Заштита грожђа од болести и штеточина: врсте дрога

Многе сорте грожђа са вриједним гастрономским карактеристикама подложне су болестима и штеточинама које их нападају.Да бисте сачували виноград, добили богату жетву и припремили територију за зимовање, неопходно је користити лекове за борбу и спречавање појаве патогених организама.Пажљиво праћење стања биљака и правилна заштита помоћи ће очувању бобица и побољшању стања засада.

Прскање грожђа против инсеката и штеточина

Проблеми

Тако да су се активности које се односе на спровођење поступака за борбу против патогена и штетних инсеката показале каоефикасан, потребно је тачно и правовремено дијагностиковати проблем.То зависи од тога колико је прикладна изабрана мјера и када се она треба примијенити.

Није увек лако одредити болест, јер се знаци истог поремећаја мењају због времена и трајања инфекције, њеног развоја и других критеријума (климатских услова, сорти грожђа, старости заражене зоне).

Злонамерни инсекти

Они узрокују штетунадземни и подземни биљни органи, слабе имунитет винове лозе, смањују квантитативне и квалитативне показатеље бобица. Паразити носе опасне вирусе и гљивице. Најштетнији међу таквим инсектима су:

 • пруритус грожђа - оштећење лишћа, а фотосинтеза је поремећена;
 • лишајеве - гусјенице, које оштећују лишће грожђа и преносе инфекцију;
 • обични паук - храни се соковима лишћа, жути и пада, укусне карактеристике плодова се погоршавају;
 • цврчци - гризави листови, на тлу се појављују отеклине;
 • трипси - оштете поклопац лишћа, хране се биљним соковима.

Гљиве

Најчешће виногради пате од гљивичних обољења. Оне су узроковане фитопатогеним организмима који смањују принос виноградапогоршавају гастрономске карактеристике плодова . Најчешће гљивичне инфекције су:

 • оидиум (пепелница) - појављује се патина сиво-беле боје, плодови се крећу или суше;
 • плијесан (бијела плијесан) - бијеле пахуљасте форме цвјетања, појављује се некроза, зелени органи жуте и умиру;
 • трулеж: сива (сушење и набирање грожђа), бела (сушење и опадање воћа), црна (некроза);
 • антракноза - инфекција надземних делова биљке, појава смеђих мрља и чирева, сушење изданака и цвасти;
 • црна мрља - појава црних мрља и некрозе, плодови постају тамно љубичастицолоринг;
 • Алтернариа - узрокује уочавање и некрозу.

Гљивична болест - сива плијесан на грозду грожђа

Класификација фондова

Хемикалије које су намењене за борбу против болести грожђа и штетних инсеката сврстане су у две групе у сврху употребе:

 • Фунгицидно - намењено за хемијско уништавање и превенцију гљивица које инфицирају винову лозу. Користе се и за третирање семена пре садње, како би се очистиле споре гљивица. Уобичајене болести грмова винове лозе - оидиум, плијесан, разне врсте трулежи - могу бити поражене помоћу фунгицида;
 • Инсектицидне - хемикалије које уништавају штеточине (инсекте).

Други тип класификације се одређује према врсти изложености. На основу тога, лекови за грожђе су подељени у три групе. Први тип средстава за уништавање и профилаксу је контакт. Течности или прашкови овог типа се не уводе у биљку на ћелијском нивоу. Они се сусрећу са гљивицама или инсектима на површини лозе.

Предности контактних сорти:

 • краће вријеме чекања - вријеме између посљедњег поступка и бербе грожђа;
 • брзину и ефикасност излагања;
 • могућност поновног третмана истим агенсом - гљивица се не прилагођава.

Недостаци контактних супстанци су:

 • неу стању да излечи болести у каснијој фази лезије;
 • се испиру падавинама, што смањује трајање њихове изложености;
 • имају неопходан ефекат само у директном контакту са патогеним организмима.

Друга група лекова за садњу грожђа комбинује супстанце које делују системски.Они се уносе у ћелије грмова винове лозе и свеобухватно штите биљку од болести.Њихове предности:

 • карактеришу дубина продора у тело биљке и могућност коришћења као превентивне мере;
 • обезбеђују заштиту чак и делимичним прекривањем лишћа грожђа;
 • се не испиру падавинама, односно њихов заштитни ефекат карактерише дужина трајања.

Прскање грожђа од пруритуса

Али за супстанце са системским ефектима постоје и недостаци:

 • дугорочноочекивања - потребно је више времена за повлачење токсичног лијека из тијела биљке;
 • отпорност - штеточина се користи и прилагођава се лијеку након вишекратне употребе, тако да се не препоручује да се иста супстанца користи чешће два пута током вегетације;
 • потреба за измјеном системских алата и темељито проучавање кемијског састава активних компоненти.

Трећа група су супстанце за системске контакте које комбинују карактеристике оба претходна типа.Ови лекови се користе појединачно, у складу са упутствима.

