Заштита од кромпира: који хербицид одабрати Кромпир

Корови често расту заједно кромпири на истом кревету и хране се истом влагом и хранљивим састојцима.Они кваре презентацију поврћа и доприносе развоју штетних инсеката и каснијих болести.Ово може довести до значајног смањења приноса.Због тога је неопходно правовремено очистити земљу од корова.Спашавају се хербициди - специјални препарати који уништавају нежељене биљке.

Обрада хербицида ће сачувати кромпир од корова

Ефекат хербицидне обраде

На малим површинама можете добити машинском обрадом корова, али не пружапуну заштиту од њих.Ако константно ољујете земљу, то може довести до њеног исушивања и преношења инфекција.Због тога, многи укључују хербицид у саставу раствора за прскање.Ова метода је брза и једноставна, а такође вам омогућава да се ослободите чак и вишегодишњег корова и елиминишете пренос вируса из оштећених грмља.

Хербициди за кромпир се користе само за здраве биљке.Највећи ефекат се може постићи одабиром одговарајућих средстава у складу са периодом обраде грмља.Препоручује се да се купују на изданцима кромпира.

Неке сорте поврћа не реагују добро на употребу хемикалија.Ондаобрада се не исплати, а након клијања можете користити и хербициде. Да би се садржај хемикалија у кртолама свео на минимум, потребно је изабрати тачну дозу и наизменично користити препарате са ручним плијевањем.

За ефикасну обраду, размотрите следећа правила:

  • земљиште треба да има садржај влаге који није већи од 80%, онда ће алат дјеловати ефикасније;
  • тако да је равномерно распоређена по целој површини, земља мора имати лабаву, грубу структуру;
  • неопходно је узети у обзир временске услове за употребу препарата и осјетљивост сорте на саставне твари;
  • боље је користити хербициде у одсуству јаких падавина и удара вјетра, аридности и наглих температура;
  • средства не би требало да стигну до корена, тако да је не можете користити у случају плитког садње кртола, као и да су прошли мраз и болести.

На малах местах може да се уздържа от употреба на хербициди

.

Типови хербицида

Хемикалије за уништавање вегетације разликују се једна од друге у смислу увођења. Користе се:

  • пре сетве кромпира;
  • током и након сетве;
  • током вегетације, након клијања.

Приликом одабира хербицида, потребно је узети у обзир степен пуњења засада коровом.У случајевима великог броја ризома корова, средства за континуирану акцију користе се за убијање све вегетације.Њиховаупотребљавати изданке у пролеће и јесен, као и током саме садње. То су Зенкор, Арсенал, Гезагард и други. Након клијања кромпира, користе се лекови који утичу само на непожељне биљке које имају селективни ефекат: Титус, Антисап, Лазурите.

Хербицид за кромпир Гезагард се упорабља пред клијање

Популарне дроге

Данас постоји много врста производа за сузбијање корова. Испод су најпопуларнији хербициди.

Зенцоре

Зенкор је ефикасно средство и бори се против различитих врста корова захваљујући метрибузину у његовом саставу. Долази у облику гранула које се добро растварају у води и утичу на биљке и земљу, уништавајући корове током клијања.

Прије кориштења Зенкера, боље је питати за временску прогнозу. Мале кише ће допринети ефикасној акцији, јер ће јака киша испрати хербицид из тла. Трајање периода заштите зависи од температуре ваздуха, врсте и влажности земљишта. Обично се Зенкар ефекат јавља после једне или две недеље.

Хербицид Зенкор нема негативан ефекат на кромпир, али се знакови увенувања могу појавити на појединим сортама.

Ово се односи на неке рано сазреле или средње сазреле врсте које су подложније метрибузину. Препоручује се употреба лека када усеви још нису порасли, а коров се већ појавио на површини земље. ТокомКултивација земљишта или јаке падавине Морате сачувати хербицидни филм како бисте осигурали његово ефикасно дјеловање.

Пре мешања Зенкара са пестицидима, неопходна је прелиминарна провера. За целокупну праксу примене није било случајева када су корови остали отпорни на његове ефекте. Поузданост лека Зенкор потврђена је широком употребом у различитим регионима.

Зенцоре не может использовать в тешким кишом

Титус

Да би се контролисао изглед корова и заштитио усев, користи се Титус. Такође је одличан хербицид за заштиту поврћа након клијања. Титус неутралише развој и раст корова. Успешно елиминише пењање трајница и једногодишњих биљака.

Лијек се продаје у облику гранула и дјелотворан је због римсулфурона у свом саставу. Титус уништава коров кроз површину лишћа, замјењујући третман са средствима која се појављују прије појаве. Нежељена вегетација нестаје након првог прскања.

Титус нема штетан утицај на гомоље и врхове поврћа, ако строго поштујете правила за његову употребу. Продире у биљку у року од 3 сата, а када се испусти у тло, разграђује се и губи својства након 10 дана. Препоручује се да се Титус користи у топлим и влажним временским условима, упркос чињеници да се у облачно време његова активност не смањује. Једноставан је за употребу и одлична је компонента за мешавине резервоара.

Титус се често користи каододатна супстанца након прскања хербицидима у случају недовољног резултата.Поступак се изводи у условима сувог времена.

Титус не повређује клице кромпира.Неке врсте поврћа не могу толерисати његов утицај због високе осетљивости.Тада може доћи до успоравања раста и развоја биљке.

Лапис лазули су користили и хербицид пре ницања и пост-ницање, и примењивани прскањем.Има дуготрајан утицај на коров и уништава годишње штетне биљке.

Лек Лазурите има прашкасту појаву и дуг период активне изложености.Довољно је једном лечити кревете и штетне биљке више не расту.Жељена доза лапис лазула је изабрана у складу са бројем корова, величином земљишта, стањем тла.Ако је потребно поновити третман, проводи се приближно 30 дана након прве примјене.Лапис лазули је неопходна помоћ у сузбијању корова, која пружа заштиту за један или два месеца и не утиче негативно на поврће.

Пре употребе лапис лазули и других препарата, потребно је осигурати да је одабрана сорта кромпира осјетљива. Упркос чињеници да њихова употреба помаже да се узгаја поврће без непотребног плијевљења и повећава количина усева, саветује се да се хербициди унесу последњи,када друге методе нису биле ефикасне.

Сваки баштован бира методу сузбијања корова и одлучује да ли ће за то користити хемијска средства. Главни услов - поштовање свих препорука за лечење, које се могу наћи у упутствима за лекове.