Зашто грожђе пуца бобице?

Једна од најтужнијих сцена у винограду сматра се пуцање грожђа, које је недавно било угодно оку са њиховом зрелости иаппетизинг.Нема вањских знакова који упозоравају на болест винове лозе, грм није изгубио свој уобичајени изглед, али жетва није погодна за жетву.Кожа бобичастог воћа може не само да се распрсне, већ и пукотина, која, осим што оштећује изглед грожђа, може додатно довести до труљења и губитка усјева.Искусни виноградари знају да уз правилну негу, правилно дозирање хране и исправно одабрану сорту, ризик од добијања прасака на грмовима је минимизиран.Али чак и ако се поштују основни услови за узгој винове лозе, немогуће је потпуно елиминисати ризик од пуцања грожђа.Али да би се смањила могућност пукотина на кожи, то је врло једноставно.

Одређени део грожђа увек прсне

Узроци пуцања на бобицама грожђа

Да би се смањила вероватноћа пуцања усева на лози,зашто је жетва почела пропадати.Разлози због којих се бобице разбијају могу бити неколико: Карактеристика сорте;

  • Болест винове лозе, оидиум и други;
  • оштра промена у режиму влажности земљишта;
  • Неухрањеност током сазревања.

НајвишеВртлари сматрају да је снажна промјена увјета влаге уобичајена појава која претходи пропадању бобица због пуцања .Након сушних дана, дуготрајне кише могу се свести на нулу све напоре који се троше на виноград.Ћелије бобичастог воћа, којима је потребна вода због њеног недостатка, почињу да се активно сипају, грм прима влагу не само из корена, већ је и апсорбује из листа.У овом периоду, бобица грожђа губи свој укус, постаје водена, значајно се повећава у величини.Кожне ћелије немају времена да расту жељеном брзином, кожа се растеже, а затим пукне или чак попушта.

Најједноставнији начин да се избјегне пуцање након кише сматра се да је правилно организирано залијевање током периода сазријевања.Ако је земља довољно влажна, онда бобице добијају потребну количину влаге, расту равномерно и постају сочне, не губе садржај шећера, подносе чак и дуге кише без губитка.

Према искусним виноградарима, балансирана исхрана биљке током цветања и зрења је од велике важности.Претјерана употреба ђубрива која садрже азотна једињења је веома непожељна.Душична једињења доводе до прекомерне акумулације влаге, промене у укусним својствима сорте, повећавају ризик од пуцања грожђа, чија кожа се не носи са воденом пулпом.Да би се побољшала чврстоћа и еластичност коже у горњој доради, додајте калијум и фосфор.С обзиром да азот успорава сазријевање и смањујеакумулација шећера, и фосфатно-калијумова ђубрива интензивно доприносе акумулацији шећера и дозријевању грожђа, изузетно је важно одабрати праву композицију за исхрану биљака.

Фосфор-калијум ђубриво повећава еластичност коже бобица

Прерада жбуња са пукотинама бобица

Предузете су превентивне мјере, али плодови још увијек пукну. Поготово након кише. Прва ствар коју вртлар мора да уради је да спаси грм из оштећеног дела усева. Зашто је важно уклонити бурст из гроздова:

  1. Распад четкице. Када се бобица распрсне, њено даљње труљење је неизбјежно, а трулеж ће се лако пребацити на неоштећени усјев и уништити цијелу гомилу;
  2. Осе. Љубитељи слаткиша ће брзо летети на гозбу расположивог меса, а онда ће се преселити у здрава бобица, размазити их;
  3. Изглед. Чак иу одсуству осе и трулежи, четкица више неће изгледати укусно и атрактивно ако на њој оставите грожђе са размаженом кожом.

Уклањање оштећених бобица најбоље се постиже маказама. Почетни вртлари покушавају уклонити пукнути дио усјева без помоћи алата, али прстима је лако оштетити сусједне, здраве бобице. Подједнако је важно да када сок погоди здрави део гомиле, не само да ће привући додатне осе слатко-свињске, него може бити и узрок сиве трулежи због уништавања цветања шљиве.

Водећи се истим разлозима, боље је изабрати маказе са тупим крајевима, како се не би оштетиле при обрезивањуцеле бобице на четкици.

Резидба је тежак процес, за професионалце важни аспекти приликом одлучивања о таквом третману винограда је вредност култивисане сорте и проценат оштећења четком. Ако виноград трпи само мало, а усев у њему је од велике вредности, вртлари троше много времена и труда на изрезивање појединачних оштећених бобица. Ако се више од 30% бобица распрши или култивисана сорта нема посебну вредност, обрезивање се врши у сноповима, бирајући оне које се још могу сачувати и уклонити остатак.

Въздушни бобици привлечат оси

Смањење ризика од болести грожђа након пуцања

Чак и након резидбе, виноград у којем су бобице разбијене мора бити подвргнут профилактичком третману. Сложеност избора лека због чињенице да се пуцање најчешће јавља скоро пре жетве. Зашто не користити хемијске фунгициде за обраду? Бобице након што се такве превентивне мјере више не могу користити, берба ће морати бити уништена. Ако се третман не спроведе, ризик од различитих болести, опасне сиве трулежи, значајно се повећава.

Прихватљиво је да се користи биофунгицид који нема период чекања. Превентивни ефекат ће бити веома приметан када се примени једном недељно.

За виноград са малим бројем четки, такође је пожељно да се проведе сесија биофунгицидних посуда засвака група.У раствору било ког биофунгицидног лека, често се у ту сврху предност даје Фитоспорину, умочавајући сваку четку.Резидба и накнадна обрада - гаранција је одсуства болести винове лозе.

Да би се одржало здравље грмља, дозвољено је током овог периода провести фолијарну исхрану винове лозе комплексом са елементима у траговима.Важно је уклонити све могуће изворе патогених бактерија из грма: старе отпале листове, лабаве бобице, поломљене гране.Спровођење свих потребних мера ће сачувати преостали усев и спречити оштећење читавог грма у будућности.