Зарнитса је млада и перспективна сорта грожђа.

Сорта Зарнитса се појавила захваљујући виноградару Виктору Николајевичу Краинову, који сматра да је хибрид (Талисман и Кишмиш) један од најбољих међу жутимсорте грожђа.Врло често грожђе Зарнице (сложени међупредметни хибрид) се зове рана аркадија од стране вртлара, јер су њихове карактеристике врло сличне, само пуна зрелост Зарнице долази 5–10 дана раније, а бобице су нешто мање од оних у Аркадији.

Зарнитса млада сорта, он има само мало више од двадесет година

Остварио се сан аматерског узгајивача

Зарнитса млада сорта, он је само мало вишедвадесет година.Гарден плот В.Н.Краинова се налази у ниском подручју, гдје су често магле и влажност, па стога све врсте грожђа нису издржале такве тешке услове.Одгајивач аматера је себи поставио задатак да пронађе сорту, од које ће бобице издржати ове услове, не труну, не пуцају.Зарнитса је постала једна од првих сорти која је донела узгајивача.Хибрид је 1997. године дао прве плодове које су покушали чланови породице Краинова и његови пријатељи.Разноликост је представљала најбоље особине својих родитеља, разноликост Талисмана:

 • плодна;
 • је укусна;
 • није подложно труљењу;
 • Тип цвећа је женско.

Кишмишке сорте:

 • су укусне;
 • цветови су мушки;
 • без семена;
 • слатко и здраво;
 • тип цвећа - мушки;
 • садржи много витамина Ц, неопходног за људски имуни систем;

Опис

Лоза је јака и висока. Петокраке, благо рашчупане листове средње величине, покривене испод са благо уочљивим, баршунастим длакама на додир. Плодови нису склони цветовима грашка, бисексуалним цветовима, квалитетно опрашују.

Лоза је јака и висока

Вегетативни период је кратак (105-115 дана). Кластери великих 800-1500 грама, конусно-цилиндричног облика. Бобице изгледају као издужено јаје са шиљастим крајем. Прекрасна светло јантарна боја воћа, привлачи пажњу, међу смарагдно зеленим лишћем, кластери Зарнитса изгледају веома атрактивно. Тежина једне бобице је 9-12 грама. Хармоничан, пријатан укус у којем можете пронаћи ноте метвице. Плодови су веома слатки (садржај шећера 16-18%), месо је хрскаво, густо. Неки дегустатори називају воће Зарнитса мед. Отпорност на мраз до минус 23 степена. Киселост 6-7 г /л. Бобице не труне, не пуцају. Кора средње густине, током оброка се не осјећа и не омета

 • складан богат укус;
 • густа, са приметним трунчастим месом;
 • јестиве коре;
 • добро зрење винове лозе;
 • одлично укорјењивање младица и резница;
 • позитивна реакција на залихе;
 • је мало погођена осама;
 • висока отпорност на болести грожђа (антракноза, плијесан и оидијум 3–3,5 поена);
 • сјајна презентација;
 • очување квантитативних и квалитативних карактеристика током транспорта на велике удаљености.

Грожђе има само један недостатак: жетва мора бити обављена на вријеме, иначе се бобице брзо суше и заиумивливаиутсиа.

Грожђе је тражено у трговинској мрежи.У овом тренутку, на полицама нема масовних долазака грожђа, тако да се сорта Зарнитса лако купује од стране укусних и атрактивних екстеријера.Погодан је за директну потрошњу и за производњу вина.Неки вртлари користе винову лозу Жарницу да украшавају перголе и алеје.

Садња

Грожђе преферира тло богато храњивим тварима које реагира на дораду, али може расти на глиненим тлима с добром дренажом.Резнице грожђа коријене добро, тако да добијање квалитетних садница није проблем.

У опису бриге о сорти препоручује се да се унапријед припреми јама за садњу, пожељно у јесен.

 1. Величина јаме је 100к100 цм.
 2. На дну јаме са слојем од 40 цм, положите хумус муллеин са пепелом.
 3. Сипати пиљевину на врх дебљине 10 цм и оставити на зиму.
 4. У пролеће, сипајте мало брдо земље преко средишта јаме.
 5. Ставите младунче у центар.Биљка 10-15 цм дубља него што је била узгајана у лонцу.
 6. Пажљиво распоредите корење и прекријте га земљом.Лако је набити земљу.
 7. Вода обилно (2 канте воде, по 10 литара).

Грожђе преферира тло богато хранљивим материјама

Заштита од болести

Грожђе је отпорно на већину болести грожђа и винове лозе, али на посебно влажним мјестима гдје је температура зрака висока и честе су кише, препоручује се распршивање грмља свјеже припремљеном бордо смјесом (у прољеће и за вријеме вегетације).

Обрезивање

Резнице сорте добро коријене.Сорта је компатибилна са подлогама.Сецкати грожђе до 6-8 рупа, али је дозвољено до 2-3.Грм препоручио 35-40 очију и једну гомилу да побјегне.Пасинки и избојци који спречавају продирање сунца и накупљање шећера у бобицама се прекидају, а четкица се нормализује.

У јесен се препоручује храњење Зарнице суперфосфатом , што доприноси бољем развоју кореновог система како би се биљка боље припремила за предстојећу зиму.

Нега

Сорта није хировита и, при стварању минималних услова, даје високе приносе, спремно и захвално реагује на дораду тла минералним и органским ђубривима.У рано пролеће, винова лоза се храни азотним ђубривима која стимулишу раст изданака и листова.

За време дозријевања бобица, винова лоза са захвалношћу одговара на наношење калијум гнојива.

Припрема за зиму

У областима где је температура зими мања од минус 23 степена, Зарнитса мора бити покривена.

Прије слања винове лозе у хибернацију, потребно је одрезати гране, уклонити их из решетке и везати вино са памучним тракама.

Ставите танак слој шперплоче на земљу и положите гавезали гранчице грожђа тако да не додирују тло, причврстите их тракама. Поспите га земљом и покријте лутрасилом (кровни филм, филм, неткани материјал).

Можете ископати утор дубине 30 цм и на исти начин положити винову лозу.

Формиране шупљине, приликом полагања винове лозе, напуните сувом сламом, јеловим гранама, лишћем. Препоручује се садња отрова мишевима заједно са виновом лозом, јер глодари воле да гризу сочне гранчице у "топлој колиби".

Млада сорта је процењена у Украјини, Молдавији, Украјини, и успешно се гаји у Белорусији, Краснодарској територији и Сибиру. Сорта је подједнако погодна за узгој на великим фармама и малим летњим кућама и приватним фармама.