на време - треба га покушати реанимирати

Власници лозе чешће се суочавају са проблемима у пролеће него у другим сезонама. А главну забринутост изазивају пупољци грожђа, који се након хибернације, из непознатих разлога, нису распустили.

Зашто се бубрези не пробуде?

Ако грожђе није будно, постоје две опције: или је то ваша грешка, или - време. Забринутост због природе је ствар забринутости, она је изван наше контроле. Али, анализирати њихове грешке и не допустити им да наставе је сасвим реално.

Неправилно обрезивање у јесен је разлог зашто грожђе немабуди се

Успавани изданци се не могу пробудити због дуготрајног утицаја ниских температура или његовог наглог пада.Топли и прекомерно кишни пролећ такође узрокује спавање пупољака грожђа.

Што се тиче људског фактора, очи умиру и не цветају у пролеће због прекратке резидбе или малог оптерећења винове лозе.Стога, унапред, водите рачуна да елиминишете ове проблеме.

Сорте гроздова пупољака

Ако се појави проблем неактивних пупољака и елиминишу фактори који доводе до споријег развоја садница грожђа, није било могуће прочитати више о структури винове лозе.Које су очне паре, које функције обављају у развоју лозе.

Поделити бубреге на врсте:

  • зимовање;
  • пастор;
  • угаони;
  • спава.

Зимске очи одговорне су за принос сезоне: што је више цватова формирано, већи ће бити принос.Разлика између очију у хибернацији од других је у томе што је то заправо комплекс пупољака, који покрива бубреге различитог степена диференцијације.

Типови бубрега: А - вегетативни бубрег;Б - генеративни бубрег;Б - аутономно-генеративни бубрег;1 - основно стабло;2 - скале бубрега;3 - рудиментарно цвеће;4 - рудиментарни листови

Главни међу њима је пупољак, који заузима централну позицију.Она је испред осталих пупољака у развоју и опремљена је пуним сетом органа: листовима, цватовима, витицама, чворовима и интернодијама.

Органи бубрега ће се отворитипобјећи тек сљедећег прољећа. Средишња је окружена резервним бубрезима, који се релативно слабо разликују у односу на главну. Зашто се то дешава, питате, јер овај бубрег дјелује као резерва, сигурност.

Зимовање очију

Зимска шпијуница је покривена заштитном зеленом скалом која се стврдњава и постаје јесени готово смеђа.

Поред главног и резервних пупољака, у шпијунку се налазе пупољци плодова цвасти и јалови пупољци са антенама, који се визуелно не разликују.

Комплекс зимске шпијунке налази се на подлози - ниској висини. Простор између јастука и зимске шпијунке испуњен је хлорофилом дебљине око два милиметра, где се налазе пупољци. Стога, ако уклоните зимску шпијунку без оштећења слоја хлорофила, на месту уклоњене шпијунке ће се појавити нове.

Зимске очи у расту иду први

У пролеће почињу да се развијају главни и резервни пупољци. После тога избијају младице-близанци, а понекад и пуца. Ево долази време избора. Ако је дом добро развијен, на њему се развијају плодови, а домаћини грожђа обрезују изданке из резервних. А ако се резервни будс боље развије, они то раде са главним, а плодови на њима расту.

Аспирација бубрега

Пасинковими се називају таквим пупољцима који се сакривају у оси лишћа главних изданака, па настају избојци посинка, који су, због недостатка хранљивих материја, обично неплодни.

Узлазни изданци расту до величине штапа, а затим престају да расту и падају.

Узлазни пупољци ће сами нестати ако се нормално развије главни пуцањ

Данас је главни задатак посинка да убрза развој и обнову надземних делова грожђа оштећеног из једног или другог разлога. Користе се и за двоструку жетву, али ова техника није продуктивна у свим регионима.

Стиффенед степцхилдрен

Поред уобичајених степка бубрега, они расту одвојено укрућене пасторке, које имају бројне предности у односу на конвенционалне изданке: висока отпорност на мраз, развијена акумулативна функција, висока плодност. Због тога је препоручљиво користити круте бубрежне пупољке током високих мраза у региону: не само да су заштићени од хладноће, већ имају и добру залиху хранљивих материја. У пролеће ове пасторке дају више воћа него уобичајени облик.

Централни и резервни пупови

У хладним зимама и превише кишним изворима угрожени су средишњи и резервни пупољци: они су често оштећени или умиру. У међувремену, угаоне очи не пате од мраза и делимично преузимају функције оштећених.

Централни бубрези и резервне очи

Угаоне очи су заправо збирка два или три мала конусна пупољка, од којих је један на вишем ступњу развоја у односу на друге. Размак између бубрега и базе избојка је око два до три милиметра.

Англе Еиес

Кутне очи имају и добре плодове, посебно када се ради о неоткривеној лози која се узгаја у великим количинама.Али употреба угаоних очију, као главних плодоносних бубрега, је непотребна.Ово је најбоље урадити само ако су замена и централни бубрези умрли од хладноће или кише.Да би се жетва из ушних очију, када дође пролеће, годишња лоза одсече или одсече мало испод нивоа захваћеног зимског ока.

