Вријеме зрења плода нар

На Истоку, шипци се називају краљем свих плодова. Плодови су познати по својим благотворним својствима. У њиховом саставу - огромна количина витамина и храњивих твари, тако да је узгој ове биљке толико популаран међу вртлара. Сади се и код куће иу пластеницима. Узгој шипка, вртлари траже богат и квалитетан усев. Постоје бројне посебности сазревања плодова, које се морају узети у обзир да би се добила добра жетва.

Да би добили добре шипке, важно је да се жање у времену

Погодности за воће

Плод нар је јагода са дебелом кожом. Његова тежина често прелази 500 г. Плод садржи велики број дугуљастих ребрастих зрна. У зависности од типа граната може варирати у тврдоћи. Садрже велики број корисних елемената који доприносе третману прехладе и анемије. Постоји још једна предност: сок од бобичастог воћа је одличан антиоксиданс, који је одличан начин за спречавање рака.

Ова култура је веома цењена од стране лекара, јер ове бобице садрже велике количине гвожђа. Употреба воћа шипка спречава болести као што је анемија. Велика количина витамина сузбија инфекцију туберкулозом, дизентеријом и Е. цоли.

БиМедицинска сагласност, ова култура је једна од најкориснијих и најразноврснијих. Јача имунолошки систем и помаже тијелу у борби против многих болести.Ниво антиоксиданата у краљу воћа је виши него у боровницама, цитрусима или зеленом чају.

Нар је вредан иу козметологији.Комбинација боја настуртиума и плода шипка вам омогућава да направите један од најефикаснијих пилинга за кожу, што је одличан начин борбе против еколошких опасности.Сок ових плодова се често користи у производњи маски за лице.Његов хемијски састав, богат витаминима и минералима, омогућава да ваша кожа постане глатка и мека.Упркос поријеклу биљке из сјеверне Африке и источне обале Медитерана, вртлари су је прилагодили да расте у нашим тешким увјетима.Али без познавања карактеристика узгоја нара, можете се суочити са потешкоћама у вези са његовим плодовима.

Карактеристике плодоношења

Биљка почиње да даје плодове у старости од три године.Плодност траје од 5 до 35 година.Да бисте добили квалитетан усев, морате узети у обзир неке трикове његовог узгоја.Нар је брзо растућа биљка.Први плодови сазревају 2 године након садње.Након жетве, избојци, који су били бобице, пресушују.

Посебности плодоношења су директно повезане са периодом цветања нара.Цвеће се полаже само на прирастима текуће године.Цветови су појединачни, појединачни, рјеђе се скупљају 3-4 цвијећа.Један пиштољ, много прашника.

Његово цвеће се може поделити у две групе чија имена говоре сама за себе:

  Кратко звонаста облика звоника: пиштољ је кратак, стигма пиштоља се налази испод зоне положаја антера.Такви цветови не формирају јајнике и не падају.Имајте само декоративни изглед.
 • Дугокрвни цветови у облику дуге: колона је дуга, стигма пиштоља се налази изнад зоне лоцирања антера.Ови цветови формирају јајнике плода након опрашивања.

Цвеће дугог цвета првог рока цветања дају укусне и квалитетне плодове.Плодови прошлогодишњих грана су такође формирани, али због оштрих климатских услова наше зиме, немају времена за сазревање.

Чак и грм, покривен септембром или октобром од мраза, завршава сезону раста.Стога, вртлари аматери морају бити задовољни само првим усјевом.

До средине октобра, принос усјева може досећи 40 кг по грму.

Време сазревања нара зависи од начина њихове репродукције.Биљка из семена даје воће 3-4 године живота.А култура размножена резницама носи плод у другој години.Такав феномен је проузрокован чињеницом да је потребно мање времена за корење и узгој културе из већ готовог дрвенастог пуцњака него за узгајање грма из сјемена.

Сортни карактеристики

Съдържа се над 350 сорти наров.Већина их производи укусно здраво воће, спремно за дугорочно складиштење и транспорт.Алипостоје и такве врсте култура које не толеришу зрење у просторији, проблематичне су за складиштење и транспорт. Ове сорте укључују:

 1. Пурпурна сорта. Снажан грм који производи плодове средином октобра. Воћни сок је слатко и мирисно. Прекомерна сочност воћа карактерише ову сорту као неприкладну за складиштење. Оне се конзумирају у првом мјесецу након жетве.
 2. Кзил-Анар. Садржај сока у плоду је 53–54%. Може се чувати до 4 мјесеца, али не толерира транспорт.
 3. Крмизи-Кабукх. Има добар садржај сока. Садржи и до 14% шећера и до 2% киселине. Ова сорта ће бити спремна до средине октобра. Може се дуго чувати само у фрижидеру, тако да ова сорта ретко улази на домаће тржиште.

Упркос чињеници да су плодови ове биљке најчешће спремни за жетву средином октобра, њихов укус може бити лош. Неке сорте културе захтевају сазревање. Стога, одлучујући да посади такву биљку, потребно је детаљно проучити њене карактеристике.

Пурпле гранат дозрева в октабра

Знаци зрелости

Како разликовати незрели шипак од зрелог? Чешће, гранате сазревају већ на полицама продавница, а њихов изглед може бити варљив.Према неким карактеристикама, могуће је одредити не само зрелост плодова, већ и приближан број зрна.Да би купац имао сумње при избору зрелог шипка, он треба да узме у обзир неке карактеристике:

 1. Семе шипка би требалобити дугуљасти и ребрасти.Ако су округли, то значи да су незрели.
 2. Боја нара треба да буде светла.Преовлађују ружичасте и тамноцрвене нијансе.Паллор - указује на присуство киселине.
 3. Кора мора бити цела, сува и танка.Присуство пукотине указује на превелику зрелост бобице.
 4. Када тапкате, треба чути звук металног звука.У незрелом фетусу звучи глуво.
 5. Зрели шипак не осећа много мириса.Јака арома указује да је плод незрео.Када плодови сазревају (после 4-5 месеци), немају никакав мирис.
 6. Зрели зрели шипак.Мекоћа и уочавање коре се појављују као резултат процеса пропадања.
 7. Зрели шипак је само светао.Тежина воћа зависи од величине сочних зрна - тежак плод је баш сочан, а незрело воће је светло.
 8. Зрелост шипка може се одредити цветовима (јајницима).Цвијет мора бити сух, зрео, без зеленила.

Обрасени изливи на гранатата

Заклучение

Средниат период зрелости на граната авлаетса 4 месаца.Период бербе пада на октобар.Али у зависности од услова гајења, као и климатских карактеристика региона, период сазревања може варирати.

Сорта биљака је једнако важна.Карактеристике окуса сока од нара могу се открити у зависности од потребе за зрења (лепљења) воћа.