Фазе процедура

Гљивичне и штетне операције су подељене на:

 • циљано истребљење (прскање од 3%, разблажено у води са жељезним витриолом);
 • свеобухватна превентивна (остатак).

Третмани винограда за штеточине и гљиве зависе од фазе вегетације.Различите процедуре повезане са појединим фазама.

Мир

Ова фаза се дешава зими, на температурама испод + 10 °.У овом тренутку, грмље се обрађује двапут жељезним сулфатом (у 3% -тном раствору).Први пут се виногради третирају прије склоништа за зимски период, а други - након уклањања склоништа у прољеће.Важно је да операцију обавите са успаваним бубрезима да бисте избегли опекотине.

Фазе развоја бубрега

 • Отицање бубрега (14 дана након уклањања склоништа из грмља).Процедуре за уништавање филца и оидијума.Користи се "Би-58" или "Цоллис."Међу сличним ефектима, средства се могу назвати "Вермитек" или "Цалипсо".Из црне тачке ће помоћи "Шавит".
 • Цветни бубрег.У време открића пупољака, препоручује се лечење од пруритуса (његове ларве) и других штеточина које презимљавају у самој биљци иу земљишту.

Растварање очију грожђа после зиме

Појава праве лишће

Почиње са појављивањем три до пет листова.Да би се спријечила појава гљивичних обољења (сива плијесан, плијесан) у увјетима раног почетка топлине проводи серуковање слетањем.Становници сјеверних регија ове процедуре се не могу провести, за јужне територије је потребно.

Фунгициди, Делане или Цхорус су погодни за ову сврху.Прскање са „Моспилан“ или „Цонфидор“ помаже од лисних уши."Димелин", "Матцх" се користе против скакаваца.

Цветање

Припрема за сузбијање штеточина (гриња) и гљивица (оидиум) користе се у овој фази два пута: неколико дана прије појаве цвијећа и 3-5 дана након завршетка цвјетања.Прави тренутак одређен је стањем цвасти: развиле су се, цветови су се истицали, капе су одбачене.

Ово је најважнија фаза прераде: у овом тренутку, уништава се прва колонија патогених организама.Жетва нове године постављена је на здраве грмове.Ако је територија винограда прошле године била захваћена трулежом, вреди користити лекове против ове болести.

За обе процедури се примењују супстанце са системском изложеношћу.Пре цветања, ово је комбинација анти-плијесни "Ридомил Голд МЦ" и усмерена против оидијума "Топаз".Након што је грожђе процветало, винова лоза се третира фунгицидима против гљивичних обољења "Квадрис" или "Стробе".Препоручује се “Свитцх” алат против трулежи, а “Цалипсо” се користи за борбу против тикадока или ларви трипса.Пожељно је комбиновати са микронутријентима.

Ридомил је релативно сигуран лек

Фазе развоја плодова

 • Плодови са грашком.У овој фази, применити фунгицидсупстанце против гљивичних болести и штеточина у виноградима.Ефикасна је употреба контактних сорти ("Дитан М45" против плесни или оидијума, "Вивандо" на основи сумпора), одбацивање системских лекова и високо токсичних инсектицида.
 • Бојење плодова, затварање кластера.У овој фази, препоручује се избјегавање употребе лијекова са системском изложеношћу, фокусирати се на контактне сорте са краћим периодом чекања.Важно је не обрађивати садњу са високо токсичним инсектицидима, колико год је то могуће напустити их.Истовремено, виноград се храни ђубривима са ниским садржајем азота и високим садржајем калијума.
 • Сазревање.У овом тренутку, препоручује се избегавање употребе хемикалија на плоду.Можете користити микробиолошке органске производе ("Фитоспорин", "Баикал").
 • После жетве бобица.Важан догађај који ће припремити биљке за зиму и смањити број спора гљивица.Ово ће смањити позадину инфекције у новој години, омогућити да се избегне употреба хемикалија у фази зрелости у будућности.Препоручује се употреба фунгицида који спречава развој јесенске сорте оидијума.

Термини када се лекови користе за борбу против заразних, гљивичних болести и штеточина нису повезани са одређеним датумима календара.Сваки власник самостално припрема план за прераду грожђа, у зависности од раста и развоја засада.

Специфични мерки по отношение на извесни врстиинсекти

Акарициди се користе за заштиту од напада крпеља. Популарна имена - "Неорон", "Актелик", "Омите". Препоручује се руковање у мају.

Раве се са мољцима, уклањајући заједно са старом кором. Извршена су три спреја - два у две недеље после почетка лета одраслих јединки, а трећи - недељу и по после првог догађаја. Препоручује се "Би-38", "Фури" или "Золон".

Да би се сачувала берба грожђа, власницима се препоручује да пажљиво прате стање биљака. Превентивне мере су важне, током којих се користе лекови за спречавање болести и појаву штетних инсеката. Усклађеност са таквим мјерама донијет ће више користи него борба с проблемом.