Зашто листови могу да лете око лимуна и шта да раде у овом случају Лимун

Егзотичне биљке које се узгајају на прозорској дасци одавно нису биле изненађење. Најчешће, домаћи лимун. Под неповољним условима, он је болестан. Лимунска обољења се могу манифестовати на различите начине: понекад лишће испушта, а понекад лишће жути и коагулира. Они који се баве оплемењивањем биљака недавно не знају разлог због којег падају, и шта да раде у таквој ситуацији. Пре реанимације биљке неопходно је разумети узроке болести.

Уобичајени проблем лимуна је губитак лишћа

Зашто Лемон Трее изненада баца лишће

Цитрусно дрвеће потиче из субтропских подручја, гдје постоји одређена блага клима без колебања температуре и високе освијетљености током цијеле године. Стога су све врсте лимуна веома осјетљиве на температурне промјене и промјене у освјетљењу када се чувају код куће.Новинарима је често тешко испунити све потребне услове, тако да биљка може да се разболи.Нелагодност лимуна изражена је у паду дијела лишћа или цијеле зелене круне,лишће може постати жуто или увијено.Постоји неколико разлога за појаву ових симптома:

 1. Недовољна покривеност.
 2. Прекомерна влажност земљишта.
 3. Недовољно заливање.
 4. Хранљиве материје истичу у земљи.
 5. Ваздух у просторији је сув и сув.
 6. Постројење је замрзнуто, собна температура је прениска.
 7. Нагли пад температуре.
 8. Домаћи лимун се не осећа добро због преласка на нову локацију.
 9. Негативни утицаји на биљке за пресађивање круне у нови лонац.
 10. Вишак гнојива.

Ако желите да разумете зашто листови падају са лимуна, морате обратити пажњу на неколико главних фактора.Поред провере тла за садржај влаге и штеточина, вреди проверити влажност и температуру у просторији у којој лимун расте.У скупу од неколико фактора, можда постоји разлог зашто су лишћа пала.

Листови могу да падну са сухог ваздуха

Утицај светлости

У дендрологији, израз "листопадна биљка" се користи у унутрашњој дендрологији.То значи да падање листа за лимун са наступом зимског периода није природни процес, већ реакција на неки спољни стимуланс.

Најгрознији фактор за биљку је лоше осветљење, тако да недовољно природне светлости у зимском периоду треба заменити вештачком, а онда се лишће лимуна неће распасти и пожутети.

Могуће је побољшати осветљење лимуна зимина неколико начина:

 1. Поставите биљку на јужни прозор, далеко од акумулатора и других грејних елемената.
 2. Најбоље је поставити неколико огледала око лимуна.Тако ће биљка са свих страна добити довољно сунчеве светлости.
 3. Продужите сунчани дан са флуоресцентним лампама.

Ако зелени избојци, лишће и цвијеће падну с лимуна, а побољшано освјетљење не помаже, онда се разлог налази у другом фактору.

Недостатак светлости у зимском периоду може довести до избацивања листова

Прекомерно заливање

Један од разлога зашто листови падају у лимунтла, која се јавља када се прекомјерно залијевају биљке.Уз вишак влаге, тло у лонцу постаје густо, не дозвољава пролаз кисика. Недостатак ваздуха има штетан утицај на саму биљку, под стресом је.Мали капиларни корени почињу постепено да умиру.Дрво добија мало снаге и нема снаге да обезбеди целу круну и нове изданке хранљивим састојцима.Због тога млади избојци могу да се осуше, а део круне лети око њега.

Недовољно заливање постројења

Штетно за стабло лимуна и недовољно заливање.Ако баштован примећује да листови стабла постепено постају жути, савијају се, падају, онда је ствар у томе да се земљани груд осуши.Недостатак влаге доводи до одумирања малих коријена и немогућности апсорпције хранљивих материја из тла.Биљка пада у стање стреса, кретање сокова успорава у ткивима.Ину овом стању, лимун нема ништа да нахрани горње изданке и лишће, па се ослободи дела круне.

Ако лимун није дуго заливен, онда је немогуће одмах сипати воду по земљишту. Такво изненадно заливање није ништа мање штетно по корење од преливања.

