За раст и плодност винове лозе потребно је салитру

Жбун од грожђа из земље и ваздуха упија не само воду и угљен диоксид, већ и велике количине хранљивих материја (бор, магнезијум,манган, бакар, титан, гвожђе, никал) и други у малим количинама.Елементи су део хлорофила, у коме се под утицајем сунчевих зрака стварају шећери из воде и угљен-диоксида и азотних нитрата.Састав хлорофила укључује и магнезијум и није тешко замислити шта ће се догодити ако елементи за формирање хлорофила нису довољни.То ће довести до неизбјежног смањења садржаја шећера у плодовима и смањења залиха хранљивих материја.

Амонијев нитрат је важно гнојиво за грожђе

Чак и не-специјалиста може утврдити недостатак хлорофила у изгледу.Листови ће бити светлозелени, у светлим варијантама - са белим ивицама лишћа, у тамним сортама грожђа, ивице лишћа ће бити обојене црвеном бојом.Време је да виноградари размисле о храњењу грмља.

За раст и плодност винове лозе неопходна је солена

.пољопривредне фарме.

Такођер можете добити препоруке од стручњака за гнојење вашег типа тла.

За правилан раст лозе, однос калијума и магнезијума је 3,5–6: 1 са пХ у распону од 6,5 до 7,2. Ниво испод 3,5 означава вишак магнезијума, изнад 6 - вишак калијума. При вредностима већим од 6 (К): 1 (Мг) почиње труљење воћа.

Търсено за анализата е върху дубина

.

Након стабилизације садржаја макронутријената у тлу, можете започети годишњу дораду тла, јер грожђе конзумира минерале из њега и потребно је да доставите нову шаржу “хране”.

Нитратни нитрат, у облику калцијум нитрата, обезбеђује веома потребан калцијум за грожђе и подиже пХ вредности земљишта. То је компонента која се у великим количинама довољно абсорбује од биљака (укључујући и коров) на самом почетку вегетације. Осим тога, азот се лако испире и релативно брзо испарава у атмосферу.

Зато је интегрална примена ђубрива на земљиште у пролеће снажно препоручљива за подршку биљкама.

Недостатак азота се манифестује жутом бојом лишћа

.

Душик, у облику калцијум нитрата, се храни двапут током вегетације:

 1. Током развоја изданака.
 2. После цветања и сета воћа.

Не препоручује се употреба додатне дозе нитрата директно током цветања, јер то слаби сет воћа.

Ђубрива у облику нитрата не би требало мешати са земљом.

Онисамо посути око дебла грма (не преблизу) и тако остави. Најбоље је извршити ову операцију након кише - на мокрој подлози или током лагане кише.

Вишак азота узрокује брз раст изданака на штету усјева

После 30. јуна, не препоручује се употреба азотних ђубрива, јер сувише касно уношење азота у земљу успорава учвршћивање рукава и тиме смањује способност да се одупре мразу и мразу, као и способност да преживи зиму.

Фолиарна исхрана

Ако је тло прије оснивања новог винограда било исправно оплођено, онда прве двије године нема потребе за ажурирањем макро елемената. Додатна оплодња није потребна ако су јаме на садњи „испуњене“ стајњаком.

У трећој години сви грмови почињу да дају плодове, али њихов просторни облик још није у потпуности формиран и плодови су мали. Постоји благи губитак нутријената из тла. С обзиром на процесе испирања, треба провјерити њихов ниво. Основа за израчунавање дозе ђубрива треба да буду резултати хемијске анализе земљишта, коју искусни узгајивачи врше сваке године или сваке две године након жетве. У трећој години јесени треба проверити и садржај у земљишту најважнијих елемената у траговима хранљивих материја, као што су бор, манган, гвожђе, бакар, цинк, молибден.

Фолијарно наношење се врши 2-3 пута по сезони

Следи контрола всебности микрохранилапоновити свака 2-3 године.

Према познатом словачком истраживачу В. Краусу, заједно са приносом од 10 тона по хектару годишње, земљиште се исцрпљује:

 • 90-120 кг азота;
 • 15-19 кг фосфора;
 • 99-124 кг калијума;
 • 113-134 кг калцијума;
 • 30-50 г цинка;
 • 3 г молибдена.

Виши приноси воћних култура доводе до значајнијег губитка хранљивих материја у земљи.

Да би се осигурало редовно плодоношење на одговарајућем нивоу, неопходно је систематски уносити додатне хранљиве материје.

