Време цветања планинског пепела Рован

]

Одавно се пепео лако узгаја на територији наше земље.Вртлари воле ову биљку не само због љепоте периода цвјетања планинског пепела, већ и због његове корисности и одличних укусних својстава бобица.Они су почели да користе оскору у украсном вртларству пре много година, тако да је врло често могуће сусрести га у башти и љетниковцима.

Рован је веома атрактиван током периода цветања

Карактеристике постројења

Постоји око стотину сорти овог дрвета на свету.У нашој земљи само једна трећина њих расте.Најпопуларнија сорта је оскоруша.Расте у шумама, на башти и на повртарским земљиштима, чак иу урбаном пејзажу.У природи, ово дрво не формира густине.Расте сам у шумама црногоричних и мјешовитих шума, на пропланцима и шумским рубовима.Једна од предности овог стабла је што се уопште не боји мраза, тако да му клима наше траке одговара.

Воле Рован због својих својстава корисних за организам.Јам се кува из воћа, припремају се џемови.Његове бобице садрже корисна уља која благотворно утичу на варење и побољшавају функционисање гастроинтестиналног тракта.Корисна је за крвне судове, срце, али и побољшава стање коже, косе, за коју жене то посебно воле.

Можете направити укусни џем од бобица

Период цветања

Најчешћа сорта, пепео, лако се препознаје по опису.

  • Средње растућа биљка - од 5 м и више.
  • Има савршено раван труп и глатке гране сиве боје. Захваљујући овим квалитетима кора се користи у индустрији намештаја.
  • Лишће је лијепо дугуљасто, издужено, зелено. Овај квалитетан ровен се користи у пејзажном дизајну.
  • Цветови цвијета цвјетају с бијелим малим цвјетовима који се скупљају у крупним цвјетовима, промјера од 4 до 7 цм, а цвјетови имају снажан и неугодан мирис који нешто наликује мирису рибе. зависи од времена). Време цветања биљке је око 1-2 недеље.

Предност пепела је у томе што дрво толерише мраз до -2 ° С.

Бобице обично сазревају у августу или почетком септембра. Ова биљка је одлична у било које доба године, али је посебно добра у јесен.

Цветање других сорти

Упркос чињеници да у једном региону земље може да расте неколико сорти овог дрвета, приближни периоди цветања биће исти.

Цветна биљка траје од једног до два, без обзира на врсту дрвета. Али, ако време даје изненађења (то ће бити кишно или сувише вруће и суво), онда ће воће бити јако лоше везано и дуго времена, што ће утицати на период цветања овог дрвета.

Цветање црне сорте

Цветови црне ароније, или каоПрихваћено је да се то назива, аронии, скупљају се у великим цватовима, тзв. Кишобранима.У сваком од њих обично има двадесетак малих цвећа.По себи су беле боје и имају мирисну, пријатну арому.Аронија цвјета у другој половини маја - почетком јуна.Траје 12 - 16 дана, у зависности од временских услова.Плодови сазревају у августу - септембру.

Време цветања у различитим регионима земље

Ово дрво почиње да цвета прилично касно, јер биљка воли да има доста лета и топло време до тог времена.Јасно је да то зависи од локације региона наше земље.У јужним и централним регионима топло време је већ успостављено почетком до средине маја.А у областима које се налазе на северу, топлота долази у првој деценији јуна.У већини случајева биљка почиње цвјетати средином или крајем маја.Ово је период прве топлоте, када су пролећни мразеви прошли и мало је вероватно да ће се поновити.У овом тренутку цвета лила и птичја трешња.

Биљка цвета веома лијепо - велике накупине бијелих цвјетова, које су прекривене цијелом круном дрвета.Штавише, за разлику од цвећа исте птичје трешње, цветови планинског пепела су испуцали, због тога изгледају импресивније - луксузно и волуметријски.

У зависности од сорте, цветови планинског пепела се могу разликовати, не само по величини и боји, већ и по мирису.Не сорте имају прилично велико цвеће и пријатну арому.А други имају мирис горка-бадема или мирис рибе.Неки цветови се скупљају у штитовима или кишобранима, други - у паникама.

Рован цветови у великим цватовима

Биљке које расту на Криму и југозападној Азији цветају две недеље. Период цветања је исти као и период пепела (који расте у централној зони Русије, на Далеком истоку, већи део Сибира) - крајем маја и почетком јуна. Око недељу дана цветање сорти планинског пепела, које расте у северној Европи.

Занимљива је чињеница да се плодови пепела популарно називају бобицама, али су јабуке.

Одавно пепео је био свето дрво. Није битно у којем региону је дрво расло. Коришћен је у ритуалима и церемонијама. Уз помоћ воћа, лишћа, коре дрвета третирали су болесне, истеране духове. Рован перле су талисман од злих чаролија. До сада је пепео засађен близу куће, јер је то симбол породичне среће.