Зашто грожђе плаче након резидбе?

За сваког виноградара очигледна је потреба за орезивањем винове лозе. Ако је важно контролисати оптерећење на лози годишње, елиминација вишка изданака омогућава доставу потребне количине хранљивих материја у будуће воће и формира круну биљке. Поступак уклањања дијела изданака врши се у прољеће или јесен, након чега сок, често у великим количинама, почиње да се издваја из резаног или оструганог дијела грана. О овом феномену кажу: "грожђе плаче." Паска је штетна за грожђе, може узроковати смањење приноса, смрт бубрега, сушење винове лозе након резидбе и друге негативне посљедице. Шта да радим? Како разумјети узроке и вратити здравље биља?

Ток сока на лози

Узроци грозница "суза"

Паска такође тече и након прољетног обрезивања, и то у јесен, када је лоза припремљена за хибернацију и прекривена. Количина ослобођене течности је важна, али зашто чак и мала цурења може изазвати смрт биљке? Заједно са влагом грм губи неопходне хранљиве материје и елементе у траговима, што може довести до смрти горњих изданака, немају довољно исхране. Ако течност тече до бубрега грожђа, то је често узрок њихове смрти због киселости. Оштра температурна разлика у периоду када је грожђеплаче, "замрзава" оне делове биљке, на којима се накупља течност. Жетва из "плача" је мање него иначе , а бобице немају довољно засићен укус.Може бити више разлога за "сузе" винове лозе, важно је да их вртлар разуме и предузме неопходне мере да се грм врати у удобно стање.Ако разумете зашто грожђе плаче, онда су најчешћи сљедећи могући узроци:

 • Неисправно одабрано вријеме за оплану прољеће - уклањање екстра лозе може се обавити на самом почетку прољећа или на крају зиме, када сокови биљкенису почели да се крећу дуж грана и изданака, вино је доста плакало;
 • Прекомерно заливање - поред "предозирања" водом током наводњавања, подземне воде такође имају ефекат, као и раније топљење снега са оштрим загревањем;
 • Неисправан број сечених листова - резање за винову лозу је стрес, ако се велики број огранака одсече одједном, грм не може преживјети до следеће зиме;
 • Безрежни резови - “ране” су важни за обраду како би се смањио или спријечио проток;
 • Коришћење погрешног алата - прунер често постаје разлог зашто биљка плаче, боље је користити специјалну пилу или наоштрени нож;
 • Сечење "живих" винове лозе и великих пречника резања - само се суве гране при обрезивању уклањају, покушавајући да рез држи уредним и малим.

У северним регионима, оплодња пролећа се не врши због нестабилноститемпературе и њене ниске вриједности, озбиљне зиме и ниске температуре не доприносе брзом опоравку лозе након операције. У јужним регионима вртлара, право време за уклањање вишка изданака може бити крај фебруара или почетак пролећа.

Паска - течност из засечених делова винове лозе

Постоји мишљење да је појава траве нека врста сигнала виталности и доброг здравља винове лозе. Уствари, ослобађање течности указује на развијен и здрав коријенски систем грма, али сам по себи може проузроковати непоправљиву штету.

Значајке оплањања пролећа грожђа

Подручје с топлом благом климом даје вртларима прилику да се орезују прије вегетације - на самом почетку прољећа. Примарни задатак је да се уклоне суве гране и вишак изданака, што ће додатно одложити хранљиве састојке грма без икакве користи за усев. Потребно их је пререзати пре него што биљка уђе у фазу активног раста тако да се „ране“ на местима сечења могу извући. Према препорукама стручњака, исправније је поставити будуће плодне изданке паралелно са земљом, а да би се тачке искључивања усмериле на доле након операције, чак и ако сок тече, неће пасти на лозу. С обзиром на љековита својства пчелињака и његову широку примјену у традиционалној медицини у борби против натечености, стакленке се често налазе испод обрубљених грана како би сакупили текућину коју излучује грм.

Ако пољопривредник на пролеће води жбуње, он честопокрива биљке након процедуре, јер температура ваздуха није довољно висока. Зашто је боље задржати склониште грма? Ризик од "замрзавања" изданака се повећава када течност тече преко њих до винове лозе или у тло, тако да је боље не само покрити грожђе, већ и третирати места повреде на један од погодних начина. Ако се излучивање сока врши правилно, пролаз неће изазвати значајну штету.

Пасока се широко користи у традиционалној медицини

Методе за прераду кришке и смањење излучивања сока

У случајевима када грожђе плаче, познато је неколико начина, размотрите најпопуларније:

 • Сликање кришке;
 • коришћењем воска;
 • Прскање са магнезијум хлоратом;
 • Употреба посебних балсам имитатора коре;
 • Преклапање "упртача".

Неки вртлари користе опеку након орезивања, спаљују пужеве лакшим да би затворили канале који проводе сок, користе мјешавину цемента и ПВА љепила. Свака метода је ефикасна на свој начин, она се бира у зависности од обима проблема и броја биљака којима је потребна помоћ. Ако говоримо о малом броју грмља, најбоље је користити жицу или конац. Нешто испод граничне тачке, вино је чврсто намотано у неколико скретања, чиме се блокира струја сока. Зашто овај метод није увек погодан? Недостатак "снопова" је ризик од сушења грана, које се налазе изнад места сечења и могу бити лишене довољне количине влаге и хранљивих материја.супстанце.

Употреба боје, врта или лака ствара врсту чепа који штити "рану" винове лозе.Овај метод не захтева дуго време, прилично је једноставан за имплементацију, ако је све при руци.Други разлог зашто се боја широко користи је да се смањи ризик од инфекције и патогених бактерија унутар биљке.Восак и глина добро обављају овај задатак, али није чврсто ослоњен на винову лозу, ништа се не може учинити.Употреба посебних масти, формулација, балзама и других модерних средстава није потребна.Већ више од 50 година искусни виноградари преферирају сурик разређен на ланеном уљу, са додатком борне киселине и креде.Ово решење је лако направити, а резултати његове примене се извршавају током времена.