Уклањање угаоног ока омогућава да се језгро развија активније

Временске прилике и природни услови у региону одређују колико ће плодни угао бити након овог поступка.Што је мања температура и напон пада за постројење, то се боље може очекивати.

Однос између могућих плодова из угаоног ока и централних пупова је двије трећине до девет десетина, што значи да неће бити могуће постићи стопостотну плодност из угаоног ока.

У процесу цветања, централни пупољци успијевају у расту много више од угаоних очију.Али плодови угаоних шпијунки постају зрелији због мањег оптерећења плодова на грожђу.

Дормантни пупољци

Успавани пупољци се не јављају у биљкама биљака и карактеристични су за старију лозу.Ови пупољци се формирају од неразвијених централних и резервних пупољака и функционишу као зимске очи.

Овај тип бубрега се разликује по својој отпорности на хладноћу.И у случају смрти од хладног централноги резервне бубреге их масовно замењују.

Неактивни пупољци производе изданке у надземном делу биљке, који се називају врховима, а близу кореновог система испод земље - изданцима. То су дуги и дебели изданци који замењују друге изданке у случају оштећења или старости. Они се такође користе директно од стране власника грожђа како би подмладили винову лозу током резидбе.

Резање врхова у корену ће ојачати грмље

Просечан принос спавајућих пупова у нашим географским ширинама оставља много да се пожели. Али чак иу једној биљци, плодност је неуједначена. У бази, где има више хранљивих материја, жетва је већа, а на врху и рукавима винове лозе са неколико спавајућих пупова може се мало сакупити. Са годинама, плодност успаваних пупова расте, и као резултат тога, практично се упоређује са приносом главних и заменљивих пупова.

Разлика у функцијама и структури бубрега је користан биолошки апарат који је настао у процесу еволуције и доприноси високој преживљивости и плодности.

Још једна корисна карактеристика која је резултат подјеле на функције је прилагодба тешким временским увјетима, што је врло корисно у нашој клими.

Шта учинити да пробудите грожђе?

Важно је да пробудите изданке грожђа на време и исправно. Немојте одлагати избор времена: ако пропустите прави тренутак, кора биљке ће се испразнити. Чим дође топао дан, снег се топи, а температура ће бити изнад нуле, можете наставити. Покријте се и потпуноотворите винову лозу, сачекајте док се грожђе потпуно осуши сушењем ветра и сунца.

У пролеће, грожђе треба да буде отворено на време

Активности за буђење успаваних избојака, очију, врше се према овом принципу: прво пробудите коренов систем, а затим - изнад земљедио лозе.

Након уклањања поклопца и сушења грожђа, испод винове лозе положио је црни филм од полиетилена.То се ради са циљем преношења и очувања топлине земљишта и буђења кореновог система.

Још један метод загревања земље је да се преко њега излива топла вода.Није мање радна и не мора трошити новац на пластичну фолију.Али овде постоје неке нијансе.Немојте одмах кухати воду преко земље - то је стресно за биљку - радите то постепено.Воде сваки дан, подижући температуру за десет степени дневно и подижући је са двадесет степени на кључалу воду за девет дана.

Ако се бубрези не пробуде, морате загрејати корење

Али да кажете да сте учинили све да се будни будни пробуде, то није довољно.У пролеће се јављају оштре температурне осцилације: током дана се грожђе загрева сунчевом топлотом, а ноћу се брзо хлади ноћним мразом.Зато не заборавите заштитити грожђе од јаке сунчеве светлости и ноћне хладноће.Ако се не предузму заштитне мере, примећује се обрнуто: пупољци цветају прерано.

Третман са хетероаукином након резидбе ће убрзати изливање

Они осећају осекуУ међувремену, када топлотни систем не добија топлоту и не развија се. Овим залихама хранљивих материја које остају након зиме троши се на буђење бубрега, а не на развој кореновог система, као резултат надземног дијела умире.

Није све тако лоше: копнени дио ће расти касније, али ове године неће донијети много плода.

Фрост може уништити винске изданке

Опасна ледена киша - грмови морају бити покривени

Како би се избјегла ова неугодна појава и осигурала значајна плодност, покрити грожђе двоструком лутрасилом након загријавања земље. Он истовремено обавља две функције: штити од прегревања и штеди од прегревања.

Закључак

Ако наиђете на бубрег који се не пробуди у пролеће, немојте очајавати - биљка се још може спасити, али ове сезоне плодови можда неће бити задовољни. Да бисте ријешили овај проблем, пробудите грожђе према горе наведеној схеми и не губите новац с временом, заштитите винову лозу од мраза и повишених температура.

Ако грожђе почне плакати, ускоро ће пупољци расти.

Покушајте да наставите да елиминишете факторе који успоравају развој грожђа и изолујете винову лозу за зиму. Срећно и високе приносе!