Зашто и када се феррети кастрирају?Ферретс

У домаћим феретима, гонад траје значајнодуже од дивљих рођака - од 6 месеци до годину дана!Током периода сексуалног лова, мушкарац се понаша агресивно, активно означава територију, истичући снажан неугодан мирис, ау потрази за женском чак може искочити из прозора и сломити се.Проблем је решен кастрацијом - некомпликованом хируршком процедуром, након чега се ласица не може репродуковати.

Кастрација феррета ће је ослободити од неприкладног понашања и агресије

Зашто је потребно да се ласице кастрирају

Кастрација ласице је превентивна мјера која вам омогућава да одржавате свог љубимца здравими продужити њен живот, јер продужена рутина има озбиљан негативан утицај на тело животиње.

За вријеме операције, мужјаци уклањају тестисе из тестиса кроз ситне резове, након чега им нису потребни нити шавови. На захтјев власника, параналне жлијезде могу се уклонити и од стране животиње, емитирајући карактеристичан неугодан и јак мирис током трагања. У овом случају, у доњем делу трбуха ласице, праве се два паралелна кратка реза кроз која се уклањају жлезде.Поступак је лак, траје 5 до 20 минута и обично нема компликација.

У којој доби је боље кастрирати

Ветеринари препоручују кастрацију пријепрви пут, али не пре завршетка формирања тестиса у тестисима.

Форме тестиса се састоје од шест до осам месеци старости. Прије почетка прве рутине, понашање мушкараца се мијења, капут почиње оштро и неугодно мирисати, тестиси се спуштају, а тестиси се јасно виде (прије тога били су мали и готово непримјетни). У овом добу се препоручује кастрирање феррета, за које се не планира дозволити парење

Феррет кастриран између шест и осам месеци стар

Ако је тренутак пропуштен, мушкарац ће почети да се понаша екстремно агресивно, активно ће обележити територију, игнорисати пладањ, тражити партнера за парење, а не пронаћи га, покушаће да се "пари" са играчкама, намештајем и ногама њихових власника. Током овог периода, коса му је сољена, што доводи до ћелавости репа, абдомена и подручја око задњих ногу. У фази акутне рутине, животиња може побјећи или скочити кроз прозор и умријети.

Имајући у виду да период ферета у домаћим ферретима може да траје дуже од шест месеци, заједничко становање постаје веома непријатно, кућни љубимац не трпи ништа мање од власника.

Штавише, ласица, која је преживела барем један гон, задржава своје агресивне склоности чак и након што је кастрирана.

Кастрација феррета може се извршити чак и након завршетка колотрага, па чак и током периода сексуалног лова. Ова друга опција се користи ако се животиња почела ћелав и осјећати лоше. Али да би се кастрација спровела пре него што би стиглашест мјесеци, ветеринари не препоручују, јер постоји ризик да се твор неће моћи у потпуности формирати и он ће почети да има здравствене проблеме.

Припрема ласице за операцију

Кастрација је хируршка процедура која се изводи под општом анестезијом и, као и свака друга операција, захтева одређену припрему “пацијента”.

Тједан дана прије појаве феррета корисно је прегледати и провјерити да ли је здрав и активан. За било какву назнаку нелагодности љубимца, боље је показати доктору.

Посебну меку храну треба купити унапред, која се треба хранити љубимцу током постоперативног периода и „хлорхексидин“ - средство за лечење шавова.

Хлорхексидин се третира шавовима након операције

.

Пожељно је прописати кастрацију за јутро - на тај начин ће љубимац лакше издржати гладни период уочи операције.

Све треба припремити увече:

  • спроводи мокро чишћење у просторији у којој живи ласица;
  • очистити и опрати кавез или кућу кућног љубимца, замијенити сву постељину и гамачку чистом;
  • да стави ветеринарски пасош, ваш пасош и новац за поступак;
  • припремите удобно ношење и топли пешкир или ћебе - они ће морати да загреју кућног љубимца након анестезије;
  • пре спавања уклоните сву храну из кавеза (најмање 5 сати пре одласка у ветеринарску амбуланту).

Ујутро, феррет се не може хранити и залијевати како би се избјегли проблеми за вријеме анестезије.

Зато је операција под општом анестезијомиспред ње се не може нахранити ласица

Постоперативна нега за ласицу

Када је кућни љубимац доведен из операције, треба га омотати топлим ручником или ћебетом и пажљиво однијети у кућу. Творови се врло брзо поврате свести након анестезије, али морате бити спремни на чињеницу да ће се неколико сати након операције животиња понашати чудно - љуља, пада на ноге, губи оријентацију у простору, тресе главу итд. Бринути о томе није вриједно тога, до сљедећег јутра ће се потпуно освијестити.

Женка се може пити водом, али је пожељно одложити храњење док се не заврши ефекат анестезије.

Боље је држати кућног љубимца у кавезу првих 2-3 дана након кастрације, не дозвољавајући му да се креће превише активно. Двапут дневно, шавове треба третирати са "хлорхексидином" или антисептиком прописаним од стране ветеринара.

Две недеље (док се шавови потпуно не залече), ласица се не може окупати и шетати с њим ван. Да би га нахранили током овог периода пожељно је специјално мекану храну.

Исто тако, не треба очекивати да ће кастрирани ласус драстично промијенити понашање, посебно ако се поступак проводи тијеком процеса или након колотрага. Агресивне склоности могу да трају још месец или два, али постепено ће се темперамент кућног љубимца изједначити.

Кастрирани феретси живе много дуже и мање је вероватно да ће се разболети, без обзира на старост поступка, а коегзистенција постаје пријатна и радосна и за животиње и за људе.