Врсте грожђа

Укупно, постоје четири врсте цветних грожђа у природи. Међутим, културне биљке су само двије - женске и бисексуалне. Ова друга врста цветања не даје тако укусне плодове као жене, али је неопходно користити бисексуалну разноликост, како би се побољшало опрашивање. Карактеристика ове врсте ће помоћи да се утврди како се правилно брине о грожђу, које врсте постоје и како се добија добра жетва.

Цвеће култивисаних сорти грожђа је увек бисексуално или функционално женско (по разредима), друге врсте само код дивљих врста

Разноврсна сорта грожђа

Поред грожђа цвјетања грожђа, можете сортирати и женске цвјетнице. Неки вртлари, посебно почетници, вјерују да се то не може урадити, као и интер-опрашивање. Овај процес не нарушава укус и принос бобица. Следеће сорте се могу класификовати као бисексуалне врсте:

  1. Дон Агате.
  2. Алесхенкин.
  3. Алма-Атинскиј.
  4. Алфа.
  5. Ананас.
  6. Бела ружа.

На овој листи нису приказане све сорте са бисексуалним типом цветања.

Виевсвелике величине

Дон Агатје бисексуална сорта грожђа, која у просечној тежини достиже 3 кг. Кластери су велики, могу тежити и до једног килограма. Ова сорта има високу отпорност на мраз (до минус 26 степени Целзијуса). Дон агата се препоручује да се гаји само у стакленицима - стакло или филм. Под повољним временским условима може се узгајати на отвореном тлу. Уз правилну негу, можете добити велике, меснате бобице на излазу.

Агат Донскои е идеален за руска средна зона, Московска област и Далеки Исток

.

Алесхенкин- слатко-златно воће, тежина грозда може досећи и до 500 грама, припада раним сортама грожђа. Сами бобице могу бити средње и велике величине. Сорта није отпорна на ниске температуре и гљивичне болести. Пошто врста има високу продуктивност изданака, често је неопходно обављати "зелене" операције. Систематски је потребно изравнати цватове, чисте избојке, уклонити теес и дубл. Посебно је важно да се то уради на време пре цветања. Овај тип сорте грожђа се препоручује за гајење на отвореном пољу. Да би се добила веома рана жетва можете узгајати сорту у стакленицима.

Столно грожђе на веома рано сазревање Алесхенкин је узгајано у Волгограду

Средње велике врсте

Сорта Алма-Атинскине воли хладноћу, она захтева склониште за зиму. Алма-Ата грожђе није отпорно на гљивичне болести. Гомила великих илипросечне величине, тежи у просеку до 500 грама.Препоручује се садња и садња на отвореном тлу у топлим подручјима.

Сорта винограда Алмати Потребна је средња дужина винове лозе за обрезивање, врло је осетљива на наводњавање

сорте грожђа, са просечном величином хрпе.Уз праву негу даје сочну, тамно плаву, често црну боју бобица.Укус грожђа је слатко-киселкаст, са благим укусом јагода.Алфа сорта је погодна за узгој на хладним површинама, јер је отпорна на мраз и није каприциозна према типу земљишта.Што се тиче болести, она није подложна гљивичним паразитима.Виев Алпха се користи за уређење, арборе, вишеспратне зграде.Да би грожђе овог типа добро донело плод, систематски је потребно орезати воћне стријеле.

Сорта алфа грожђа се често замењује са Исабеллом због спољашње сличности грожђа.Међутим, ово су две потпуно различите сорте

Садња

Као што пракса показује, бисексуална сорта расте на скоро сваком месту, осим ако је непрекидна сенка.Ако земљишна парцела, на којој се планира садња садница, има нагиб, онда је боље засадити на јужној или југозападној страни.Дакле, како пракса показује, цвијеће биљке ће бити веће, што ће као резултат дати најбоље плодове.