Неравнотежа у садржају макро и микроелемената у земљишту се често јавља због прекомерне оплодње, без детаљног испитивања тла од стране лабораторије.Интегрисана метода која би требала постати стандардна ријетко омогућава неравнотежу органских храњивих твари.Правилна дијагностика повреда у ђубриву винове лозе и средстава за заштиту биља, једна од најважнијих тема за узгајивача, мора се пажљиво развити и проучити.

Стајњак за грожђе је најбољи извор азота

Гној и друга органска ђубрива су природан, богат извор свих потребних грмова.50-60 г квалитетног стајњака на 1 хектар сваке друге године задовољава потребе винограда у ђубривима.Метода стајног ђубрива може се комбиновати са годишњим усевима за ђубриво.

Азот (Н)

Плодове винове лозе годиłње је потребно ђубрење душикомђубрива у количини од 60-100 кг азота на 1 ха. На тешким земљиштима, пјешчаним, влажним, можете направити једнократну исхрану рано прољеће, у почетној фази развоја младих биљака или 2/3 доза у рано прољеће и 1/3 након цватње - односно 40-50 кг и 20-30 душика. На пјесковитим и сухим површинама, доза је већа - 80-100 душика на 1 ха. Прелив се може поделити на два или чак на три једнака дела, током отварања пупова, пре и после цветања.

Губици азота смањују мешање стајњака са земљом, тако да је примена стајњака најбоље комбинована са механичком обрадом.

Током периода интензивног раста грана, биљке доживљавају највећу потражњу за азотом - концентрација овог елемента у смислу суве тежине лишћа треба да буде 2-3%, а током зрења бобица - 1-1,5%. Лоза веома брзо реагује и визуелно реагује на неравномерно снабдевање азотом.

Недостатак

Раст грмља је инхибиран. Листови лишћа постају мањи од оног биљке која је правилно оплођена салитром, листови су бледозелени или чак жуто-зелени, а петељке и главна вена листова постају црвене. Листови почињу да падају прерано, плодови сазревају, али су мање слатки.

С недостатком азота, изданци су слаби и не сазревају

Предозирање са додатком азота

\ т

Код жбуња, са вишком оплодње азотом, гране су дугачке и густе. Листови су велики, тамно зелени. Производња воћа је гора од недостатка азота. Будни пупољци љуште се са стабљике, смањујући принос плода. Воћесазријевају касније, бојање мање интензивно.Претјерана оплодња душиком смањује отпорност на болести, а такођер продужава раст грана и успорава укрућивање руку, чиме се значајно смањује отпорност грма на мраз.

Превелик садржај амонијум нитрата у земљишту ограничава апсорпцију калијума од грмља.

Велика количина апсорбованог азота садржи органска ђубрива (0,5-2%).

Просечни еквиваленти у појединачним органским ђубривима

Органска ђубрива: компост - 20, стајњак и гнојница - 30, суспензија стајњака - 40, птичји измет - 60. Ако се примени 50 тона по хектару земљегној, затим укупни азот - 250 кг и 75 кг минералног азота (250 к 30: 100 = 75).

Значајно обогатити усјеве тла са покровом азота, посебно махунарки.Након орања направите 50-150 кг азота на 1 ха.

За распршивање жбуња можете користити ђубрива која садрже само азот.Ово је 0.5-1% раствор урее, ако је потребно допунити другим хранљивим састојцима, посебно елементима у траговима.

Сољење нитрата треба допунити другим ђубривима

Треба додати следеће препарате азотним ђубривима који су корисни у виноградарству:

 • Амонијум нитраткалцијум (28% Н, 12% Ца).Калцијум карбонат, уклања оксидацију нитрата земљишта (амонијум нитрат), доприносећи цурењу азота.Након дисперзије, покрива земљу.
 • Магнезијум нитрат (28% Н, 12% Ца, 2-2,5% Мг), после мешања са ђубривом.
 • Калцијум нитрат (15% Н, скороискључиво у облику нитрата). Де-ацидификација (смањење киселине). Додавање 100 кг калцијум нитрата одговара 20 кг калцијум карбоната.
 • Амонијев нитрат (34% Н). За неутрализацију киселог земљишта на 100 кг амонијум нитрата потребно је 60 кг калцијум карбоната. Мијеша се са земљом након дисперзије.
 • Уреа (46% Н у облику амида). Закишља тло јаче од амонијум нитрата. За неутрализацију ефекта 100 г амонијум нитрата биће потребно 80 кг калцијум карбоната.

Берба грожђа директно зависи од квалитета исхране грма

На тлима влажне и хумусно богате биљке се снабдевају са азотом неколико дана након мешања са земљом. Најчешће се ради у процесу јесенске обраде поља. Можете их направити зими. Уреа се може успешно користити за површинско наношење ђубрива на растојању између редова.