Заштитна мрежа и још 5 начина за плашење птица и осе од грожђа

Корисне бобице грожђа не воле само људи, већ и птице и инсекти. Међу потоњим, осе представља највећу пријетњу. Када постоји озбиљан ризик од умирања грожђа, потребно је предузети превентивне мјере заштите, међу којима је најпопуларнија мрежа за заштиту грожђа. Можете га купити или направити сами.

Опасност од птица у областима

За многе птице које живе у близини вртних кућа грожђе постаје укусна храна. Често се чак ни не плаше људи и дрско кљуцају бобице на локацији. У дрвећу и грмљу граде гнијезда, укључујући и грожђе. То се углавном односи на јата врана.

Многи вртлари годинама користе доказано да се боре против њих - страшило, које се поставља на најистакнутије место. Али његова ефикасност није увијек висока, или је потребно јако дуго времена да се сачека позитиван резултат.

Још један активан метод за уклањање птица је уништавање гнезда. Али, потребно је узети у обзир да је боље то радити у пролећној ноћи, показујући појачан опрез. Гнијездо треба ставити у густу амбалажу, спалити или прскати посебним средствима.

Зашто се борити с осама

Упркос очигледному другим пољима, пчеле и осе су међу најштетнијим инсектима за грожђе. Оса је посебно активна и прави је лов на зрело грожђе.

У пролеће, женке почињу да полажу јаја. После месец дана појављују се прве ларве које треба хранити, а полагање јаја иде својим путем. До средине љета, број ос колонија постаје изузетно велик.

Сви они требају храну. Налазећи се на двориштима, инсекти се хватају на бобице и воће, које у овом тренутку почињу активно да сазревају.

Посластица за популације оса - грожђе које дозријева на грмљу у августу. У почетку, птице су појеле грожђе, али то није зауставило осе - пробијају танку кора близу мјеста највећег накупљања фруктозе, апсорбујући сок.

Јагоде губе флексибилност, постају наборане и постепено се суше, а неке апсорбују инсекти. Грожђе почиње ферментирати и пропадати, постаје немогуће користити га за храну.

Зашто су заштитне мреже добре?

Највише доказана опција за поступање са инсектима и птицама су мреже за заштиту грожђа. Зову се и заштитне торбе, које се продају у продавницама хардвера. Направљене су од синтетичких, ефективних и једноставних за употребу - само их треба објесити на дрво и кравату.

Решетке се међусобно разликују по боји. Најбоље је одабрати неутралне боје - сиве или смеђе, мање их привлаче штеточине. За неке сортегрожђе захтева одређене вреће боје.

Величине решетки и маса грожђа се уклапају заједно:

 • 22 × 35 цм - тегло до 500 г;
 • 28 × 40 цм - од 500 г до 2 кг;
 • 40 × 55 цм - повече от 2 кг.

Најбоље је користити решетке за столно грожђе и бобице, у којима недостаје камење.

Прос за употребу

Међу очигледним предностима коришћења решетке:
 • синтетичка тканина поуздано штити од неповољних временских услова;
 • ваздух слободно пролази кроз бобице кроз прорезе мреже;
 • искљуцује се зрење грот иса;
 • врећа се може поставити на 2-3 кластера у исто вријеме;
 • решетка је погодна за употребу неколико година;
 • када заливање вишка влаге не пада на бобице;
 • очувана је екологија.

Мрежа има довољно предности, али неки вртлари покривају винову лозу потпуно густим материјалом. Ово је оправдано када је време кратко и превише група да би се на сваку ставила врећа. Међутим, постоји велика опасност да бобице неће имати довољно ваздуха: такво окружење доприноси развоју болести. Такође није видљиво у каквом је стању грожђе.

Цонс оф усе

Недостаци употребе су:

 • са великом површином локације потребно је потрошити много времена и труда да се мреже стављају на грожђе;
 • мрежа може клизити и допустити осе да стигну до бобица.

Како да га направите сами

Да би спасили, многи вртлари то радемреже дизајниране да штите грожђе, урадите то сами. Међу материјалима који се користе за мреже су капронске хулахопке, газа, тил, коришћена мрежа против комараца, издржљива агрофибера.

Многи критизирају газу због чињенице да ће током кише бити мокра и биљка ће постати рањива на инсекте, што такођер изазива труљење. Цапрон ће бити најпогоднији материјал јер има равномјерну и чврсту структуру.

Процес производње је кратак и једноставан:

 • одсећи жељени комад материјала, просечна вредност је 35 × 25 цм;
 • преклопити мрежу или тканину на пола;
 • блиц бочно;
 • у горњем делу треба направити рупе за жице.

Вреће се морају пажљиво ставити на снопове одоздо према горе. Циљеви се морају везати или причврстити помоћу шипки или копчи, не додирујући дно грма. Лишће које расте у близини може се уклонити.

Неопходно је осигурати да мрежа није превише чврсто притиснута уз грожђе, успоравајући њен раст.Ширина и дужина вреће треба да буду веће од гомиле да би се уштедела простор за раст и спречило да инсекти уђу. Потребно је да се фокусирате на просечну величину формираних кластера.

Које су друге методе борбе ефикасне

Можете се борити са птицама и осама користећи исте методе. Они су упозорења. Поред ових страшила, уништавања гнезда и решетки, можете:

 • засадити неатрактивне сорте грожђа за штеточине, уплашити их својим укусом и мирисом -Благовест, кардинал, Талисман;
 • направите мамац или замку. Као базу, узмите боцу или теглу. Ставите један од ефективних инсектицида на дно и ставите посуду - џем, шећерни сируп на врх. Мамци /замке треба да буду неколико комада;
 • застрашујућа средства, међу којима је најпопуларнија Соцхва. Има јак мирис, неугодан за инсекте, али токсичност лека је минимална.