Врсте грожђа које не морају покривати зиму

Грожђе је уобичајена биљка на домаћем земљишту, која вашем врту даје прекрасан поглед и укусне бобице. Конзумирање грожђа има древну богату повијест, конзумира се свјеже и шаље на обраду. Вино - најстарије опојно пиће, добивено је захваљујући грожђу.

Постоје сорте грожђа које не захтевају склониште за зиму

Која је посебност непокривеног грожђа

Отпорност на мраз и отпорност на болести резултат су рада узгајивача. Грожђе спада у културу која постаје плијен гљивичне болести, па је развој сорти отпорних на болест пробој у виноградарству.

Непокривене сорте грожђа су врста винове лозе која је кроз оплемењивање постала отпорна на штеточине и северне климатске услове . Прије неког времена није било могуће узгојити првих 10 врста грожђа на сјеверу, јер усјеви нису преживјели на ниским температурама. Али данас је овај проблем лишен важности, јер су дуги напори и укрштање различитих садница биљака омогућили добијање хладно отпорних сорти грожђа.

Сорте грожђа отпорне на мраз обухватају 10 сората, узгајају се у подручјима гдје температура зрака и тла не досеже прихватљиве границе културе.Непокривено грожђе укључује следеће сорте:

  • Исабелла и Онтарио.
  • Лидија и Аметист.

Грожђе Исабелле је популарна сорта отпорна на мраз

За љетне становнике било ког подручја, могуће је узгој садница купљених поштом.Довољно је изабрати најпогодније младице за температуре ваздуха и тла у одређеном региону.Не може се тврдити да је свака сорта обдарена само позитивним особинама, јер за сваки плус постоји минус.

Виногради се узгајају на два позната начина: од сјемена или младице.Садња једногодишње младице је уобичајена врста биљака.Његова популарност је повезана са смањењем периода зрења усјева и већом вјероватноћом да ће се биљка укоријенити на том мјесту.

Сјеме, подложно препорукама за његу и узгој, може дати снажан изданак.Али снаге које се троше на бригу биће више од садње саднице наручене поштом.

Да би се грожђе смирило, морате почети са припремом локације од јесени:

  1. Ископајте рупу и очистите је од корова.
  2. Опрати тло органским ђубривом са песком.
  3. Тло би требало да буде плодно са умереном киселином.
  4. Да земља не буде превише глинена, она се помеша са песком.

Комплексне сорте грожђа наручене поштом расту на исти начин као и све друге врсте. Да би се берба грожђа добила поштом, омогућен је приступ свјетлости и заштита од вјетра. Пошто није покривенсорте се могу узгајати у сјеверним климатским увјетима - топлина није најосновнија потреба, али је боље засадити јужно од ваше локације.

Грозје Онтарио је добро прилагођено хладним зимама

Врсте неоткривеног грожђа

Несвакидашње сорте садног материјала за зиму имају око двадесет.Међу њима су популарнији типови.Сорту Исабелла узгајали су амерички узгајивачи.Он је увео у нашу земљу педесетих година двадесетог века.

Исабелла бобице су веома популарне код искусних вртлара и почетника.Функционална намјена: свјежа потрошња, производња сока и прерада вина.

Многе врсте вина се праве користећи бобице овог типа.Прихвата умјерену климу и даје жетву тамних бобица.Арома Исабеле не може се заменити са другим врстама, а укус садржи киселост.

Тежина једног грла достиже сто педесет грама, бобице су чврсто распоређене.Термин сазревања сорти касни.Плус Исабелла у својој предиспозицији за дуга путовања и издржљивост зими.

Грозје Лидиа се користи за вино и за декоративне намене

Сорта Лидиа се бере од септембра.Лидиа бобице имају дугачак облик и бледоружичасту боју.Сорта има густу кожу, а четке су велике, али са ријетко лоцираним бобицама. Врста је издржљива на болести, штеточине и инсекте.

Лидијино вино се такође користи за декорације видиковаца.Винегрожђе се често користи за украшавање арбора. Популарно је узгој грожђа у сврху спајања видиковца са виновом лозом, више се користи за украшавање баште у земљи, а користи се и за украшавање арбора у угоститељским објектима.

Сорта Аметист има највиши индекс отпорности на зиме и болести. На северу треба узгајати врсте аметиста, јер грожђе може расти на температурама до -35. Винова лоза Аметист јако расте, због тога се саднице могу користити за украшавање сјенице.

Одлеже садницу младице до последњих дана августа. Тежина гроздова грожђа достиже седам стотина грама.

10 најбољих сорти непокривених биљака: Делигхт, Вицториа, Исабелла, Аметхист, Онтарио, Аркади, Лаура, Талисман, Страсенски, Негрул.

Грожђе аметиста не захтева склониште за зиму

Брига за сорту

Ако баштован одлучи да узгаја једну од првих 10 сорти грожђа са високом отпорношћу на зиму и отпорност на болести, може наручити семе сорте од интереса поштом. 10 најбољих сорти, без обзира на врсту коју изаберу, треба да се брину о њима. Главни део неге која чини грожђе отпоран на болести је обрезивање. Формирање винове лозе омогућава вам да га правилно усмерите кроз видиковац или инсталирану подршку.

10 врста које не требају заклон за зиму и сорте отпорне на болести оплођују се и залијевају у одређеним интервалима. 10 сорти отпорних на зиму, саднице или семе које сте наручили поштом,обрезане три сезоне: јесен, пролеће и лето. Једино вријеме без процеса обрезивања је зима.

Да не би наштетили зимски отпорним садницама, орезивање треба обавити прије или послије протока сока. Избрисани су подложни њиховој улози и осушеним подручјима.

Раније смо разговарали о узгоју сорти грожђа које носе зиму и које су отпорне на болести, користећи семе, без скривања. Њих можете купити наручивањем путем поште или контактирањем специјализиране трговине. Неке сорте које не морају да покривају зиму могу се наручити путем интернета, достава ће вам стићи поштом. Такве сјеменке прво морају провјерити клијавост.

Празно семе у сланој води. Семе послато поштом, која је остала на дну, ће проклијати. Да бисте добили саднице, потребно је да добијете саднице из семена.

У ту сврху, оне се стављају у влажну газу, која се држи влажном недељу дана. Након појаве коријена, примљених поштом или купљених у трговини, сјеме ставите у чаше. Пошто ове врсте нису покривене зими, сорте треба пресадити у већи контејнер.