Зашто листови патлиџана постају зелени у стакленику?Шта да радим?Еггплант

Патлиџане никада нису биле новина у вртовима руских љетних становника.Култура је веома популарна у овим крајевима.Врло често се узгаја на отвореном.Међутим, неповољни временски услови приморали су вртларе да измјесте патлиџане у стакленицима.

Патлиџане нису превише хируршке у расту и бризи за себе.Да би се на крају сезоне очекивао принос, довољно је да љетњи становник прати препоруке о узгоју повртарских култура и да обезбеди правовремену постељину са добром храњењем и заливањем.Међутим, чак и најодговорнији вртлар није имун на проблеме као што је жућење листова патлиџана које се узгајају у стакленику.Зашто се то догађа и шта треба радити у таквим ситуацијама?Све су то честа питања која се јављају у љетњим становницима у вријеме судара с таквом сметњом.

Патлиџан као култивисана биљка узгаја се више од једне и по хиљаде година.Из Азије, он је први пут дошао у Африку, а затим у Европу

Узроци жућкастог патлиџана у стакленику

Патлиџане засађене у стакленику често пате од проблема који их узрокује да пожуте.летака.То се дешава кривицом погрешног тла.Слична реакција се јавља у биљкама које су у тресетном тлу.Али то није једини разлог који може постатиодговор на питање зашто су листови на патлиџанима постали жути.

Да би се разумело шта треба да се уради са поврћем са жућкастим листовима, потребно је тачно утврдити шта је изазвало ову реакцију.Постоји десетак разлога:

  • Повећана осетљивост биљке.Термофилни патлиџани не толеришу оштру промену климатских услова у којима се узгајају.То можете разумети низом примјетних знакова. Ако листови постану жути у биљкама, то значи да се не могу нормално навикнути на нове услове.У вријеме пресађивања, лишће мијења боју, постаје тромо и беживотно.Требат ће времена да се патлиџани, који ће сазријевати у стакленику, почну осјећати нормално.
  • Биљке које расту у стакленику често се инфицирају болешћу као што је мозаик листа.Патлиџане никада нису биле изузетак, па су и оне у опасности.Након инфекције, биљке су прекривене малим жућкастим пјегама.Структура самих плодова се мења.Они постају гушћи и грубљи.Зашто се патлиџани разбољевају од ове болести?Разлог лежи у нарушавању нормалног нивоа осветљености.Ово укључује и температурне флуктуације које су лоше за поврће.Болест не само да узрокује жућење листа и промјену густине плода, већ и смањује принос неколико пута.

Понекад доњи листови патлиџана пожуте због стреса.

  • \ тбиљка почиње да се разболи.Веома често патлиџани пате од фузаријумске пропадања.Болест узрокује брзу промену листа.Он пада, а онда се гране биљке почињу сушити.Лако је погодити да ће заражени патлиџан умрети.Болест се може спријечити ако примијетите неуобичајену промјену у боји лишћа у времену, јер је то први знак увенућа.

Многе болести повртних култура проузроковане су чињеницом да је биљка сувише слаба и неспособна да се самостално бави болестима, посебно гљивичним инфекцијама.Када листови почну да мењају боју, дају знак да им се дешава нешто неприродно.Пажљиви становник летње ће приметити такве промене и предузети мере за елиминисање опасности за њихове усеве.

Није увек патлиџан, који лишће постаје жуто, заражено било којом болешћу.Биљке које се узгајају на отвореном пољу или у стакленику могу се спалити.У првом случају, то се може десити кривицом вртлара, који није имао времена сакрити патлиџане од ужареног сунца.У другом случају, опет, разлог лежи у неискуству или немарности вртлара.Жута боја указује на то да је биљка добила озбиљне опекотине од прејаких лампи и других расвјетних тијела која су постављена у стакленик.

Начини за борбу против жућења лишћа патлиџана

Питање зашто листови патлиџана почињу да мењају боју су решени.Остаје да се тачно схвати како да се реши постојећи проблем, шта да се вратиздраве биљке.

Патлиџан са пожутјелим листовима може се сачувати ако имате времена за почетак правовременог лијечења.У овом случају, важно је правилно идентификовати узрок развоја болести.Уосталом, за одређени случај потребан је сопствени начин рјешавања проблема.И погрешан третман не само да може помоћи патлиџанима, већ и погоршати њихово већ јадно стање.

Листови на патлиџанима постају жути, како у периоду када саднице још нису засађене на отвореном терену, тако и током плодног узгоја.

Ако је биљка заправо заражена гљивицом или другом болешћу, онда треба обратити пажњу на специјалне лекове чији је циљ уништење узрочника болести.Обично такве супстанце имају облик решења.Треба их нанети на целу површину зараженог патлиџана, третирајући сваки део грма.Чим се болест повуче, биљка ће добити виталност и наставити да се нормално развија.Лишће које постане жуто, поново неће постати зелено.Највјероватније ће нестати.Али то није тако застрашујуће.Уосталом, најважније је да су сачувани важнији делови поврћа.

