Зашто и зашто нојеви скривају главу у песку?Острицхес

Свако од нас је чуо да у случају опасности, нојеви скривају своје главе у песку.Зашто им је то потребно?Да ли је ова тврдња оправдана?

Један од најчешћих митова о нојевима је способност да се закопају глава у песак

Зашто птица скрива главу у песку?Митови и истина

Чак су и древни Египћани сматрали да је то отеловљење правде и истине. У свим цртежима који приказују суђење мртвима, његова пера краси главе богова истине, Сху и Маат. Такво поштовање је постигнуто због јасне локације штапа на сваком перју.Ниједна птица на целом свету није добила такву част и, због горке шале судбине, не толерише тако ругање.

Нојеви су највеће птице којима недостаје способност летења.Слободно је живео на територији модерне Украјине и Казахстана.Постоји мишљење да се чак и древна Кина хвалила присуством ове прелепе птице у својој фауни, приказујући је у књигама и на сликама.Али због ловокрадица, њихово станиште се значајно смањило, а сада живе само у Африци и на Блиском истоку.

Данас је најчешћа пасмина афрички ној.Највећи представници ове врсте достигли су висину већу од 2,5 метра и тежили су до 160 килограма.Да ли би такав див тако глупо избегао опасност?ТоДа би одговорили на ово питање, научници су прикупили само најзанимљивије чињенице о нојевима.

Мит о нојевима који скривају њихове главе у песку постао је популаран у доба античког Рима

.Римљани су се питали у пијеску: људи који га никада нису видјели. Успешно освајајући нове земље, они су измислили и испричали својим породицама најневероватније приче о представницима фауне који до сада нису били виђени.Постоји неколико верзија којима су ратници објаснили ово понашање чудотворне птице:

  • страх;
  • жеља за спавањем;
  • потрага за храном под земљом.

Време је да сазнамо да ли то раде нојеви и ако да, зашто.Почнимо са првим митом.

Мит број 1 - страх

Истина ове легенде је нула.Пошто се ове птице не разликују у малим величинама, тешко их је уплашити.Они увек пасу у стаду и одржавају сталан визуелни контакт један са другим.Алтернативно, сваки члан чопора подиже главу и скенира околни терен.Имајући добар вид, “стражар” одмах примећује најмањи покрет предатора и обавештава друге о томе.У таквим случајевима, нојеви бјеже.Захваљујући огромним мишићним шапама, без потешкоћа, достижу брзину већу од 60 километара на сат, а кратка крила служе као балансна тежина, помажући одржавању равнотеже.

Научници су доказали да се ној на равној површини може кретати једнако брзо као путнички аутомобил.

Гледањеовај пернат често може да види како се клизе по врелом песку са главама ниским према њему.Неискусна особа одмах мисли да га је птица видела и да се покушава сакрити и побјећи.Али на тај начин чисти перје и кожу од разних паразита.Важна је и чињеница да је ној има добру боју, која помаже спретно да се сакрије у близини.

Нојеви се често крећу главом према доље

Мит број 2 - жеља за спавањем

Фикција чисте воде.Истина је да, као и све птице, нојеви удишу кисеоник.Као што је познато, нема ни ваздуха ни испод танке кугле песка.За ноћ су се смирили у сумрак.Спавајте седећи, савијајући под њим снажне ноге.Током ноћи, држите врат усправно, очи чврсто затворене, али осјетљиво ухо не спава.

Само понекад допусте да се потпуно опусте: спусте врат, положе главе на песак и поравнају шапе.Као и на пашњацима, у том сну постоји “дужност”.

Други разлог зашто је настао мит о сну је способност женки које се инкубирају, погнуте главе, скривене од грабежљиваца.Дакле, из даљине можемо претпоставити да је уморна и жели да спава, забијајући главу у песак.

Док излегне јаја, ној може да нагне главу да постане неприметан за предаторе

Мит број 3 је потрага за храном под земљом

Ној је по природи вегетаријанац, али то га не спречава да повремено ужива у храни животињских авантура.Хвалафлексибилан дуги врат, лако раздваја зелену траву, ископава хранљиве корене, добија укусне плодове на крошњама.Снажни кљун и одличан вид помажу да се ухвате разни инсекти, мали глодавци и гуштери.За бољу пробаву, птица цијело вријеме гута пијесак и ситне каменчиће, који у желуцу ломи тврде елементе хране.

​​

Схватате да, видевши га током процеса храњења, можете претпоставити да се он плашио вас и сакрио се.

Ова особина дигестије хране довела је до још једног мита без истине да ној има веома јак желудац и да ће моћи гутати чак и гвожђе без штете за себе.

Са нагнутом главом, ној тражи храну и ситне каменчиће

Као што можете видети, прави разлози зашто птица нагиње главу су веома једноставни:

  • тражење хране;
  • без штеточина;
  • сакупља каменчиће ради бољег варења;
  • Ископајте рупу за инкубацију младих.

Овај потоњи процес захтева много времена и енергичне акције, јер су јаја нојева велика и женка их може носити дуго времена. Видјевши припрему мјеста за потомство, може се чинити да се птица уплашила нечега снажно и директно закопаног у земљу.

Сада, пошто сте чули од некога питање зашто је ној скривао главу у песку, можете лако одговорити да то никада не чини, а ви ћете дати четири свеобухватна аргумента да то докажете.

Данас овај згодан мушкарац све привлачи себивише пажње. Све чешће се могу наћи фарме у којима се узгајају ове дивне птице. Ако имате прилику да посетите једну од њих, немојте одлагати тренутак. Вриједило је.