Зашто лимун у соби има лишће на рубовима лимуна?

Сорте цитруса могу да се узгајају у било ком затвореном подручју где су им услови угодни.Међутим, често се јавља жутило на листовима, које дуго не пролази због онога што падају.Морате сазнати који је узрок проблема како бисте схватили како да сачувате лимун.

Са неадекватним условима држања лишћа на рубовима лимуна, листови почињу да се суше

Главни узроци болести

Понекад стабло здравега изгледа може нагло пожутетиили потпуно лете око лишћа.Зашто лимунов лист оставља суве око ивица:

 • недостатак сунчеве светлости;
 • промена у исхрани биљака;
 • ниска влажност ваздуха;
 • штеточине;
 • оштра промена температуре ваздуха.

Недовољно осветљење

Сви агруми потичу из врелих тропа, тако да удобни услови за њихово становање указују на обиље сунчеве светлости током дана, али их не можете изложити директној сунчевој светлости, јерЛистови могу да изгоре. Када нема довољно светла, врхови листова се суше на лимуну, а на њима се често појављују жуте мрље.

Шта учинити да спасимо лимун:

 1. Лимун захтева дуг дан светлости (око 12 сати), стога је неопходнозими користити лампе за вештачко осветљење.
 2. Ако су листови почели да жуте, најбоље је да се лонац помери на југозападни или југоисточни прозор собе.
 3. Уклоните осушене листове и изданке за брз опоравак лимуна, будући да наставља да усмерава хранљиве састојке на осушене листове и изданке, исхрана можда није довољна за главне здраве листове.
 4. Ако је биљка већ дуго под утицајем директне сунчеве светлости и спаљена, онда круна неће бити реанимирана, најбоље је резати оштећене листове.

Дрво које је изгорело сунце треба уклонити на тамније место

Промене у заливању

Потребно је залити лимун умјерено и на вријеме, јер је прелив опасан за тло да труне, а недостатак влаге у коријену стабла доводи до чињенице да се биљка суши.

Са обиљем влаге настаје трулеж коријена, која спречава биљку да прими хранљиве материје из тла и да их испоручи младим изданцима и листовима. Прво, крајеви листова постепено се суше на лимуну, а затим жуте и отпадају. Ротација коријена доводи до смрти дрвета.

Како оживити лимун код куће када се такви симптоми појаве:

 1. Уклоните мочварно земљиште.
 2. Пажљиво одсећи оштећене корене.
 3. Прерадите биљку у нову посуду.

Како сачувати лимун, ако је биљка већ дуго у мочварном тлу: осим лимуна више није могуће, трулеж коријена погоди све коријене и биљка полако умире. Цан трискупљајте резнице и поново их корените.

С превеликим заливањем, неопходно је пресађивање дрвећа и уклањање поквареног корена

Температура

Један од главних разлога зашто лишће ималимун може постати жут, представља кршење температурног режима.Изненадне флуктуације температуре или пропуха негативно утичу на њихове круне.Сувоћа и жућење листова често указују на стрес.

Већина сорти мирно толерише смањење температуре од 25 до 10 ° Ц, али у овом случају важно је да се ови индикатори постепено мењају, без наглих падова.Оптимална температура за садржај цитруса је око 20 ° Ц.

Ако су листови лимуна почели да жуте и отпадају, онда обратите пажњу на место на коме се налази. Ако су батерије или други уређаји за гријање постављени близу њега, кретање врућег зрака и хладноће из прозора неповољно утјечу на његову круну.Боље је да се постројење одмакне од грејача и елиминише промаја током његовог опоравка.

Лимун се мора држати подаље од акумулатора

Влажност

Ако је ваздух сув, што је постројење дуже у тим условима,више стреса. Оптимална влажност простора за задржавање лимуна мора бити најмање 60%.Прекомерна влажност може проузроковати плесни и гљивичне болести.

Неопходно је да се у току грејне сезоне иу топлоти инсталира овлаживач поред лимуна.Ако не, онда можетеповећајте влажност користећи следеће методе:

 1. Редовно прскање и брисање листова влажном крпом. Неопходно је прскати дрво најмање једном у два дана, а листове свакодневно обрисати влажном крпом.
 2. Лонац можете замотати влажним ручником и полиетиленом. Тако враћамо не само влажност ваздуха, већ и штитимо постројење од пропуха. Није потребно додатно покривати стакленик. Чим се пешкир осуши, може се поново навлажити.
 3. Поставите мале посуде око биљке водом. Постепено испаравање, вода ће заситити ваздух и створити повољну микроклиму за дрво.

Хумидифиер решава проблем сувог ваздуха

Недостатак или вишак ђубрива

Ако лимун има жуту боју између вена на листовима, то указује на недостатак хранљивих материја у земљишту или вишак ђубрива.

Ако млади избојци падну са биљке, појављује се неколико цветова, лишће увену и потпуно лете около, онда је вредно извадити ђубриво.

Како сачувати лимун у случају недостатка супстанци: користити готова органска и минерална ђубрива која се могу купити у цвећари.

Штеточине или болести

Списак инсеката који могу оштетити лимун: паучина гриња, коса, уши, без крила. Лако је приметити појаву штеточина: на листовима се појављују рупице, листови жуте и умиру. У овом случају, помоћ биљци је једноставна: морате купитиинсектицидним лековима или користити народне лекове (раствор сапуна или пепела).