Запорозхие Кисхмисх - рана и плодна сорта грожђа

Довољно је тешко наћи у свијету особу која не воли грожђе, чији плодови имају дивну арому и пријатан укус. Ово јагодичасто воће може да смири сваког гурмана због присуства великог броја сорти. Поготово то ће бити у могућности да бобице које немају сјеменке - Кисхмисх Запорозхие сорта грожђа, а то је о њему да ћемо говорити у чланку.

Кишмишко грожђе Запоризхиа - укусна сорта без семенки

Опис сорте и њених карактеристика

Име грожђа настало је због мјеста гдје је узгајано. Ово место је украјински град Запорожје. Кисхмисх Запорозхие испоставило се крижањем 2 сорте грожђа Рубсола и Вицториа и припада сортама које немају сјеменке.Највећа берба грожђа Кисхмисх Запорозхие ће родити ако је засађена на црним земљиштима, онда бобица формира јаке и средње изданке.

Във връзка с квалитетата на производите, јагодическа јаза има следните карактеристики:

 • Према нивоу без сјемена, грожђе Кисхмисх Запорозхски припада класи 3-4.
 • Ово је универзална разноликост у својој примјени, која се користи у конзервацији, производњи сокова, производњи грожђица и свјежем.
 • Сваки изданак може садржати 1,5-2 снопа, у облику конуса и врло често досежу тежину до 1,5 кг.
 • Запорозхијски кишми се разликују по малим плодовима (1,5 до 2 цм и тежини2-2,5 г), али има сочну и меснату пулпу укуса мармеладе.Облик бобица је овалан, боја тамно љубичаста или тамно црвена.
 • Зрело воће је веома рано (само 110-120 дана).
 • Кишмиш грожђе Запорозхие годишње плодови обилно, стога је склон преоптерећењу и као резултат тога, раст избоја се смањује.Да бисте избегли такве појаве и побољшали индикаторе квалитета производа, потребно је да обрежете крајеве највећих степеница.
 • Кишмиш Запорожје је самооплодна и лако може бити опрашивач других врста бобица, како за касно тако и за рано.
 • Карактерише га повећана отпорност на многе болести и инфекције, као и на временске промене (нпр. Мраз).Грожђе није под утицајем плесни, трулежи и оидиума, способни да издрже температуре до -26 степени, тако да не захтева скривање.Захваљујући овим способностима, ова сорта се узгаја чак иу северним регионима.

Кишмишко грожђе Запоризхиа је склоно преоптерећењу

Предности и недостаци сорте

Као и свака друга сорта, ова сорта грожђа имањегове предности и недостатке.

Следећи индикатори се могу приписати првом:

 • је веома непретенциозан и незахвалан за повећану пажњу;
 • као што је раније речено, разликује се од осталих сорти високим приносом, укусом и естетским изгледом плода, као и чињеницом да је универзални опрашивач.

Међу недостацима треба напоменути:

 • потешкоће у кидању бобица изпедунцле;
 • воденост воћа;
 • садржај касног шећера;
 • повећано формирање великог броја пастука;
 • напади оса који једу плодове (овај феномен се у овој сорти уочава много више него у другим варијантама);
 • лоше складиштење.

Оси върху слатки плодови Кишмиша Запорожског

Брига за грожђе

Да би се постигао већи принос, суво грожђе се засади на сунчаном месту које нема замрачење у облику дрвећа и различитих зграда. Тло не би требало да буде слано и поплављено. Јаме за садњу се израђују на дубини од 0,7 до 0,8 м и пуне се хумусом, гнојем и пијеском у омјеру 10: 3: 1, а за полагање винове лозе за зимску колибу остаје 0,2 м.

Берри се сипа једном недељно (и умерено 5-6 канте по грму), али да би се избегла хипотермија, залијевање треба прекинути у првој половини јуна и недељу дана пре него што бобице сазрију. У то време, наводњавање капањем влажи земљиште око грмља и између редова. Након жетве, залијевање се потпуно зауставља.

Као што је раније речено, ова сорта је склонија повећаном формирању пасторка, што доводи до изванредног оптерећења грма, јер скоро сви изданци доносе плодове. Појављује се и замрачење лозе, што резултира нижим приносима. Да би се избегао такав феномен, биљка се орезује, што се препоручује у рано пролеће (после мраза). Након тога, 6-8 пупољака треба да остане на лози. Током лета, такође морате редовно уклањати додатне пасторке. Ово се ради уз помоћпинцхинг.Након тога, обрезивање се врши у јесен, када лишће грожђа умре од првог мраза.Уклоњене сушене изданке и светло зелене боје, остављене су оне које имају једнолично светло смеђу боју.

Редовно вршимо међусобно укрцавање и храњење супстанцама које садрже азот, као и калијум монофосфатима, сулфатима и магнезијум сулфатом.Управљање штеточинама ће такође бити корисно.

Као резултат нашег чланка, ако сте љубитељ грожђа, препоручујемо да садите ову сорту у врту.Увек ћете имати укусне бобице за столом и имати слободно време, јер не захтева много личне неге.Бон аппетит!