Заштита купуса од негативних ефеката гусјенице Купус

Данас је тешко наћи човека који током свог живота није видео лептира мољца. Важно је напоменути да управо она прави канџе на листовима купуса, а то су целе колоније жутих јаја са благим изоштравањем у горњем дијелу. Као опште правило, најпожељнији купус за лептире и њихове личинке ове врсте су бели купус и карфиол.

Гусеници узрокују значајне штете на жетви купуса

Кратка биолошка референца за лептир-мољце

Маса полагања у квантитативном индексу понекад садржи више од стотину јаја. Гусјенице које су изашле из њих, након рођења, хране се заједно, налазе се на истом листу, али убрзо почињу да се увлаче у различите делове саднице.

Штета од таквих ларви према биљци је огромна, јер једу разне рупе различитих облика и величина у површини плоча, остављајући иза себе специфичне излучевине које успоравају раст садница, а понекад једноставно заустављају.Поред овог аспекта, ларве лептира су веома прождрљиве, а ако их се не ослободимо на време, онда је могуће до јесени остати без жетве.

Ова чињеница је врло великапрепун чињенице да уништавају младе изданке будућег поврћа, у вези с тим, ниво жетве ће се смањити неколико пута.Стога, морате знати неке начине за елиминацију штеточина како би се спријечили будући губици.

Гусеница не остане на месту рођења, већ се простире по читавој локацији.

Начин да се ослободимо гусеница на купусу са сирћетом

Најпознатији агенси за сузбијање штеточина који уништавају плодне саднице једући га третирају отопином која садржи оцат.Овај метод је већ прилично стар, али не губи своју ефикасност, до данас.За такво решење потребно је растворити у 1 литри воде 1 шоља сирћета са стопом од 9 процената.Обавите овај поступак на топао, без ветра, јасан дан.

Важно је напоменути да ако ефикасно обављате обраду у исто вријеме, више нећете морати то обављати.

Као алтернатива, есенција се такође може користити, у пропорцији са 2 кашике на десет литара кашике воде, избацујући површину биљке раствором искључиво из кантице за заливање.

Посматрајући листове купуса који је огуљен, потребно га је посути раствором сирћета

Средства националног карактера

За борбу против овог инсекта, користите инфузију одасх.Да бисте га припремили, потребно је додати једну стандардну чашу било ког пепела на 10 литара воде, затим све преместити и оставити да се сипа до следећег јутра.Поступак прскањабиљке да наступе у 6 ујутру, пре него што почну да пузају штеточине. Приликом прскања треба што је могуће више темељито ухватити отопину доње површине лишћа.

Разблажено водено пиво се користи као рјешење против негативних ефеката инсеката.Ову смешу треба навлажити крпом и омотати око садница. За припрему раствора против ларви узмите 2 кашике соли, разблажене у 10 литара воде. Одварак припремљен уз додатак врхова од парадајза је веома добар лек за штеточине.

Целер помаже да се ослободи штеточина ако се посади поред купуса. Суштина ове методе је да емитује неугодан мирис специфичан за лептире, тако да они једноставно неће положити своја јаја на ово место. Коријандер, црвена паприка или мариголди који имају једнако јаке специфичне укусе лако могу постати ефикасна замена за целер.

Помоћу стандардног црева, специјалне прскалице и водоводног система, могуће је преплашити штеточине заливањем у облику кишобрана тако да капљице воде теку одозго на листове биљке. Што се тиче најједноставнијих и еколошки сигурних средстава за контролу ларви инсеката, потребно је уочити њихово уништавање у физичком смислу.

Другим речима, пажљиво испитивање целокупне структуре биљке треба да се ради сваке недеље, а ако се примети гусеница или јаја, онда их ручно уништити.

Такав поступак захтијеваповећана пажљивост и напорност, али ако је направљена у доброј вјери, ризик од уништења предметног поврћа ће се смањити неколико пута, што ће бити једнако ефекту борбе кориштењем оцта.

Гусјенице не воле мирис целера, тако да га можете посадити да би их уплашили

Начини за заштиту купуса од гусеница на хемијској основи

Поред горе наведених средстава за уништење гусеница, постоје и начини за њихово уклањање на хемијској основи. То може бити горњи прелив који се састоји од суперфосфата у пропорцијама од 100 грама на 10 литара воде или калијум хлорида у количини од 50 грама на 10 литара воде. Овај алат треба приписати популарним методама заштите. Ова облога се наноси 3 пута за цео циклус раста.

Биолошки препарат ентобактерин је веома ефикасан препарат на бази хемикалија за заштиту листова од ларви.Треба га користити у количини од 20 грама на 10 литара воде. Морате знати да морате обрађивати биљке на температури не нижој од 15 степени Целзијуса. Приликом кувања ентобактерин напуни мало воде са температуром од 12 до 15 степени. Након завршног мијешања, додаје се топла вода и одмах је треба користити штедљиво, а површину плоча треба третирати што је могуће потпуније.

Поред ових хемикалија, следећи хемијски састави се користе за заштиту постројења од штетних ефеката ларви:

  • Бутизан.Однос је 400 грама по литру воде.
  • Трифлурекс.Однос је 240 грама по литру воде.
  • ФАС.Пропорција - 4 грама на 1 килограм садница.
  • Сплендер.Пропорција - 25 грама по литру воде.
  • Децис Ектра.Пропорција - 125 грама по литру воде.

Ако користите све предложене народне и хемијске методе за борбу против штеточина, онда ће јесени бити гарантована велика жетва, као што су бели купус и карфиол.До данас је прерада листова сирћета оптимална и ефикасна.Уз одговарајућу пажњу и бригу, могуће је обезбедити висок ниво заштите поврћа, како од лептира, тако и од њихових ларви.