Зашто грожђе труне? Контролне мере

Грожђе грожђа, које доводи до оштећења не само грожђа, већ ии млади пуца и даиста цела плодна винова лоза, може довести до губитка приноса до 70-80% по сезони.Ако се не борите против болести, њени патогени се лако могу пренијети на здраве биљке и на крају уништити све винограде у врту.Неке врсте трулежи, назване космополити (то јест, својствене различитим биљним врстама), такође утичу на воћке и грмље у близини винограда, што угрожава ширење штетних болести на читав врт.Зашто грожђе труне?

Плодови грожђа могу иструнути из различитих разлога

Сорте грожђа

Узрок труљења грожђа је најчешће гљивична инфекција грма са различитим врстама трулежи:

 • блацк;
 • бела;
 • сумпор;
 • аспергилоза.

Карактеристике црне трулежи

Узрочници црне трулежи су породица сфероидних гљива које највише инфицирају виноградетопла и влажна сезона - последњи месец пролећа или кишно лето.Оптимални услови за заразу грожђа овом трулом су влажност ваздуха изнад 90% и температура од 20 до 25 степени.Ако су лишће и изданци биљке влажни 15-20 сати на таквим температурама, нема сумње да ће споре гљивица успешно клијати и продријети у зелено ткиво. Црни трулеж се посматра на готово свим органима грожђа:

 • бобице;
 • листови;
 • гребени;
 • млади избојци.

Ова болест је посебно опасна за винограде који се налазе у близини водених тијела - у морској зони или уз ријеку. Влажне зиме карактеристичне за ове зоне могу изазвати црне епидемије у винограду.

Још један фактор ризика за развој пропадања је вањско оштећење биљке када гљивичне споре уђу у дубока ткива биљке кроз оштећену епидерму. Најопасније ране нанете касно поподне, када разлике у дневним и ноћним температурама доводе до појаве росе. Присуство воде је предуслов за клијање мицелија.

Црни трулеж инфицира грожђе без утицаја на његове изданке

Млади дијелови биљке у активној фази развоја највише су осјетљиви на болест. Сами изданци не пате од гљивичне инфекције превише, али је ризик од инфекције бобица висок. Заражено грожђе постаје смеђе-љубичасто, касније - плаво-црно, сависоке влажности труну са влажном труљењем, у сувом, топлом времену се смрћу и згрче, остајући дуго на хрпи и заразе другим плодовима.

Посебност црне трулежи може се сматрати њеном нестабилношћу до високе температуре ваздуха - по правилу, са почетком топлоте од 32 степени и вишим грожђем не утиче ова болест.

Карактеристике беле ротације

Поражавање грожђа бијелом трулежом доводи до половине губитка усјева, ако постоје повољни услови за развој ове гљивице. Оне укључују:

 • пљускови;
 • киша са градом;
 • опекотине од сунца на грожђу;
 • оштећење воћа инсектима или градом;
 • густина шикаре, недостатак санитарне резидбе и везивање винове лозе;
 • оптимални температурни услови - од 25 до 30 степени са влажношћу од 80-90%.

Главни извори инфекције беле трулежи су болесни органи грожђа (гроздови или бобице) који су остављени на биљци или су пали и нису уклоњени из тла. Споре гљивица, заробљене у земљишту ових оболелих органа, задржавају своју виталност 3-10 година.

Карактеристичан знак уништења грожђа са бијелом трулежом је промјена боје јагодичастог воћа на крају раста и почетка зрења (крајем јула - почетком августа).У почетку, грожђе пожутило, касније су добили смеђе-плаву нијансу, постали су "кувани", а на површини се појавила прљава бела спора гљивица. За то време долази до епидермиса грожђаразвој гљивичних пикнида, шупљине се формирају испод коже.Кавитети су испуњени ваздухом, због чега бобице постају беличасти изглед.

Одвајање коже од врећице као врећице је најкарактеристичнији знак бијеле трулежи.

Бела трулеж може настати као резултат влаге и опекотина од сунца

Карактеризација сиве трулежи

Сива трулеж се односи на најчешћи обликболести многих плодних биљака, дакле, је космополитска и представља највећу опасност за све вртне засаде.

Грожђе контаминирано сивом гљивицом постаје неприкладно за складиштење и транспорт, а директно оштећење усјева од болести може досећи 80% или више.

Сива трула не утиче само на грожђе, већ и на биљку у целини:

  Површина листа биљке је значајно смањена;
 • сазревање младих младица се погоршава (због чега су лоше хиберниране);
 • смањује квалитет књижне ознаке на лози будуће жетве;
 • утицали су на резнице, што деградира квалитет садног материјала;
 • погоршано повећање вакцинације.

Најповољнији услови за појаву сиве трулежи су висока влажност и температура ваздуха од 12 до 22 степени.Иако је за раст мицелија довољна температура и од 1 степена топлоте, процес ће бити помало спор.Топлина од 43 степена за сиви мицелиј је смртоносна.

Сива трулеж се налази скоро насви зелени органи винове лозе:

 • годишњи изданци;
 • бобице;
 • лишће;
 • нови избојци и пупољци.
 • Они делови постројења који су патили од мраза, туче, пукотина или других механичких оштећења највише су угрожени.Најважнији фактор ризика је дуг, хладан и влажан извор.

  Знакови сиве пропадљивости најпре се појављују са заобљеним љубичастим пјегама које се брзо шире преко читаве површине грожђа.

  Временом се кожа угаси на плодовима и на њиховој површини се појављује прашинаста сива прашина - главни симптом инфекције овом врстом гљивица.

  Сива трулеж почиње са једном јагодом и расте за целу културу."Када се побољша квалитет пулпе грожђа услед гљивичне инфекције.Такво стање је суво и топло вријеме током цијелог периода зрења, уз вјешту организацију процеса од овог грожђа може се добити најквалитетније вино.

