Заштита грожђа од осе: употребом мреже

Усјев грожђах су угрожени болести и штеточинама.Међу штетним инсектима које привлачи мирис и укус бобица, најчешће су осе.Ако време не буде деловало, већина плодова ће умрети.Важно је запамтити да примјена заштитних мјера није ограничена на фазу плодоношења.Користе се током сезоне.

Осе изазивају велику штету у винограду

Карактеристике штеточина

У јуну, популација оса је релативно мала, а основа њихове исхране у овом тренутку јеанимал протеин.Доласком прољећа, женке које су се оплођивале у јесенском периоду почињу градити гнијезда, гдје полажу јаја.Месец дана касније тамо су основани радни примерци који снабдевају храном за ларве.

Овипозиција се наставља.Средином јула број колонија достиже неколико стотина примјерака.Ови инсекти прелазе на биљну храну и хрле у виноград у августу.

Карактеристично је да се гроздови оса не привлаче док се на грожђу не појаве пукотине.

Хорнетово гнездо у башти

Инсекти се окупљају у бобице које су већ покупиле птице, па је неопходно предузети свеобухватне мере заштите од штеточина.После таквог напада на садњу, размножавају се усеви, гљивице и бактерије.

Методе контроле

Заштита винове лозе од напада оса је операција која захтева много времена и труда.Виноградари су развили различите начине контроле штеточина, али све се могу подијелити у двије групе:

 • су активне;
 • су пасивни.

Активно рвање

Уништавање гнезда : препоручује се да се почне у пролеће, да се настави читава сезона.Поступак се одвија ноћу када се становници гнијезда окупљају на једном мјесту.Мора се водити рачуна када се уништава колонија.Гнијездо је пажљиво смјештено у густи полиетилен, а затим бачено у ватру или попрскано диклорвосом.

Постављање отровних мамаца. Зрели или презрели плодови (или џем) се мељу и помешају са инсектицидима.Мешавина се сипа у одговарајуће посуде и ставља се на територију винограда пре него што се тамо појаве осе.Они ће отровати гнезда и заразити остатак.

Луре фор васпс ин а боттле

Замки. Да бисте их направили, користите пластичне боце или стаклене посуде.Клопке се пуне разређеним џемом, пивом или сирупом на бази шећера.Може се додати борна киселина или инсектицид.Обешене су или постављене по ободу и између грмља.Замке се редовно уклањају из мртвих осе.

Пасивна борба

Пасивне методе се сматрају еколошки прихватљивијим.Важно је запамтити да су оса корисне, уништавају гусјенице, лисне уши и друге штеточине.Због тога је могуће користити следеће методе безопасне за ос:

СцареУ том својству користе се лекови слични производу "Соцхва".Емитира задимљени мирис који инсекти не толеришу и минимално је токсичан.

Мреже.То је најпоузданији начин заштите од напада сјекире, који се користи у било којој фази зрења бобица.

Нет метода

Овај метод се користи на столовима и без семенки, што посебно привлачи штеточине.Одвојени кластери се стављају у врећицу синтетичке мреже, стављајући је одоздо према горе.Величина ћелије је 1 милиметар.Такве вреће се купују узимајући у обзир величину и тежину грожђа:

 • за решетке од пола килограма до 2,5 килограма, мреже 28 за 40 центиметара су погодне;
 • за малу тежину (до 0.6 кг) одаберите решетку 22 за 28 центиметара.

Готове вреће за гроздове грожђа

За то можете користити и тил, газу или истрошене танке хулахопке.Везан је тако да не оставља рупе кроз које осе може ући.У ту сврху, неки виноградари користе одећу од дрвета.Мреже за одлагање имају ужад за затезање врећице на дну стопала.

Пошто је изабрана заштита по величини и карактеристичним сортама, она се примењује у почетној фази сазревања.

При облачењу обратите пажњу на чињеницу да материјал не долази у контакт са доњим делом грожђа и не омета његов раст.Лишће у близини гроздова се уклања.

Погодности

 • таква заштита неће дозволити да се штеточине појаве;
 • структура мреже обезбеђује слободну циркулацију ваздуха, што спречава ширење трулежи;
 • грожђе не труне;
 • заштићени су од града и сунца;
 • иста мрежа се користи неколико сезона заредом;
 • мрежаста врећа стављена на два или три гроздова, ако се расту близу;
 • синтетички материјал не дозвољава проласку воде и штити грожђе од вишка влаге.

Мрежа за производњу врећа

Међу минусима су мукотрпност: потребно је много времена и труда да се обраде велике површине.

Препоруке

 • најбоља заштита за зрело грожђе - правовремено уклањање из грмља;
 • код садње могу се користити хибридне сорте које не привлаче инсекте - "кардинал", "марица", "благовест";
 • у периоду плодоношења забрањена је употреба хемијских отрова.

Гроздови у врећама су заштићени од птица и инсеката

Вреће са мреже као заштита од осе и других инсеката (стршљени) препоручују се за употребу у виноградима као еколошки прихватљива варијанта контроле. Овај алат ће спасити усјев од оштећења и неће нарушити равнотежу околине.