Зашто чешњак почиње да плаве? Гарлиц

Често је могуће наћи информације да је бели лук у плавој или зеленој боји у маринади. Такав инцидент се дешава у различитим случајевима који се односе на кисељење или ферментацију другог поврћа. Чешњак може промијенити боју иу случају конзервирања, када се одређена количина оцта дода храни.

Конзервирани чешњак не може да промени боју

Верзије и идеје, зашто је бели лук плави, има много, али многи аутори идеја слажу се искључиво у једној ствари - коренска култура, која је променила боју, апсолутно не утиче директно на укус и квалитет финалног производа.

Безбједно можете користити чешњак у различитим јелима и храни, која је промијенила боју, јер вам то неће наудити.

Плави бели лук у тегли конзервираног парадајза

Заједничка теорија

Зашто се плава боја домаћег чешњака чува и обрађује? Сва разматрана верзија је да у овом производу постоји одређена количина обичног бакра. У одређеним случајевима, бакар улази у кисело окружење, што даје акутну реакцију. Након тога долази до прилично глобалне промјене у сјени чешњака. Таква реакција се може очекивати од обичног сирћета, који је присутан у готово свим рецептурама за кисељење и конзервирање производа.

Плави бели лук са киселим краставцима

Међутим, постоји још једно питање због чега не треба увијек укисељене кришкепостану плаве или зелене, а сама реакција је спонтана и непредвидива.

Постоји теорија да количина бакра у чешњаку директно зависи од одређених фактора: сорте, култивације, земљишта, степена сазревања луковице, употребе ђубрива, области раста.

Верзија научника

Шта стручњаци кажу о овом питању? Постоји читава теорија, коју су изнијели кемичари, а која је потврђена разним студијама и експериментима. Када је поремећен интегритет лобула, ткива оштећена у третману постепено почињу да се ослобађају:

  • испарљиво етерично уље;
  • ензими.

Под утицајем посебног ензима, почиње активна хемијска отежана реакција, која постепено доводи до уништења аллиина, што провоцира формирање честица етеричног уља. Тада нови елемент почиње да реагује на аминокиселине производа и ствара неке нијансе - плаву, зелену, зелено-плаву. Затим се здјелице равномјерно или дјеломично обоје.

Сенки чешњака могу бити од жуте до зелене и тамно плаве

Зашто још чешњак постаје плав? Постоји неколико фактора који указују на директан утицај на ток свих реакција: процес се значајно убрзава и реагује на присуство аминокиселина у случају амбијенталне температуре од 45-80 степени.

Степен осветљености пигмента и интензитет његовог формирања готово да не зависе од врсте белог лука. Али то зависи од услова раста, тренутка сазревањасама жетва, њено даље складиштење.Због тога, чешњак постаје непредвидљив плаво - процес се не може предвидети.

Чесен може постати плав за време складиштења

Количина алина и других елемената који садрже сумпор у производу такође зависи од климатских услова.Што је клима топлија, већа је концентрација спојева.

Научници су успели да утврде да сви минерали које сваки лобул укључује: бакар, гвожђе, манган, алуминијум, цинк или хром, не утичу на ову хемијску реакцију.Може се закључити да сви елементи из хемијске табеле не могу директно да утичу на степен белог лука у маринади.

Плави чешњак у тегли конзервираних краставаца

Може се закључити да апсолутно било који чешњак може промијенити боју, што не зависи од земљепроизвођача или исте сорте.

Главни задатак је правилно складиштење, употреба, употреба и припрема.

Зашто чешњак почиње мијењати боју постао је разумљивији.Како избећи такав ефекат да би се смањила вероватноћа цловес белог лука?

Окретање плаве боје у ваздуху 24 сата - експеримент

Правила

Потребно је да се производ исправно обради, а затим се смањи ризик од промене бојепроизвод:

  1. Млади коријенски поврће, који садржи мало алинина, корисних протеина и разних хлапљивих једињења, али многи шећери повишене концентрације, укисељени или сољени, готово никадамења нијансу зелене или плаве.За рецепт за сољење, боље је купити незрели и млади производ, узимати од куће кревете унапред.Позната је и чињеница да су младе главе много укусније и сочне у свом завршеном облику.
  2. Препоручује се наношење још младог и готово зрелог производа у случају очувања домаће или купљене тиквице, краставаца или тиквице.
  3. Ако направите било који маринадни рецепт, немојте оштетити каранфиле чешњака, зато немојте користити оштре ножеве, већ све радите рукама.
  4. Потребно је додати воће у припремљену посуду на крају процеса, а још боље, непосредно прије послуживања хране на столу.

    Чешњак са зеленом нијансом у конзерви

  5. Користите већ исушен чешњак у кувању, онда нећете имати никакав неугодан ефекат на каранфиле.
  6. Да би се ефективно и ефикасно избегли мрље од боје на белом луку, није неопходно одмах их додати у маринаде или конзервиране печурке.Препоручује се сјецкање и додавање комадића чешњака већ припремљеним печуркама прије сервирања гостима или породици.

Конзервирани чешњак не постаје увијек плав

Ако се придржавате свих правила и савјета, можете избјећи промјене у промјенама боја на кришке.Разумна употреба чешњака ће помоћи у трансформацији јела и његовог укуса.Може се десити да плод на крају постане плав или постане зелен, јер нико није имун на то, али ви ћете смањити ризик од промене на максимум.конзервирани или ферментисани бели лук у оригиналним и укусним рецептима.