Стога, лимун који је летио около треба постепено оживљавати: потребно је почети залијевање прскањем лишћа водом и малом количином влаге на тлу; сваки дан количина влаге се благо повећава.

То је постепено намакање земљане коме и повећање влажности у просторији ће помоћи, без стреса за дрво, да обнови отпало лишће.

Заливање лимуна треба да буде умерено али уобичајено

Осиромашење тла

Љето је период када лимун покушава да ослободи што више пуца. За активан раст потребни су хранљиви састојци које биљка узима из тла. Минералне супстанце немају куда да уђу у земљу баш тако, па је потребно редовно хранити.

За собни лимун је потребно неколико врста ђубрива: хранљиве материје азота, фосфати и мамци на бази калијума.Поред њих, у земљу се често додају хумус и елементи у траговима (цинк, гвожђе, кобалт). Недостатак једног од микронутријената доводи до чињенице да листови падају са лимуна и постоје знаци недостатка:

 • Потамњење свих листова или појављивање жутих мрља.
 • Листови су спуштени, троми и тупи.
 • Понекад се облик листа мења.
 • Напоменесушење лишћа и младица.

Ако је разлог што лимун пролијева лишће недостатак храњивих твари, онда је лако вратити стари здрав изглед дрвета.Довољно је да се додају хранљиве материје у земљу сваког месеца према шеми назначеној на паковању за мамац.Ако је лимун оставио лишће из неког другог разлога, онда треба обратити пажњу на унутрашњу климу.

Калијеве соли су неопходне за виталну активност лимуна

Суха клима у стану

У већини станова, ваздух у зимском периоду је сув и топао, и то је штетно залимун.А ако је дрво било на прозорској дасци поред батерије, онда можете видјети да је с почетком сезоне гријања лимун испустио све листове.Ова нега лимуна не одговара, воли мокре просторије.Шта урадити ако је ваздух у Вашем стану сув и суши лимун:

 1. Извадите биљку из уређаја за грејање.
 2. Ако не постоји могућност преуредити лимун из батерије, онда га треба покрити дебелим покривачем.
 3. Редовно влажите простор и прскајте дрво водом.

Идеално готово рјешење би било уградити овлаживач зрака у просторију у којој се налази егзотична биљка.

Биљка је замрзнута

Лимун захтијева ниске температуре како би успјешно зимовао.Али не стављајте га на улицу или на неглазиран балкон.Идеално за биљку би било мјесто гдје температура зрака не прелази десет ступњева изнад нуле.Ако је температура прениска, ондапосле неког времена видите да је лимун бацио лишће.

Оно што учинити да биљка не умре је примарно питање. Не можете одмах довести биљку у топлину, ако је замрзнута, јер температурне промене уништавају биљку трајно.

Потребно је постепено повећавати температуру у просторији и гледати како преостали листови и изданци реагирају на такву промјену. Заштитите дрво од пропуха, јер нагле промјене температуре негативно утичу на стање круне.

Лимун остављен на балкону може замрзнути и изгубити лишће

Штеточине - један од главних узрока пада лишћа

Чак и ако је прикладно да се брине о биљци, она ипак може изгубити цвијеће и лишће. То се дешава због инфекције дрвета са гљивичном инфекцијом или појавом паразита. Најчешћи штетници су:

 1. Апхид. Његово присуство је одређено променама у младом лишћу. Апхидс се држе око унутрашњости плоче и постепено се урушавају.
 2. Спајдер. Ако је лимун процветао, а листови оштро пали, а на гранчицама се види паукова мрежа, биљка је заражена паучинским грињама.
 3. Шчитовка. Храни се соком биљке, на листовима су видљиве мале рупе.

Шта учинити ако лимун изненада лети около

Ако је лет повезан са лошом или неправилном његом, онда се може елиминисати променом услова биљке.

Ако је узрок повезан са инфекцијом биљке са опасним гљивичним инфекцијама или паразитима, онда је потребно користитиспецијализоване дроге.

И штеточине могу бити елиминисане без употребе скупих инсектицида, јер су уништене обичним сапуном.За прскање биљке потребно је направити јак раствор сапуна и прскати га на мјеста накупљања паразита.Након првог третмана, већина паразита ће нестати, а биљка ће се осјећати боље.