Зашто грожђе и резнице постају пљесниве

Често се вртлари суочавају са проблемом када, током зимског периода, стављајући резнице грожђа у подруме или подруме док складиште, гледају на чињеницу да су под утицајем плијесни у различитим степенима.Неки од њих не знају шта даље са њима: бацају их, или још могу да сачувају празнине.Искусни винари познају ову особину биљака када су резнице прекривене калупом за период привременог складиштења.Узроци ове манифестације могу бити различити - од вишка влаге у просторији, која завршава заразним болестима.Да би се обезбедили резови унапред, на крају јесени или током вегетације, спроводи се низ заштитних превентивних мера.Није потребно бацати резнице сорти грожђа које су према њиховим подацима вриједне - још увијек се могу исправити, а саднице се након одговарајуће обраде могу обновити.

Калупи, обложени калупи, се лахко спашават

Взроки, които произведу калупите в исечках в зимниа период

Въздух на калупите на исечкахза складиштење у подрумима, као резултат једног или више фактора у исто вријеме, набрајамо главне:

 • Одабрани су за складиштење сорти грожђа за вегетацијску сезону.бактерицидне и гљивичне болести.
 • Слаба или касна обрада грожђа са фунгицидима. Постоје случајеви када фунгициди не задовољавају тражени стандард.
 • За време зиме, убране резнице винове лозе су неправилно обрађене или се уопште не изводе.
 • Избор лијекова за прскање резница грожђа прије његовог стављања у складиште проведен је погрешно.
 • Ако је температура у подрумима одабрана за складиштење изнад +5 степени.
 • Висока влажност у подруму где се складиште грожђе. Недостатак вентилације доводи до накупљања влаге у просторијама, исто се дешава и ако вентилациони поклопци не осигуравају потпуно нормалну циркулацију ваздуха.
 • Пијесак у коме се резнице складиште сувише је мокар.

Повећана влага у подруму са резницама изазива појаву плијесни

Шта учинити са пљеснивим резницама

Вртари са мало искуства, суочени са проблемом покривања будућих садница плијесни, не знају шта да раде у таквој ситуацији.Ако оставите резнице грожђа, онда постоји опасност након садње садница у земљу да зарази остатак грмља са болешћу, тако да их треба претходно третирати.Култиватори са дугогодишњим искуством имају неколико метода на залихама, након чега се могу потпуно обновити и биће погодне за садњу у земљу.

 • Ако је резање незнатно пљесњиво, потребно га је испирати у уобичајеном стањучисту воду, затим поново обрадити 5% раствор гвожђеног сулфата.
 • Ако је грожђе темељно погођено грожђем, за прање површине треба користити слаб раствор калијум перманганата. Рјешење треба направити тако да је гамута боја благо ружичаста, ако је концентрација мангана у води велика, можете оштетити површину винове лозе. Након прања, резнице се неко време намакају у раствору бакар сулфата (2-3 сата), ако је овај лек одсутан, замењује га хинозолом или фундазолом.
 • За даље складиштење можете користити песак, претходно умјерено влажан, али је најбоље да га ставите у полиетилен након обраде, правећи мале рупе за циркулацију зрака.
 • Препоручује се да се мали број резница складишти у густим пластичним кесама, да се стабљике спајају заједно и да се на дно стави влажна мекиња или папир. Овај метод је добар јер можете у сваком тренутку прегледати резнице, а затим поново везати врећицу.
 • За зимски период пожељно је имати на располагању препарате који спречавају појаву плијесни.

Слаб раствор калијум перманганата ће ефикасно испрати калуп

Каква је племенита плијесан на грожђу

У природи, постоје милиони бактерија - кривци плесни и болести на биљкама, узрокујући значајне проблеме виноградарима. Али постоји и такозвана племенита калуп, чији утицај побољшава укус вина, даје посебну арому и боју пићу. Ноблеплијесан, ударајући грожђе, не уништава структуру коже и не оштећује месо, његове особине утичу након што винари почну да праве десертна вина. То је Ботритис Цинереа, ово име на латинском језику има племениту плијесан, добродошао је гост винара, јер квалитет и количина најбољих вина овисе о томе колико ова врста гљивичне болести погађа винограде.

Ова врста плијесни појављује се само под одређеним временским увјетима, с којима природа не одаје увијек винарима: потребна је повећана влажна околина при релативно високим температурама зрака. Измјена врућих дана с јаким кишама, када виногради сазријевају у увјетима ефекта стакленика, није тако честа, а винари често за то користе умјетне направе.

Основна вриједност коју посједује племенита плијесан је способност гљиве да не уништи месо грожђа, остављајући површину коже да буде цјеловита.Посебна карактеристика калупа је да се након прекривања бобица проценат влаге у њима смањује. То доприноси повећању концентрације шећера и глукозе, што зна и почетник, што гарантује квалитет најфинијих вина.

Племенита калуп на грозду

Непожељне манифестације племените плијесни

Племенити плијесни не утичу увијек равномјерно на бобице. Чести су случајеви када је део грожђа зрео и под утицајем калупа половина бобицастекао је потребну мекоћу, док половина четкице и даље остаје незрела.У овим случајевима, потребно је селективно обављати жетву, изузетно је проблематично, али само у овом случају можемо поуздано рачунати на добре резултате у производњи десертних вина.Понекад се берба грожђа погођена племенитом калупом одлаже за један и по до два месеца, јер се сечење зрелих бобица врши сваких 4-5 дана.

Познавајући специфичности зрења и раста грожђа, искусни винари пажљиво прате кључне процесе који се јављају са биљкама током периода плодних винограда.

У почетку је потребно, почевши од жетве и до пуне зрелости, пратити све манифестације којима је грожђе изложено, то је једини начин да се постигну добри приноси и сигурност винограда од оштећења и болести.