  Не постоји потпуно отпорна сорта грожђа на болест сиве плијесни. Иако се могу наћи неке релативно отпорне сорте које расту у јужним регионима Украјине, међу њима су црна Одеса, Цабернет Саувигнон, Мускат и други.

  Опасност од аспергиллус рот

  До недавно, ова врста гљивичне инфекцијегрожђе се није сматрало доминантном болешћу, али је након неколико случајева потпуног губитка усева било укључено у групу најопаснијих болести. Карактеристична карактеристика ове гљивице је термофилност његовог тела, односно склоност повећаном расту на повишеним температурама (од 31 степена).

  Фактори ризика за настанак аспергиллус рот су примарне лезије кластера других гљивичних обољења и њихова колонизација мушицама. Заражено грожђе постаје извор инфекције за здраво воће.

  Болест се испољава у почетку светло, а касније замрачује, као да је увучено, затеже површину коже и изазива пуцање. Касније се на бобицама појављује беличасто цветање, које се на крају претвара у црно-смеђу масу која активно распршује.

  Дросопхила Флиес Спреад Аспергиллус Рот

  Начини борбе и заштите од гљивичних инфекција

  До неког времена се сматрало да је изузетно тешко борити се против грожђа, а искусни виноградари чешће предлажу низ превентивних мјера за спречавање развоја гљивичних обољења. Данас су све ове активности још увијек релевантне и најучинковитије методе за борбу против труљења, али постоје и неки лијекови који могу зауставити раст мицелија и ослабити његово тијело за будућност. Треба имати на уму да употреба одређених лекова зависи од сорте грожђа, од његових физиолошких карактеристика (на пример,сорте са деликатном кожом су брже погођене) и разне гљивичне инфекције.

  Фигхтинг Блацк Рот

  Превентивне мјере против црне трулежи су сведене на елиминацију извора инфекције. Најчешће су то млади младићи који су инфицирани другим болестима грожђа и мумифициране бобице, које зимују на биљци или на земљи. Заражени изданци се морају сећи и спалити, отпасти и мртве бобице такође треба уклонити и уништити.

  Стари виногради такође треба да буду правовремено искоријењени, а младима треба створити услове за добру измјену зрака, прозрачивање грожђа.

  За профилактичко третирање хемикалијама користе фунгициде који садрже бакар, као и активне супстанце као што су пропинеб, триадименол, каптан и друге. Добар ефекат у борби против црне трулежи показао је лекове дизајниране за лечење других болести винове лозе - плијесни и да ли оидиум. Обично добар резултат не захтева више од 3-4 третмана по сезони.

  Триадименол се успешно бори с црном трулом

  Мере за борбу против бијеле трулежи

  Комплекс за борбу против ове гљивичне инфекције такође укључује профилактичке, хемијске и агротехничке мере:

  • уклањање старих и заражених бобица и изданака;
  • обезбеђивање довољне светлости и вентилације;
  • изданак расцветао подвезице, формирање високих костију;
  • уклањање корова у близинигрм (веединг);
  • пажљив одабир резница за садњу - садни материјал мора бити савршено здрав;
  • лечење лековима који садрже бакар у случају фактора ризика (након града или продужених киша).

  Практично исти препарати се користе за хемијску заштиту као и за борбу против црне трулежи, употреба фолпета, фенхексамида, тиофоната метила и других активних супстанци показује добре резултате. Ефикасност ових лекова је преко 90%, подложна благовременом коришћењу.

  Висока стабљика штити грожђе од бијеле трулежи

  Методе против инфекције сивом трулежом

  Вишегодишња пракса је показала да за заштиту грожђаод сиве трулежи је доста тешко.Већ познатом комплексу превентивних мера треба додати додатне мере за повећање аерације и осветљавања кластера зрења.Да бисте то урадили, понекад морате уклонити лиснату масу око гомиле.Потребно је напустити азотна ђубрива грожђа, што доводи до прекомјерног вегетативног раста, како би се контролисала стока.

  Превентивно прскање фунгицидима треба обавити пре цветања, затим - прије затварања гроздова, у почетном периоду зрења и 14 дана прије жетве - то јест, не више од 4 пута по сезони.Ако не постоје природни фактори ризика, довољна су два специјална третмана - прије спајања у гроздове и непосредно прије жетве.У потенцијално опасномпериоди (са високим ширењем болести у региону) могу се даље прерадити лишће и пупољци пре цветања.

  Неки препарати за болест плесни имају споредни ефекат који погађа сиву плијесан, то су пропинеб фунгициди.Каптан, фолпет, триадимефон и други активни састојци се такође користе за прскање против сиве трулежи.

  Да би се избегао развој резистенције гљивица (имунитета) на активне састојке лекова, фунгициде треба користити наизменично, не дозвољавајући гљивицама да се прилагоде њиховом деловању.

  Прскање грожђа фунгицидима се врши не више од 4 пута годишње

  Карактеристике борбе против аспергиллус рот

  Посебна карактеристика мјера за борбу против аспергиллус рот јепотребу да се спрече повреде (укључујући пуцање) на површини плода:

  • у складу са правилима и временом наводњавања;
  • дорада фолијарних смјеса и регулатора раста, који повећавају густоћу и еластичност коже;
  • правовремена жетва.

  Фунгициди који се користе за борбу против других врста трулежи су ефикасни против труљења аспергила, а препарати на бази активне компоненте фамоксадон у комбинацији са цимоксанилом дају до 75% ефикасности борбе против овог типа труљења.

  Принципи борбе против гљивичне инфестације грожђа заснивају се на превентивним мјерама које омогућују лози да се развије у најудобнијим и сигурнијим условима.