Зашто лист паприке има кап у саднице паприке

одавно је омиљена култура вртлара.Па, ако сте успели да узгојите здраве саднице: са јаким деблом и зеленим лишћем.Али слатка бибер је култура која нам је дошла из далеке Америке, тако да у нашим условима није тако лако да се укорени.Он захтева земљу, треба му много влаге и сунца.Ако се створе услови неприкладни, биљке ће бити болесне, увенути и умријети.Зашто слатке паприке пожуте, а онда лишће пада?Како га спријечити и како помоћи болесној биљци?

Понекад листови садница постану жути и падају

Неправилна нега

Саднице паприке су осетљиве.Зашто жута, а лишће пада?Зато што нису створени неопходни услови за нормалан раст садница.Не захтева посебну бригу.

Недовољно заливање

Биљке захтевају редовно заливање.Ако не добију довољно воде, доњи листови не постају тако еластични, сушити, пожутјети и отпасти.Папар треба пуно воде, иначе реагује оштро на њен недостатак.Ако је вода ниска, листови жуте, а са дугим боравком у сувом земљишту код садница падају.

Ако саднице паприке имају ниже листове, морате запамтити да биљке обилно залијете и оне ће преживети. Ријеч "обилно" није се појавила случајно, јерако сте вилагано навлажити површину земље, неће помоћи.Тада ће вода хранити само оне коријене који се налазе на површини тла.А најважнији коријени који су отишли ​​дубоко у земљу ће патити од недостатка воде.

Када садите садницу на вртном кревету, у свакој од њих направите рупу.Мораш да пијеш више пута.Ова врста заливања је тежак посао, али морате то да урадите, јерОво је једини начин да се спаси.

Ако постоји мањак воде, саднице бибера прво попримају жућкасту боју, а затим лишће лишћа

Оштро хлађење

клима је топла и сунчана, тако да се укоријени тамо где је вруће.У нашој земљи, чак и лето је понекад хладно.Ако температура ваздуха падне испод + 14 ° Ц, биљке постану бледе, листови постају слаби.

Зашто се то дешава?Када је температура за папар ниска, она се „замрзава“, престаје да расте, добија хранљиве материје из земље.Хранљиве материје које су у листовима помажу му да преживи.

Али хладноћа не траје увек само једну ноћ, понекад се повлаче.Ако је за то време већ потрошено читаво снабдевање сила, листови садница ће увенути, пожутети и отпасти.

Како помоћи паприке?Морамо да се загрејемо.Ако се саднице паприке узгајају у стакленику, оне га прекривају преко ноћи и загревају.Донесите велику количину хумуса и нахраните пепелом.

Стакленик штити саднице од екстремних температура

Недостатак хранљивих материја

Ако заливате биљке, вани је топло, заштосаднице паприка и даље лишће падају? Ако их не обезбедите у одговарајућој количини са потребним хранљивим састојцима, саднице могу пасти и листови постати жути. Ово се дешава када постоји мањак:

  • азот;

Биљка постаје предугачка и слаба. Веома је танак, листови су бледи. Да би се компензовао недостатак азота, направите азотна ђубрива. Или прскати са слабим раствором ђубрива.

  • гвожђе;

Врх лишћа паприке жуте. Ако се потребне акције не предузму на време, саднице бибера ће умрети. Ова болест се назива хлороза. Да би се излечио, потребно је дати гвожђе у облику хелата. Тако ће се брже асимилирати.

Најчешће се јавља мањак ових супстанци. Али понекад биљке немају магнезијум или калијум, што утиче на доње листове. Ако има мало бора, цинка, мангана, може се видети на оштећеним горњим листовима.

Ако постоји мањак хранљивих материја, неопходно је хранити биљке минералним ђубривима. Додају се тек након што се паприка обилно залије, у супротном ће изгорети корење. Попрскајте их рано ујутро или када нема јаког сунца. Тада ће биљке брже апсорбовати ђубриво.

Минерална ђубрива помажу у решавању проблема са недостатком хранљивих материја

Други разлози

Зашто лишће пада, сазнали смо. Али постоје и други разлози који негативно утичу на биљке.

  1. Неуспех плодореда

Искусни вртлари знају да се мјесто садње мијења из године у годину.културе. Ротација усева је важна, посебно за оне који желе да добију обилну жетву.

Али промена кревета је неопходна према одређеним правилима. Ако су и пре тога расле биљке сланине, онда су имале излучевине из корена које су токсичне за нове биљке.

Када се папар посади на истом месту, нове биљке извлаче ове токсине, због чега се разбољевају. Због тога је могуће засадити паприку на истом мјесту тек након 3 године.

  1. Штеточине

Лишће може да падне због малих штеточина које се не могу видети - гриње паукова. Чињеница да се овај инсект населио овде, каже паукова мрежа која се појавила између стабла и листа. И на самим лишћем - жуте мрље Можда је све у питању лисне уши. Прегледајте сва постројења да бисте елиминисали ову опцију

  1. Недостатак светлости
  2. Превише кисело земљиште
  3. Садили сте своје саднице превише дубоко.

То су главни разлози због којих лишће пада. Папар је каприциозан усјев, али ако је заливен у времену, храњен, одржаван на топлом, заштићен од штеточина, не би требало да буде проблема.