Није увек да баштовани имају прилику да одмах након откривања лече инфициране јаје са посебним хемијским једињењима.У овом случају, треба да покушају да заштите здраве грмље.Потребно је урадити следеће.Одмах уклоните све биљке које су склоне болести.Лако их је идентификовати болним изгледом и жутом лишћу.Тако ће летњи становник напустити пространствоинфекције.По жељи, он може покушати спасити грмље одвојене од заједничких кревета.Али, третирати их у стакленику, гдје је остатак биљака, никако није дозвољено.

Најлакши начин да се бавимо жутом бојом лишћа патлиџана, ако им се таква сметња деси због превише јаког сунчевог зрачења.Уклањање узрока опекотина је врло једноставно.Потребно је правилно подесити висину постављања у стакленичке лампе, које стварају вештачко осветљење и топлоту.Вриједи добити тако корисну ствар као сјенчана мрежа.Она савршено решава проблем са жућкастим патлиџаном.Таква мрежа би била корисна када би се узгајало друго, а не мање популарно поврће.

Листови пожуте због недостатка калијума.Начин борбе против ове сметње је да се постељама обезбеде есенцијални минерали.Да би се то постигло, довољно је купити специјална ђубрива која су обогаћена многим врстама елемената у траговима који повољно утичу на раст и развој садница и будућих плодова у стакленичким условима.

Како избјећи жуту боју лишћа у стакленику

Елементарна усклађеност са смјерницама за узгој ове културе помоћи ће у заштити патлиџана од свих врста инфекција.Они су посебно створени да би се осигурало да се вртлари још једном не муче са питањима о томе зашто су листови жућкасти и како могу поправити ту жалосну ситуацију.

Веома је важно да се у стакленику стално одржавају повољни услови у којима ће се патлиџани нормално развијати и дативелики плодови. Не заборавите обавезно провјетравање. У непрекидно затвореним грмовима стакленик може да се разболи. Проветравање избегава проблеме са слабом циркулацијом ваздуха.

Најбољи резултати се постижу узгојем патлиџана у стакленику, где је лакше пратити микроклиму и контролисати је.

Жута боја лишћа патлиџана је директно повезана са чињеницом да је биљка болесна од нечега. Инфекција се дешава због чињенице да је сувише слаба или да има озбиљна оштећења. Да бисте спречили неугодан низ догађаја, који ће сигурно довести до губитка усева, можете пажљивим односом према грмљу садница. Треба га нежно пресадити у земљиште стаклене баште, како би се избегло ломљење стабла и корена. Препоручује се избегавање излагања кореновог система. У незаштићеном облику, лако се повређују. И патогени који узрокују озбиљне болести лако продиру кроз пукотине.

Речено је неколико речи да би место где је планиран патлиџан требало да буде добро проветрено. Поред тога, кревети треба да буду добро осветљени. Избегавајте стагнацију воде у подручју гдје расту патлиџани. Повећани ниво влаге негативно утиче на њихово здравље. Међутим, превише сува места такође треба избегавати. Недостатак влаге, као и његов вишак, спречава да се поврће нормално развија и сазрева у времену.

Инфициране биљке се уклањају из кревета. Вртлар не може знати да ли су преостали патлиџани имали времена да се разболе или не. Дакле, уза реосигурање, препоручује се даље третирање преосталих грмља хемијским препаратима. Они ће помоћи да се заустави инфекција у почетним фазама, када биљка још није имала времена да пате у великој мери због активне активности патогених микроорганизама.

Редовно је потребно прегледати све жбуње патлиџана који расту у стакленичким условима. Ово је један од важних корака у збрињавању таквих култура. Срећом, већина болести има бројне симптоме који почињу да се манифестују у првим данима инфекције. Због тога је веома лако детектовати болесну биљку. Дати ће му се неприродни знаци, укључујући и брзо жућење лишћа. Не занемарите детаљну инспекцију кревета са патлиџанима. Оваква прекомерна пажња може спасити усеве поврћа које баштован очекује да прими. На крају крајева, након дугих мјесеци напорног рада, биће веома неугодно и разочаравајуће, изгубити готово све патлиџане које је љетни становник очекивао да ће видјети на столу у готовом облику.

Понекад вртлар следи препоруке за узгој патлиџана, који су већ неколико деценија тестирани од искусних узгајивача. Међутим, жбуње и даље оболијевају, њихово лишће је прекривено неуобичајеним жућкастим пјегама. То се може догодити само ако је претходно заражено сјеме. Летњи становник неће моћи да сачува усев. Он ће само трошити своје време на неисправан материјал. Да то избегнемоСитуација би требала бити још у вријеме одабира пажљиво прочитати купљене сјеменке, од којих би у будућности требале појавити сочне плодове патлиџана.