Зашто је потребно обући коње Коњи

Као резултат припитомљавања животиња, људи се суочавају са проблемом промена животних карактеристика и понашања међу фауном.Бивајући у неприродном станишту, сисари пролазе кроз измене у телу, губи неке способности.На крају крајева, власник, који се брине о љубимцу, пружа му храну, а инстинкт екстракције више није потребан.

Главна функција поткове је заштита копита коња

Особа, водећи рачуна о здрављу животиње и животном вијеку, изумила је потребну справу, потковицу, која је у стању да заштити папке, продужавајући живот животиње.У дивљини, биљождери раде без поткова, зашто се онда упуштати у ковање?

Потковске ципеле за коње

Прве поткове су се појавиле у Азији и знатно су се разликовале од стварних.Састојали су се од обуће од коже и трске, које су биле везане за ногу тракама и конопцима.Подразумева се да је живот таквих ципела био мали.Надаље, њихово мјесто заузели су метални сандали, што је омогућило да се животиња много чешће обуче.И тек у трећем веку, човек је почео да прави закривљене поткове, који се сада користе.

Таква значајна промена у обући за пастухе постала је неопходна у вези са развојем инфраструктуре. Уосталом, ако је у почетку, животиња се кретала на мекој трави, онда је као резултат припитомљавања било потребно напустити ту могућностизаберите пут и задовољите се чврстим тлом и камењем за поплочавање.Плус, одећа јахача је постала све тежа, и појавила се ланчана пошта. Сходно томе, било је неопходно превазићи велике удаљености на ужасним стеновитим теренима и возити колица са великим оптерећењем. Као резултат таквог животног циклуса, копита су брзо избрисана, што је довело до бола и нелагоде коња. Да би некако спасио кућног љубимца, човек је дошао са одличним уређајем - потковом.

Потковице у Русији појавиле су се почетком КСВИИИ века

У Русији је ковање коња постало популарно након декрета Петра И из 1715. године: "У Москви и покрајинама да нађу добре коваче, одведите двоје људи у сваку покрајину и реците им да уче руско ковачење ...". Као резултат тога, присуство потковице на коњу наглашавало је статус његовог власника.

Савремене поткове за коње су овалне и пластичне. Могуће их је монтирати у било ком облику, било то вруће или већ охлађено. Постоји неколико врста поткова:

  • Стандард;
  • Лака (за такмичења и трке);
  • Зима;
  • ортопедски;
  • Пластика;
  • Гума;
  • Алуминијум.

Карактеристике структуре папака, функционалне животиње и њене пасмине утичу на избор врсте поткова.

Модерне поткове за коње - заштита копита, заштита од оштећења. Уосталом, у заточеништву, коњи морају да се крећу мање, а копита губе своју тврдоћу.

Исто се дешава са мишићима који се користе за специјална оптерећења, ониатрофија, животиња постаје мање отпорна.

Сада постоје многе врсте потковица

Тежак рад и путовање на асфалтним путевима истрошеног копита. Али то не угрожава дивље коње, јер они сами бирају стазу, заобилазећи препреке. И копита се брже опорављају. Дакле, копита домаћих коња, због овог начина живота, пате од спорог процеса регенерације.

Ношење славина за животиње је изузетно опасно. Уосталом, оштећени део доноси неугодност и бол приликом кретања, тако да је овај коњ хром или потпуно одбија да се креће.

Подкуи, ковач, коњ

Зашто се мешати у природни процес и ковати коња? Ковање коња није неопходно ако се коњ осећа као да је слободан. Уосталом, шетајући у дивљини, појединци су у могућности да изаберу путеве миграције. Због тога се њихова копита не бришу много и имају времена да се опораве.

Ковање коња требало би поверити професионалцу

Власници пастуха често имају питање: како обући коња? Да бисте то урадили, морате контактирати господара, јер је ковање коња тешко.Само Ковал може гарантовати жељени и дугорочни резултат.

За ковање коња користе се специјални алати: кука за хватање папака (длето), штипаљке за уклањање старе поткове, нож са заобљеним крајем, уклањање старог слоја ђона (клешта), чекић за ковање, расцјеп (копито), нокти (Гоне), наковањ, клешта зауклоните крајеве ноктију. Захваљујући овим алатима, ковање коња не одузима много времена и не изазива нелагодност код животиња.

Дакле, кривотворитељ поседује одређени сет алата, који је нека врста покретне ковачнице. Такав арсенал потребних алата помаже мајстору да обавља квалитетан рад.

Сада ковање коња није луксуз, већ нужност.