Начин садње грожђа зависи од врсте тла.Препоручује се да се слијетање изврши у топлој земљи уз обилну смјесу пијеска, унаприједприпремљена дубина рова, која се препоручује за одређену сорту.

У почетку, за наводњавање садница, можете користити флаше које се убацују између грмља. Важно је узети у обзир да овај начин влажења тла није погодан за одрасле грмове, јер одрасло грожђе не може самостално узимати влагу из тла.

Могуће болести

Не разликују се све врсте грожђа од грожђа због болести. Најчешће бисексуални тип плода може утицати на такве болести:

  1. Грапевине Меали Дев.
  2. Плијесни.
  3. Грапепок.

Превенција таквих процеса није увијек искључиво њихов развој. Стога се препоручује, редовно и што је чешће могуће, прегледати изданке, бобице, лишће на знакове болести.

Меали Дев оф Вине

На свим зеленим деловима жбуња појављује се слатка роса винове лозе или оидиума, на коју су подложне готово све врсте бисексуалних сорти. На листовима и изданцима формира се пепељасти цвет који се не може избрисати и има неугодан мирис. Ако у овом тренутку већ постоје плодови, онда се тамо могу појавити знаци росе. Кожа постаје тврда, може се разбити. Да бисте елиминисали болест потребно је да користите специјалне лекове. Обраду треба обавити у четири фазе, са интервалом од 15-20 дана.

Мужја роса која инфицира грожђе, прилично неугодна болест гљивичне природе

Пахуља

Лажна роса је једна од најчешћих гљивичних обољења за бисексуалне сорте.Болест не погађа само зелене делове, већ и бобице, антене.У сухом времену можете видјети жуте мрље на лишћу, које се у влажном времену надопуњују бијелим цвјетањем.Ако се процес лезије не заустави, заражена подручја нестају.Као иу случају оидијума, препоручује се провести фазну обраду грмља специјалним препаратима.

Пепелница (пероноспоросис) - сметња која се често јавља код садница

Осип грожђа

Овај тип болести најчешће погађабисексуалне врсте грожђа које престају да обрађују фунгициде.Велике богиње утичу на лијевање, избојке и бобице.Смеђе, понекад са црвеним ивицама, настају на погођеним подручјима.Постепено, на лицу места, мрље почињу трулити.Ако третман сорте не започне, биљка може да умре.У зависности од степена оштећења, грм може потпуно да изгуби отпорност на смрзавање, принос се значајно погоршава.Потпуно елиминисати велике богиње могуће је само преко агрохемијских препарата и витаминских комплекса.

Антхрацносе (велике богиње) се често развијају на сортама отпорним на плијесан које заустављају прскање фунгицида

Штеточине

Поред гљивичних обољења, бисексуалциврсте грожђа могу бити изложене и штеточинама.Најчешће грмље заразе грожђе.На лишћуформирају се поједини брежуљци.Са таквим знаковима, цели грм треба да се третира специјалном препарацијом.

Кртица грожђа може заразити делове винове лозе, што доводи до значајног смањења приноса, оштећења кореновог система, а затим до смрти

Превентивне мере

95) Да би се ризик од развоја горе описаних болести свео на минимум, препоручује се спровођење превентивних мера.Помаже да се сади велики број сорти грожђа које нису осетљиве на раније описане болести.Неопходно је систематски обрадити грмље фунгицидима.Овај процес треба спровести у периоду могућег загађења винограда.Важно је узети у обзир да рјешење штити само онај дио бисексуалне сорте винограда на који пада.Потребно је обратити посебну пажњу на дно листа.

Неопходно је распршити грожђе у прољеће одмах након ослобађања винове лозе из зимског склоништа.Препоручује се да се изабере онај који ће одговарати не само према спољашњим, већ и укусним подацима.Потребно је узети у обзир осјетљивост сорте на болести и екстреме температуре, принос и сезоналност.С обзиром на ове факторе, лако можете одабрати врсту грожђа која ће у потпуности одговарати жељама власника.